Efter kritiken: Matjättarna Orkla och Axfood slutar med palmolja

Både billig att producera och neutral i smaken. Men den omstridda palmoljan bidrar till att regnskog skövlas. Nu lyssnar matvarujättarna Orkla och Axfood på kritiken och slutar med oljan.

Får det vara en kaka till kaffet?

Med största sannolikhet får du palmolja på köpet, oavsett vilken affär du handlar i. Icakurirens granskning visar att palmolja finns i de flesta kakor, inklusive dem från butikernas egna varumärken.

När Icakuriren går en runda i mataffärerna hittar vi även palmolja i många andra varor från de egna varumärkena. Här är några exempel:

Varor som innehåller palmolja hos Ica: Frysta potatisklyftor, chicken nuggets, vaniljglass och vitlöksbaguetter. 

Varor som innehåller palmolja hos Hemköp: Frysta smördegsplattor och pytt i panna.

Varor som innehåller palmolja hos Coop: Drömrulltårta, pajdeg och partyglass.

Varor som innehåller palmolja hos Citygross: Müsli, ­glasstrutar och margarin. 

Palmolja finns även i margarinerna Milda, Carlshamn, Flora, Becel och Lätta.

Listan med produkter kan göras hur lång som helst.

Drickfärdig välling från Nestlé och mjölkersättning från Semper.

Gifflar från Pågens. Och hasselnötskräm från Nutella. Dessutom finns det palmolja i hygienprodukter, smink, stearinljus, djurmat och biobränsle.

Efter kritiken: Matjättarna Orkla och Axfood slutar med palmolja
Orangutanger hotas av utrotning på grund av sjukdom och undernäring när regnskog bränns ner för att marken ska användas till odling av oljepalmer. Foto: Getty Images

Orangutanger hotas

Kritiken mot palmolja handlar främst om att stora regnskogar skövlas och bränns ner för att ge plats åt oljepalmsplantage i framför allt i Indonesien och Malaysia. Skogsbruket får till följd att lokalbefolkningen måste flytta och att vissa djurarter hotas, däribland orangutanger och sumatratigrar. 

Naturlig biomassa, alltså skräp från palmerna, rensas bort och istället besprutas ofta odlingarna med kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel för att tillväxten ska maximeras. 

När regnskogen omvandlas till oljeplantage frigörs också koldioxid som bidrar till växthuseffekten. 

Ett företag som redan tagit beslut om att sluta helt med palmolja i sina egna varumärken är den brittiska daglig­varukedjan Iceland Foods. 

Beslut om att fasa ut

I Sverige har livsmedelskoncernen Orkla Sverige, där Felix, Göteborgs kex, Kalles, OLW och Abba ingår, beslutat att ta bort all palmolja i maten senast 2021.

– Vi vet att det finns en önskan om palmoljefria produkter och det är en av anledningarna till att vi nu väljer att fasa ut, säger presschef Cecilia Franck.

Axfoodkoncernen, som driver butikskedjorna Hemköp och Willys, har nyligen fattat beslut om att fasa ut palmolja i de egna märkesvarorna. Exakt när detta ska vara genomfört är ännu inte bestämt.

– Under de senaste två till tre åren har vi minskat antalet produkter som innehåller palmolja med drygt 30 procent. Exempel är vår djupfrysta ­potatisserie Eldorado: pommes frites, kroketter, klyftpotatis och potatisbullar som idag innehåller solrosolja istället för palmolja, säger Claes Salomonsson, presschef på ­Axfood. 

Coop har däremot inga planer på att sluta sälja produkter med palmolja, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

– Det finns inget beslut att fasa ut palmolja helt i nuläget. Palmoljefrågan är komplex eftersom alternativen också har påverkan på miljön och klimatet. Vi har bland annat bytt ut palmoljan i våra Coop pepparkakor mot en mix av shea, raps och kokos. Vi har även bytt ut palmoljan i tacoprodukter och i chips. Det finns inget mål att ha palmolja i produkterna utan vi utvärderar löpande tillsammans med leverantörerna vad som är möjligt.

Inte heller Ica tänker sluta med palmolja, enligt Maria Smith, chef för miljö och socialt ansvar på Ica:

– Det finns inga sådana planer i dagsläget. Att byta palmolja mot annat fett behöver inte betyda en vinst för miljö, klimat, djur eller människor eftersom många andra oljegrödor kräver flera gånger större yta och större insatser för att få samma mängd vara. 

