• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Din ultimata guide inför tv-köpet – 12 frågor och svar

  OLED, ultra-HD och pixelgaranti. En hemelektronikaffär är en djungel av kryptiska beteckningar. Vi guidar dig till bästa köp.

  Din ultimata guide inför tv-köpet – 12 frågor och svar
  Foto: Istock

  Förr eller senare händer det – och oftast när det är som mest olägligt. Mitt i hockeyslutspelet mest avgörande minut, eller när mördaren till sist ska avslöjas, går tv:n sönder. 

  Det kanske var fem-tio år sedan du köpte tv senast och sedan dess har utvecklingen gått snabbt. Nya tv-apparater drar betydligt mindre ström och erbjuder samtidigt en bättre bild. Men i takt med teknikens stormande framfart kommer även en drös med krångliga termer. Vi börjar reda ut det begrepp som förekommer oftast, nämligen smart-tv. 

  1. Vad är smart-tv? 

  Det är en tv som du kopplar upp mot internet. Tack vare uppkopplingen och mjukvaran inuti tv:n kan du använda streamingtjänster som Netflix, HBO och YouTube. Du kan även surfa, spela spel och lyssna på Spotify.

  2. Krävs smart-tv för att se på Netflix?

  Nej, det behöver du inte. Det finns andra lösningar för att få se streamade (se ruta intill) serier och filmer på tv-skärmen. Elektronikföretaget Apple tillverkar en liten box som kallas Apple TV. Den kopplas in i tv:n med en HDMI-sladd (se ruta intill) och behöver internet från kabel eller via trådlöst nätverk. En liknande pryl har även internetföretaget Google tagit fram. Den kallas Chromecast och den har liknande funktioner som en Apple TV, men saknar eget minne och fjärrkontroll. Du behöver koppla upp din mobil, dator eller surfplatta mot den för att kunna få fram rörligt material. 

  3. Vad ska jag tänka på i första hand?

  Storleken, den är A och O. Mät avståndet mellan platsen där tv:n ska placeras och soffan. Förr brukade man säga att tv:n ska stå en meter bort per tio tum tv-skärm. Nu när tekniken gått framåt och bildkvaliteten är betydligt bättre kan man säga att tv:n bör stå 50 centimeter bort per tio tum skärm. Det innebär alltså att en 50 tums tv bör stå 2,5 meter bort för att ge en så bra tittarupplevelse som möjligt. 

  4. Och nästa allmänna råd?

  Sätt även ett maxpris för tv-köpet, då är det lättare att navigera runt i butikens utbud. Sen kan du börja fundera på alla finesser.

  5. Som ultra-HD… vad är det?

  Många nya tv-apparater är utrustade med ultra-HD som ger bättre bild med bättre upplösning, men det krävs oftast en skärm större än 40 tum för att göra någon skillnad på tittarupplevelsen.

  6. Behöver jag en tv med ultra-HD? 

  Kommer du mest att se på analoga kanaler eller konventionell HD-TV via de stora tv-operatörerna behöver du egentligen ingen tv med ultra-HD. Men bilden blir bättre med en tv som har högre upplösning. I dag finns inga tv-sändningar i ultra-HD.
  Däremot kan du streama i den upplösningen från exempelvis Netflix, om du har ett nätverk som klarar av det. 

  7. Är tv med inbyggd DVD-spelare bra? 

  Nej, det är inte klokt, eftersom den inbyggda DVD-spelaren oftast åldras mycket snabbare än själva tv:n. Köp hellre en separat spelare som kopplas in i tv:n via kabel. Då kan du byta ut den mot en ny spelare om det skulle behövas. 

  8. Vilken internet-hastighet krävs för att streama? 

  För att kunna streama filmer eller serier krävs minst 10 megabit för att slippa att bilden hackar eller fryser. 

  9. Är böjd tv något att satsa på? 

  Böjda tv-skärmar, även kalla-de konkava skärmar, designades för att de som satt längst ut i en stor soffa skulle få samma tittarupplevelse som de i mitten. Böjda skärmar kan ge en häftig filmupplevelse men då måste skärmen vara stor. Hur stor beror på tittaravståndet. För mindre tv-apparater har det ingen större effekt utan är mest ett försäljningsknep.

  10. Vad är OLED-TV? 

  OLED är en ny teknik som är mycket dyr. Till skillnad från dagens LED-TV, som får sitt ljus från LED-lampor i tv-skärmens ram, är varje liten pixel en ljuskälla i OLED-tv:n. Det ger bättre färgåtergivning, där allt det vita blir vitare och allt svart svartare, vilket bidrar till en skarp bild med en återgivning av färger utan förvrängning. 

  11. Vad är viktigast? 

  Om du vill titta på film och serier via streamingtjänster kan det vara smart att köpa en lite billigare tv men satsa på en bra internetuppkoppling. Fundera också på om du verkligen använder alla kanaler som ingår i ditt kanalpaket. I dag säger många upp sina dyra kanalpaket för att gå tillbaka till ett basutbud, men lägger till en prenumeration av exempelvis HBO Nordic.

  12. Och det praktiska?

  Om du inte älskar teknik kan du ta hjälp med installation av en kunnig person som kan sätta upp tv:n, ställa in bildskärmen och kontrollera att alla funktioner kommer i gång. Numera kan du använda Rut-avdrag för att köpa tjänsten.

  Källa:Thomas Axelsson, Hages i Stockholm. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!