• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Unikt test: Farliga stavmixrar borta ur affärerna

  För tre år sedan kom larmet: Stavmixrar läcker giftiga ämnen. Icakuriren har nu låtit testa 21 mixrar. Resultat: Ingen läcker klorparaffiner.
  – Jag trodde aldrig på ett sådant tydligt resultat, säger professor Åke Bergman.

  Unikt test: Farliga stavmixrar borta ur affärerna
  Foto: Ann Jonasson

  Icakuriren skrev om de farliga stavmixrarna för tre år sedan. Bakgrunden var ett laboratorietest som hade gjorts vid Stockholms universitet. Av en slump upptäckte professor Åke Bergman och hans forskarlag att många vanliga stavmixrar släppte ifrån sig giftiga klorparaffiner. Upptäckten gjordes när forskarlaget 

  skulle analysera kattmat för att undersöka om den innehöll organiska miljöföroreningar. Helt oväntat hittade man alltså klorparaffiner i maten, och de kom från den stavmixer som forskarna använde i sin studie. Efter upptäckten köpte man in tolv stavmixrar för testning, och åtta av dessa visade sig innehålla det giftiga ämnet. 

  – Klorparaffinerna fanns i smörjmedlet eller i bussningar för drivaxeln som sitter under kåpan som täcker den roterande kniven, säger Åke Bergman. 

  Icakuriren har nu låtit Stockholms universitet testa 21 mixerstavar för att se om problemet med klorparaffiner finns kvar. Testet visar inga tecken på att klorparaffiner numera läcker vid användning.

  Åke Bergman är överraskad och mycket tillfredsställd över resultatet.

  – Detta är en väldigt god nyhet. Icakurirens test tyder på att de gamla stavmixrarna har försvunnit ur sortimentet. Att åstadkomma ett sådant snabbt resultat brukar ta lång tid, 20 till 25 år, om man ska ta sig fram den regulatoriska vägen, alltså genom lagstiftning, men här ser vi en snabb reaktion från tillverkarna. Företagens rykten står på spel, och de inser att det är dålig reklam att inte åtgärda. Förhoppningsvis tänker man också på konsumenternas hälsa, säger Åke Bergman. 

  Han sätter stort värde på att Icakuriren låtit göra detta omfattande test.

  – Att Icakuriren nu låtit göra om testet är flott. Det är synnerligen ovanligt att en tidning -låter göra tester med dessa kostsamma analyser, konstaterar Åke Bergman.

  Tre mixrar läcker

  Majoriteten av stavmixrarna i testet kommer från Kina. Där tillverkas varje år en miljon ton klorparaffiner för användning inom en rad olika områden, som mjukgörare och flamskyddsmedel i plaster och i skärvätskor i olika produkter och material. 

  Tre av de testade stavmixrarna, Emerio Waves och Braun Multiquick, innehåller dock ett ämne som läcker ut och som skulle kunna tas för klorparaffiner.

  – Men våra analyser visar att det läckande ämnets data inte stämmer med klorparaffinernas data. Att ta reda på vilket ämne det rör sig om är mycket omständligt och blir genast till ett forskningsprojekt, som det är svårt att få finansierat, förklarar Åke Bergman. Samtidigt är det ofta så här vi påvisar nya, dittills okända, miljögifter. Det är ingen tvekan om att mer högkvalificerat arbete krävs. 

  Kan konsumenterna känna sig säkra?

  – Ja, vad det gäller läckande klorparaffiner från stavmixrar tycker jag att resultaten från den här studien inger gott hopp. Tyvärr har vi inte kontroll på andra kemikalier som kan ha kommit in som ersättningsmedel men vi ser inga entydiga tecken på det. Det är det oidentifierade ämnet som ställer till det. Här bör tillverkarna redovisa vad man vet och kan ta reda på. Det är deras ansvar att redovisa vilka ämnen som används.

  Skulle du köpa någon av tre mixerstavar där resultatet är oklart?

  – Nej, jag skulle inte göra det nu när vi har resultaten från det här testet. Tillverkarna får redovisa vad det är och om ämnet är harmlöst.

  Så testade vi

  Icakurirens test är utfört vid Institutionen för analytisk kemi och miljövetenskap vid Stockholms universitet under våren 2017. 

  Före testet handdiskades alla stavmixrar med vanligt diskmedel av institutionens forskarlag, och mixerstavarna hanterades helt enligt de instruktioner som följde med produkten. 

  I en bägare tillsattes 1 g ekologisk olivolja och 100 ml vatten. Oljan och vattnet mixades sedan fyra gånger i 15 sekunders intervall med 15 sekunders paus mellan mixningarna. 

