• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Erik Lallerstedts tryffelbearnaise har utsetts till årets matbluff

  Många känner sig lurade av Lallerstedts sås som varken innehåller smör eller speciellt mycket tryffel.

  Varje år låter konsumentföreningen Äkta vara svenska folket rösta fram en vinnare i kategorin Årets matbluff. I år blev det Erik Lallerstedts tryffelbearnaise som tog hem priset ingen vill vinna. 

  "Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är 'äkta tryffel' i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för 'min finaste' och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. 'Bearnaisen' är dessutom gjord utan smör.", lyder juryns motivering.

  Snålt med tryffel i Lallerstedts sås tyckte svenska folket.

  Lallerstedt knep förstaplatsen med ganska god marginal och kammade hem 33 procent av de totalt nästan 14 000 rösterna. Dubbelt så många deltog i röstningen i år jämfört med förra året och den mediala uppmärksamheten har också varit större, enligt Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

  – Jag tror att många känner sig lurade av att man tror att det är en riktig bearnaisesås med recept från hans restaurang och att de skryter med att de har äkta tryffel i, samtidigt som smaken främst visar sig komma från syntetiskt aromämne, säger Björn Bernhardson om Lallerstedts tryffelbearnaise.

  Erik Lallerstedt håller dock inte med om kritiken:

  – Jag har inte på något sätt varit ohederlig. Tvärtom, säger han till Expressen och fortsätter:

  – Om man kan något om gastronomi och mat så vet man effekterna av att ha tryffel i. Har man i mer tryffel så gör man inte smaken bättre.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!