1. Farligt täcka mat med folie?
För ett tag sedan läste jag en artikel om aluminiumfolie och livsmedel. Man fick absolut inte låta folien komma i beröring med livsmedel, det var farligt att till exempel täcka över mat med folie. Man skulle använda bakplåtspapper istället. Men efter detta larm så har jag inte sett någon varning om folien utan den förekommer i olika recept som foliebakad lax med mera. Vad gäller egentligen?
Eva Lundmark, Skellefteå
Svar: Enligt Livsmedelsverket ska man undvika att förvara sura livsmedel i kontakt med aluminiumfolie under längre tid. Man bör inte heller låta folie ha kontakt med sura efterrättspajer eller liknande i ugn.
– Neutrala livsmedel, som till exempel lax i folie, löser däremot inte ut aluminium. Maten skyddas dessutom ofta av en film av vatten (vätska) som avges från livsmedlet vid ugnsbakning, förklarar toxikolog Kettil Svensson.
Det bästa är alltså att lägga på sur citron och lime på laxen efter att den har tillagats i folie. Och vill du slippa aluminiumutlösning helt kan du gärna använda bakplåtspapper.
2. Gör vittvättmedel tvätten grå?
Min väninna säger att man ska inte ska tvätta vita kläder av elastan med vittvättmedel eftersom plaggen kan bli gråaktiga och sladdriga. Stämmer det?
Ingela Johansson
Svar: Din väninna har rätt, tvättmedel för vittvätt innehåller blekmedel som gör att vita kläder av elastan blir grådaskiga. De kan också tappa formen.
– Det är viktigt att läsa tvättrådsetiketten på plagg i spandex/lycra/elastan så man är säker att de klarar maskintvätt. En del plagg måste dessutom handtvättas för att stretchigheten inte ska försvinna och plagget tappa form, förklarar Anna Olsson, projektledare på Teko, Sveriges Textil- och Modeföretag.
Är plagget smutsfläckat ska dessa fläckbehandlas istället för att använda vittvättmedel. Sköljmedel ska inte heller användas när man tvättar textilier av dessa material.
3. Vilken nytta gör min sopsortering?
Jag och min sambo har en del diskussioner om sopsortering och vad som är värt att sortera. Sambon menar att det inte spelar någon roll om vi går till återvinningen eller inte, eftersom våra sopor endast är en droppe i havet medan jag vill sortera minsta plastlock.
Tacksam för några argument.
Anonym
Svar: Om vi skulle lämna alla metallkapsyler till återvinning, skulle det gå att tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år, enligt FTI, Förpacknings- och tidningssinsamlingen.
Om alla svenska hushåll återvann ytterligare en plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen minska med 3 ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 1 200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor.
Fler argument hittar du bland annat på ftiab.se, återvinningstockholm.se och sopor.nu. Lycka till!
4. Varför olika effekt på samma pryl?
Strax före jul hade ni ett intressant test om steamers för kläder. I tabellen stod det om effekt i W. På de flesta stod det bara en siffra, till exempel 1 000 W men flera hade olika effekt, på en stod det till exempel 1 370–1 630 W. Har sett att det är likadant med andra hushållsprylar. Hur är det möjligt?
Hans
Svar: Effekten berättar om produktens kapacitet. Tillverkaren, som anger effekten i ett intervall, vill visa effekten med olika inställningar och olika effektlägen.
I exemplet anger en tillverkare endast maxeffekten medan en annan anger både den lägsta och den maximala effekten.
Ju högre effekt produkten har (och ju oftare och ju längre tid produkten används), desto mer energi drar den.
5. Varför heter det risgröt?
I december hade ni ett smaktest av risgrynsgröt. En del kallades risgröt istället för risgrynsgröt. Varför? Är det inte hela gryn i gröten och varför inte i så fall?
Björn
Svar: Icakuriren frågade Orla som tillverkar Felix risgröt och fick följande svar:
“Risgröt och risgrynsgröt är olika namn på samma typ av gröt. Anledningen till att vår gröt heter risgröt tycks vara att man ville att produkten inte ska förknippas så mycket med julen utan ätas året om.”
6. Kan dotterns köp hävas?
Min 14-åring köpte en alldeles för dyr jacka utan att jag visste om det. Kan jag kräva av butiken att köpet går tillbaka?
Maria
Svar: Ja, ett köp som barn och ungdomar under 18 år gör är endast giltigt om föräldrarna godkänt det. Annars kan du som förälder kräva att köpet går tillbaka. Omyndiga personer kan inte sluta bindande avtal.
Men som förälder bestämmer man inte alltid över sina barns pengar. Barn får köpa vad de vill för sina veckopengar.
En 16-åring har också rätt att bestämma över pengar som hen har tjänat själv.
7. Varför testar ni inte vitvaror?
Icakuriren hade nyligen ett test av diskmedel. Mycket intressant men jag skulle också vilja läsa ett diskmaskinstest. Varför testar ni inte diskmaskiner och andra vitvaror?
Staffan
Svar: Vitvarutester är mycket kostsamma. Förutom kostnad för inköp av diskmaskiner måste maskinerna testas på laboratorium då bland annat energi- och vattenanvändning granskas.
Numera finns det dessutom krav på att alla nya diskmaskiner ska diska rent, motsvarande diskklass A.
Energimyndigheten gör en del tester, googla “vitvarutester energimyndigheten”.
Vill du också ställa en fråga till konsumentreporter Kersti Byström?
Mejla till experten.icakuriren@egmont.se. Skriv “Konsumentfråga” i ämnesraden. Eller skicka ett vykort till “Konsumentfråga”, Icakuriren, 169 91 Solna.