  Oljan separerades från vattnet. Efter flera kemiska åtgärder analyserades oljan masspektrometriskt. 

  Stavmixrarna är inköpta i Stockholmsområdet och på nätet under våren 2017. Priset är det vi betalade i butik/på nätet.

  Märke/modell: Andersson/HDB 1/227006

  Pris: 79 kr

  Tillverkningsland: Kina

  LÄCKAGE

  Märke/modell: Tefal Turbomix plus/OEO1207

  Pris: 249 kr 

  Tillverkningsland: Frankrike

  Märke/modell: Severin Inox SM3795

  Pris: 399 kr

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Fasett Immersion blender/9095-1442

  Pris: 99:90 kr 

  Tillverkningsland: Kina 

  Märke/modell: Philips Pro mix/HR1600

  Pris: 268 kr

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Russell Hobbs Desire 18986-56 

  Pris: 453 kr

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Matsui/M24HBW09E

  Pris: 99 kr

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Kitchen Gear Immersion blender/194379

  Pris: 299 kr

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Bodum Bistro/K11179

  Pris: 499 kr 

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Emerio Waves/HB-1037333

  Pris: 129 kr 

  Tillverkningsland: Kina

  LÄCKAGE

  Märke/modell: Coline/CVW 1299

  Pris: 349 kr 

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Wilfa Hakk & visp/SM-1FP

  Pris: 499 kr 

  Tillverkningsland: Uppgift saknas

  Märke/modell: Melissa/16210024

  Pris: 180 kr

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: OBH Slim stick mixer/6713

  Pris: 349 kr

  Tillverkningsland: Uppgift saknas

  Märke/modell: Electrolux/Great blending ESTM3300

  Pris: 599 kr 

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Clas Ohlson/44-2009-3

  Pris: 199 kr 

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Anders Petter 76930 

  Pris: 399 kr 

  Tillverkningsland: Kina

  Märke/modell: Bamix Classic The original E-EO140

  Pris: 1 295 kr 

  Tillverkningsland: Schweiz

  Märke/modell: Bosch/MSM6B100

  Pris: 249 kr 

  Tillverkningsland: Slovenien

  Märke/modell: Braun Multiquick 3/4162 MQ300

  Pris: 399 kr 

  Tillverkningsland: Polen

  LÄCKAGE

  Märke/modell: Kitchenaid Art FW: isan 5KHB3583

  Pris: 2 499 kr 

  Tillverkningsland: Kina

  Företagen svarar om läckagen

  Tre av de 21 testade stavmixrarna innehåller läckande ämnen även om mängden är minimal. Icakuriren har frågat tillverkarna vad läckaget innehåller.

  Nora Ay, pr- och kommunikationschef, Net on Nets eget varumärke Andersson: 

  – Vi har tagit frågan vidare till vår tillverkare som kommer att under-söka saken. Våra produkter genomgår rigorösa tester och det ska inte vara möjligt att produkten ska -släppa ifrån sig något ämne. Vi kommer förmodligen inte att kunna besvara dina frågor förrän vi haft möjlighet att genomföra ett likadant test själva och är säkra på vad vi har att göra med, och därefter fastställer vi åtgärd om produktens framtid.

  Camilla Kull, vd, Emerio International:

  – Vi är inte säkra på vad det är men vi tror att det är LCCP (långkedjiga klorparaffiner, red:s anmärkning) eller MCCP (mellankedjiga klorparaffiner) vilka är tillåtna i tillverkning. För att vara helt säker måste vi göra ett test men vad vi är säkra på är att det inte är SCCP (kortkedjiga klorparaffiner) vilket ni även fått fram i ert test. Vi kommer gå vidare med ett test för analys av ämnet.

  Kan man som konsument känna sig säker när man använder er stavmixer? 

  – Ja, vi testar produktionerna för att säkerställa att alla lagar efterföljs och att det inte finns otillåtna ämnen i produkterna eller andra säkerhetsbrister.  

  Margita Westeus, Dé Longhi Scandinavia, agentur för Braun:

  – Delarna i plastskaftet är tätt hopsvetsade och slutna. Alla de svetsade delarna läckagetestas på varje enskild stavmixer. I vår stavmixer använder vi ett smörjmedel som är godkänt för produkter som kommer i kontakt med mat. Stavmixern är designad och testad enligt europeisk standard. Vid normal användning läcker inte våra stavmixrar utan vi tror att ni utfört ett stresstest. 

  Men vid testet som utfördes 2014 läckte er stavmixer också. Kommentar?

  – Vid det tillfället lät vi ett oberoende testinstitut göra om samma test, de fick inte samma resultat. Det beror på hur man trycker på stavmixern. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!