• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så sköter du om ditt trädäck

  Visst kan man strunta i att sköta om sin träaltan – många trallmaterial grånar vackert med tiden. Men årligt underhåll gör att altanen håller längre.

  Så sköter du om ditt trädäck

  En ytbehandling av trädäcket skyddar från fukt och röta så att träet håller längre, men det ser förstås också snyggare ut. Utan ytbehandling kommer regn, luftföroreningar och sol göra att träet grånar, och du riskerar att däcket får stickor och sprickor. Naturliga fuktrörelser i träet, det vill säga att träet sväller eller kryper beroende på väta, blir också större. Det kan göra att skruvar och spikar rör sig och börjar sticka upp och skada fötterna. 

  Idag finns ett brett utbud av trallvirke på marknaden, till exempel värmebehandlat, träkomposit, kärnfuru, sibirisk lärk och kebony, som är specialbehandlad furu. 

  Många av materialen anses vara mer eller mindre underhållsfria. Men enligt Finn Englund, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, behöver de flesta trallmaterial ändå ett visst underhåll.

  – Många av dessa material har en lång teknisk livslängd, men det är ofta utseendet som avgör när det är dags för underhåll. Allt trallvirke påverkas av solstrålning, som ger vädergrånad eller annan kulörförändring. Därtill kommer nedsmutsning av jord, damm, pollen, och så småningom påväxt av alger, små mögelprickar och mossa.

  Det absolut vanligaste trallmaterialet är tryckimpregnerad furu. Det är relativt billigt och behandlingen gör också att det står emot röta under lång tid – runt 25 år eller mer. Kasserat tryckimpregnerat virke ska alltid sorteras som miljöfarligt avfall, trots att det sedan 2006 är förbjudet att tryckimpregnera furuträ med arsenikhaltiga medel. Istället används bland annat medel som innehåller koppar och biocider, alltså giftämnen mot svamp och röta.

  Rengör med vatten och såpa 

  Men även om en altan av tryckimpregnerat virke är skyddad mot röta så behöver den ändå skyddas mot fukt. Träet behöver därför oljas in med jämna mellanrum för att inte torka ut.

  På vilket sätt underhåller man sitt trädäck bäst och mest miljö­vänligt?

  – Börja med att skrubba med en borste, med vatten och såpa. Som alternativ kan en högtryckstvätt användas, men om man inte använder rätt munstycke och måttligt tryck finns risken att man sliter upp fibrer, säger Finn Englund.

  Vad är skillnaden mellan trallrengöringsmedel och såpa?

  – Vissa rengöringsmedel innehåller ammoniak, som i utspädd lösning kan användas direkt som rengöringsmedel, och en del håller ett högre pH-värde än såpa. Då är eftersköljningen särskilt viktig. Särskilda trallrengöringsmedel kan innehålla tensider som är mer effektiva än såpans, men vid måttlig nedsmutsning kommer man ganska långt med såpa.

  Hur ofta behöver man underhålla?

  – Det är individuellt och beror på hur utseendet motsvarar ens förväntningar. En trall kan förändras tio gånger snabbare än jämförbara på annan plats. Somliga anser att förändringarna i träet är naturliga och bryr sig inte om några åtgärder alls, medan and­ra kan irritera sig redan på ett tidigt stadium. 

  – Det är också stora skillnader på hur en trall påverkas av den lokala miljön, i vilken landsända man bor, hur vintern är, hur högt över marken den är och den ligger öppen för sol. Vid stark uttorkning bildas sprickor, som kommer att samla lite mer smuts än den ursprungliga ytan. Olika slags oljeprodukter kan minska sprickbildningen. 

  Snabbguide: Så blir altanen (nästan) som ny

  Olika virke har olika behov. En del är underhållsfria, andra behöver lite omvårdnad. 

  Ceder Kräver inget underhåll. Kan oljas eller laseras för att behålla den rödbruna färgen.

  Ek Kan oljas. 

  Kebony (miljövänligt specialbehandlad furu och lönn) Endast rengöring. 

  Kärnfuru Behandlas regelbundet med olja för att behålla färgen. Obehandlad trall grånar med tiden.

  Kiselbehandlat Impregnerat träskydd av furu är baserade på kisel. Finns både som färdigbehandlat trä och som impregnering på burk. Grund- och ytbehandlas vart tionde år. Tvättas däremellan. 

  Lärk/sibirisk lärk Behövs ej, kan dock underhållas med träolja.

  Organwood (furu som modifierats med kiselämnen) Endast med ­varumärkets smuts- och vattenskydd. 

  Tropiska träslag (cumaru, ipé och bangkirai) Kräver inget underhåll.

  Tryckimpregnerat Tvättas och oljas in med jämna mellanrum. Kan eventuellt oljas in med pigmenterad olja för att behålla färgen. Använd gärna en träolja med fungicider som minskar risken för röta.

  Träkomposit Endast rengöring.

  Värmebehandlat Tvättas vid behov med ett skonsamt rengöringsmedel som till exempel såpa. Olja cirka en gång om året. Utan behandling grånar träet.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!