• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Smaktest: Majonnäs

    Ibland är det bekvämt att köpa färdig majonnäs. Tyvärr fick de flesta sorter lågt betyg vid Icakurirens smaktest. Den dyraste smakade allra sämst.

    Foto: Ulf Svensson

    Majonnäs är en kall emulsionssås, vispad av äggula och matolja, smaksatt med senap och spetsad med syra. 

    Ju mer olja man lyckas vispa ner i äggulorna, desto fastare sås.

    God majonnäs ska smaka ägg, senap, (helst inte söt) och ättika, aromatisk vinäger eller färsk citron (ger fräschare smak än konserverad citronsaft). Vitpepparsmak ska kunna identifieras och saltmängden bör vara balanserad. Konserveringsmedel förekommer flitigt: ägg är alltid bakteriefrämjande. Här är ett recept på hur du gör din egen majonnäs

    Tuber är, som alla mindre förpackningar, dyrare än storburkar. Men tub känns som en mera hygienisk förpackning där kontaktytan med luft är minimal. Förvara dock såväl öppnade tuber som burkar i kylskåp, max några veckor. Många av tubmärkena finns även i glasburk.

    Äggula redovisas ibland som pastöriserad på etiketterna. Man upphettar den till 72–74 grader i 15 sekunder för att döda vissa bakterier. Protein börjar dock stelna nära de gradtalen, och kan bilda små grynigheter i exempelvis majonnäs.

    Se hela testet på nästa sida>>

     

     

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!