• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Test: Vilken vegofärs är godast?

    Vegofärs är perfekt mat för alla som vill äta mer grönt. Icakuriren har testat tio sorter och blev positivt överraskad.

    Test: Vilken vegofärs är godast?
    Foto: Istock

    Vegofärs är en behändig vara för att möta det mänskliga proteinbehovet för icke-köttätare. Smakpanelen har smaktestat tre olika typer: ­torkad (som ska blötläggas i vatten eller buljong), kyld och fryst. Med färs menar vi en mald, enhetlig råvara, och vi har valt att provsmaka färser med endast mild, om någon, smaksättning. Inga temakryddade färser eller färdigformade, stek- eller grill­färdiga produkter. 

    Alla utom en färs är gjorda av främst sojaprotein, den avvikande av svampprotein. 

    Många är lätt smaksatta med lök, vinäger, maltos eller liknande för att få fyllighet och djup i aromen.

    Testet var oväntat uppmuntrande. Många av färserna var mer än acceptabla.

    Inställning

    Panelen består av allätare, och kanske därför tyckte ingen att någon av vegofärserna var godare än sina animaliska motsvarigheter. Dock menar vi att det är en fråga om inställning: Ser man vegofärs som en annan typ av proteinprodukt, helt enkelt, kan man med lätthet ta till sig baljväxtsmaken på många av färserna. Dessutom kan så här neutrala råvaror kryddas på vilket sätt användaren än önskar. Extra salt kan behövas för att balansera besk bönsmak.

    Lättanvända

    Men färserna är inte alls dumma, snarare utmärkta lättanvända alternativ, med undantag för två riktiga bottennapp.

    Det är värt att läsa innehållsförteckningen om man inte vill överraskas av råvaror som socker, kallrökt vatten (vatten som kommer från rök från svenska lövträd), stärkelse, nötter, äggvita och E-nummer. Men också för att se om vitamin B12 (kobalamin) tillsatts. Det finns i animaliska produkter och kan vara en bristvara för veganer!

    Torkade

    Namn

    Ica Gott Liv Ekologisk Sojafärs

    Vikt

    150 g (525 g blötlagd)

    Pris

    21:90

    Pris/kg

    146:00/41:71 blötlagd

    Huvudråvara

    Franskt sojaprotein

    Tillverkad

    Italien

    Ekomärkning

    EU-lövet

    Karaktär

    Matt, smulig, ljus flagig färs med arom som rostade, krossade jordnötter. Kycklinglik färg och arom med sött, gott tugg.

    Passar till

    Till färssås, tacos. Måste smaksättas.

    Plus

    + Neutral. Veganskt. Behöver ej kyl/frys.

    Minus

    – Müsli-artad. Smaklös. Elastiskt tugg. B12 ej redovisat.

    Betyg

    3

    Namn

    Veggi Sojamince Brown Vegan

    Vikt

    125 g (585 g blötlagd)

    Pris

    19:90

    Pris/kg

    15:51 (46:80 blötlagd)

    Huvudråvara

    Europeiskt sojaprotein

    Tillverkad

    Uppgift saknas

    Ekomärkning

    Karaktär

    Smidig, mörkbrun, lite blöt med besk ton av bönskal. Saftig, ganska söt med dofter som popcorn och wellpapp.

    Passar till

    Till färsbullar och burgare, pirogfyllning, fylld paprika. Behöver kryddas.

    Plus

    + Formbar. Neutral. Vegansk.

    Minus

    – Smetig. Behöver saltas. Innehåller ej B12.

    Betyg

    3

    Kylda

    Namn

    Naturlí

    Vikt

    400 g

    Pris

    23:95

    Pris/kg

    87:38

    Huvudråvara

    Soja, mandel, svamp

    Tillverkad

    Danmark

    Ekomärkning

    Karaktär

    Grovtrådigt oxfärslik med gummiartad konsistens och fet, lite ofräsch smak. Doftar aningen gummi.

    Passar till

    Kan bli biff Lindström, pastasås och hemstoppad korv efter kryddning.

    Plus

    + Har karaktär. Köttigt intryck. Viss smakbredd.

    Minus

    –     Lite bränd nötsmak. Övermogen smak. Järn/B12 ej redovisat.