Ica tror inte på en bojkott mot matvaror med palmolja. Det gör inte heller branschorganisationen Livsmedelsföretagen som hänvisar till Världsnaturfonden, WWF, som menar att cirka 4,5 miljoner människor i Sydost­asien är beroende av palm­oljan för sin överlevnad. 

Efter kritiken: Matjättarna Orkla och Axfood slutar med palmolja
Skövlad regnskog, dålig arbetsmiljö och giftiga växtskyddsmedel är några nackdelar med palmoljeplantage. Foto: Getty Images

Certifierad olja

Istället uppmanar WWF och Livsmedelsföretagen de svenska konsumenterna att fråga efter certifierad och ansvarsfullt producerad palmolja. 

WWF arbetar för att hälften av all palmolja som produceras ska vara RSPO-certifierad år 2020. RSPO står för Roundtable on Sustain­able Palm Oil vilket ska säkerställa att palmoljan inte bidrar till avskogning ­eller expansion av torvmarker, exploatering av arbetskraft samt användning av eld för röjning. 

Enligt WWF är nästan 20 procent av all palmolja RSPO-certifierad. Greenpeace tycker dock inte att RSPO-certifieringen är tillräcklig.

– Företagen måste göra mer än förlita sig på RSPO-certifieringen. RSPO har förbättrat sin standard men den är inte tillräcklig. Den kan inte garantera att palmolja är producerad på ett hållbart och juste sätt, säger Erika Bjureby, doktor i politisk ekologi och senior rådgivare på Greenpeace International. 

Naturskyddsföreningen anser inte heller att RSPO-certifieringen är tillräcklig. Generalsekreterare Johanna Sandahl menar att det största problemet med palmolja på senare tid är den kraftiga efterfrågan på oljan som biobränsle. 

Yteffektiv gröda

– Palmolja i sig är ingen dålig gröda eftersom den är väldigt yteffektiv. Problemet är de dominerande produktionsmetoderna. 

Vad är ditt råd till konsumenten?

– Att välja ekologiskt certifierad och därmed ekologisk palmolja. (RSPO-certifierad olja är inte samma sak som ekologisk, reds anmärkning.)  Använd din konsumentmakt och fråga efter Kravmärkta varor i butiken. Eller välj produkter utan palmolja, ­säger Johanna Sandahl.

Erika Bjureby på Greenpeace uppmanar också konsumenterna att agera.

– Ring, mejla och skriv på företagens Facebooksidor. Fråga varifrån palmoljan kommer och hur den har ­producerats. Fråga om företagen kan garantera att det är en juste produkt. 

Efter kritiken: Matjättarna Orkla och Axfood slutar med palmolja
Orangutanger hotas av utrotning på grund av sjukdom och undernäring när regnskog bränns ner för att marken ska användas till odling av oljepalmer. Foto: Getty Images

Certifierad palmolja ifrågasatt

Palmoljebranschens största hållbarhetscertifiering heter RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, vilket är en frivillig­hetsorganisation som bildades 2004 av plantageägare, miljöorganisationer och stora livsmedelsföretag. 

Organisationens mål är att göra palmolja hållbar genom att inte hugga ner orörd regnskog.

Kritikerna menar att organisationens arbete inte är tillräckligt då orörd regnskog ändå skövlas fast av andra företag som har en mycket större del av marknaden.

Oljan kommer från fruktköttet

Palmoljan utvinns ur palmens gulröda fruktkött och har till stor del ersatt kokosolja som matfett i södra Asien. 

Oljepalmen kan bli upp till 30 meter hög och leva i 200 år. Den  är ursprungligen en afrikansk växt som kom till Sydostasien för cirka 100 år sedan. 

Malaysia och Indonesien är de största producentländerna men oljan produceras även i bland annat Thailand och Colombia. De största konsumenterna är Indonesien, Indien och Kina följt av EU.

Kan innehålla ämnen som ger cancer

På senare tid har palmoljan även kritiserats från hälsosynpunkt eftersom raffinerad palmolja kan innehålla ämnen som framkallar cancer. Livsmedelsverket arbetar nu för att EU ska införa stränga gränsvärden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top