    Betyg

    3

    Namn

    Ica Gott Liv

    Vikt

    175 g

    Pris

    23:90

    Pris/kg

    136:57

    Huvudråvara

    Sojaprotein

    Tillverkad

    Holland

    Ekomärkning

    Karaktär

    Glansig, och fint smulig med varierad färg, fyllig svampartad smak och anad maltton.

    Passar till

    Till asiatiska rätter, gärna med koriander.

    Plus

    + Rund smak. Knaprig konsistens. Snyggt blank. Innehåller B12.

    Minus

    Betyg

    4

    Namn

    Vegme

    Vikt

    300 g

    Pris

    49:9

    Pris/kg

    166:33

    Huvudråvara

    Europeiskt sojaprotein

    Tillverkad

    Sverige

    Ekomärkning

    Karaktär

    Matt, rödbrunt smul med lökpulverdoft och vinägeraning. Besk, fadd och gnisslig med arom av burkbönspad. Beskan behöver rejält med salt och kryddor.

    Passar till

     

    Plus

    + Vegansk. Glutenfri.

    Minus

    – Doftar rostad lök. Otrevlig bismak. Gummiaktigt tugg. B12 ej redovisat.

    Betyg

    1

    Frysta

    Namn

    Anamma Formbar

    Vikt

    850 g

    Pris

    59:90

    Pris/kg

    70:47

    Huvudråvara

    Sojaprotein

    Tillverkad

    Sverige

    Ekomärkning

    Karaktär

    Smidig, lite fast färs med vacker blank, mellanbrun stekyta. Saftig smak med karaktär av lök och peppar. Kan användas utan kryddning, men även kryddas.

    Passar till

    Till järpar, färsburgare, färslimpa, dumplings och ravioli.

    Plus

    + Formbar. Tillräckligt smaksatt. Len konsistens. Inga nötter i. Vegansk. Glutenfri

    Minus

    – B12 ej redovisat

    Betyg

    5

    Namn

    Hälsans Kök

    Vikt

    300 g

    Pris

    26:90

    Pris/kg

    89:67

    Huvudråvara

    Sojamjöl

    Tillverkad

    Israel

    Ekomärkning

    Karaktär

    Brun, matt och smulig med örtigarom och torkad svampton. Lite salt på ger fyllighet, dämpar beskan och framhäver svampkaraktären.

    Passar till

    Använd till tacofärs, kebabpizza och rätter med svamp.

    Plus

    + Neutral. Lättkryddad. Vegansk.

    Minus

    – Aning glutamatdoft. Något besk. Något söt. B12 ej redovisat

    Betyg

    3

    Namn

    Anamma

    Vikt

    325 g

    Pris

    29:90

    Pris/kg

    92:00

    Huvudråvara

    Sojaprotein

    Tillverkad

    Sverige

    Ekomärkning

    Karaktär

    Rödbrun och blank, blandad smulstorlek. Kantarellspänstig konsistens och pepparfyllig, lite efterbesk smak.

    Passar till

    Passar som pastasås, parisersmörgås.

    Plus

    + Rund smak. Egen karaktär. Glutenfri. Vegansk.

    Minus

    – Doft av vitlökspulver. B12 ej redovisad.

    Betyg

    4

    Namn

    Coop

    Vikt

    300 G

    Pris

    29:95

    Pris/kg

    99:83

    Huvudråvara

    Sojaprotein

    Tillverkad

    Nederländerna

    Ekomärkning

    Karaktär

    Matt och skärbrun med dofter av jäst spannmål. Hal i tugget, lite syrlig och torr. Receptet behöver revideras!

    Passar till

     

    Plus

    + Innehåller B12.

    Minus

    – Sur. Hal. Fadd. Ofräsch. Efterbesk.

    Betyg

    1

    Namn

    Quorn

    Vikt

    300 g

    Pris

    34:90

    Pris/kg

    116:33

    Huvudråvara

    Mycoprotein (svampprotein), äggvita

    Tillverkad

    Storbritannien

    Ekomärkning

    Karaktär

    Karaktärsfattig men, saftig färs med doft av gympaskor. Mesig och bitter, syrlig svampsmak. Behöver både vätska och kryddning.

    Passar till

    Passar bäst i sås.

    Plus

    + Glutenfri.

    Minus

    – Ej vegansk (äggvita). Flat smak. Luktar kinakrog. Blöt.

    Betyg

    2

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!