Steg för steg: Så kommer du igång med att mangla

Tänk att få sova i släta, nymanglade lakan. Allt fler upptäcker charmen – och nyttan – med att mangla. Icakuriren visar hur du gör.

Följ oss gärna på Facebook

Under hemmafruns glansdagar var det lika självklart att mangla dukar och lakan som att laga middag åt familjen varje kväll. Sedan blev mangeln en symbol för förspilld kvinnokraft. 

Men de senaste åren har manglingskonsten återupptäckts. Nya generationer kvinnor – och män – tar mangeln i den gemensamma tvättstugan i anspråk, eller går och köper sig en egen.

Bra för allergiker

– Vår försäljning av manglar har ökat de senaste åren. Det är inte bara kvinnor över 40 utan även yngre som kommer in och köper, säger Riccard Larsson, ägare till Elonbutiken Kökspunkten i Ängelholm som har sålt manglar i 30 år.

Det finns många fördelar med att mangla. Lakanen tar mindre plats i skåpet och drar inte åt sig lika mycket smuts och damm, eftersom textil-fibern blir mer kompakt. 

Dammhalten minskar 10–60 gånger och kvalstren trivs inte – rena drömmen för allergiker alltså. För en rutinerad manglare tar det inte längre tid att mangla än att stryka ett lakan, och är betydligt mer meditativt. 

Linnet får lyster

Och så var det ju linnedukarna:

– Lystern i linneduken kommer bara fram ordentligt om man manglar och inte om man stryker, förklarar Edra Özboyaci, mangelexpert på tvätteriet KTI Sverige, där stora mängder lakan, handdukar och dukar manglas till hotell och restauranger varje dag. 

Mangling kan också bli en förevändning för att umgås. I Åmål till exempel har sex damer i olika åldrar bildat en mangelklubb. Strax före jul samlas man och manglar linnedukar i en gammal handdriven stenmangel. Mangelkvällen avslutas med vin och god mat. 

Så här gör du – steg för steg

Steg för steg: Så kommer du igång med att mangla
1 Starta fuktigt. De nytvättade lakanen måste vara fuktiga, eftersom de formar sig bäst då. En del manglar dem helt våta, andra låter dem torka lite innan.
Steg för steg: Så kommer du igång med att mangla
2 Är tyget torrt? Fukta med vatten från sprejflaska eller klassisk dänkflaska. Linnedukar kan med fördel rullas ihop fuktiga och ligga över natten före mangling.
Steg för steg: Så kommer du igång med att mangla
3 Sträck och vik. Lakanet måste sträckas och vikas så att det går in i mangeln. Fråga någon som kan hjälpa till eller använd lakanssträckaren i tvättstugan, som Inger Elfwing brukar göra. En nödlösning om de två första alternativen inte fungerar: Lägg den vikta lakansänden i mangeln, starta mangeln så att lakanet fäster, stäng av mangeln och dra och vik resten av lakanet. Trixigt, men det går.
Steg för steg: Så kommer du igång med att mangla
4 Låt rulla. Lägg lakanet på den sista halvmetern av mangelduken. Starta mangeln och låt lakanet rulla runt på mangelvalsen ett par minuter. Det är nu du måste vara fokuserad. Se till att tyget ligger kant i kant.
– Du fortsätter att sträcka tyget och stryk med händerna så att det blir riktigt slätt när det rullas in i mangeln. Du kan behöva stanna mangeln för att stryka ut lite extra, säger Inger Elfwing.
Steg för steg: Så kommer du igång med att mangla
5 Stoppa mangeln i det läge du kan dra ut lakanet. Låt det torka helt i torkskåp eller häng det över en stol. Har du en egen mangel kan du låta lakanet torka i mangeln över natten. Lakanet får inte vara fuktigt när det läggs in i skåpet.
Steg för steg: Så kommer du igång med att mangla
5 Ta ut det helt torra lakanet ur torrskåpet. Vik sedan ihop det så att det blir cirka 15 centimeter brett. Platta till, lägg in i skåpet – och njut!

Så hittar du rätt mangel

Hur bred ska mangeln vara? Ska man satsa på en varm- eller kallmangel? Det finns en hel del att tänka på före köpet.

För hemmabruk är kallmangel det vanligaste – och billigaste. För knappt 3 000–3 500 kronor får du en kallmangel. En varmmangel kostar från 10 000 kronor och uppåt. Allt enligt Riccard Larsson på Kökspunkten i Ängelholm.

– Varmmangeln har ett större användarområde. Den har funktioner så att du kan stryka skjortor och pressa byxor, men är betydligt dyrare. Därför är 95 procent av manglarna vi säljer kallmanglar.

Den vanligaste frågan han brukar få handlar om bredden på mangeln – ska den vara 60 eller 80 centimeter? Svaret är: Har du stora dubbelsängslakan som täcker hela sängen är 80 centimeter bäst, annars räcker 60 gott. Lägger du på några hundralappar på grundpriset får du en mangel som öppnar valsen automatiskt när du tar ut tyget.

– Det passar dem som har svaga axlar, för äldre personer rekommenderar jag alltid automatisk mangel, säger Riccard Larsson.

Kallmanglarna är flyttbara och kan flyttas ner från bordet när de inte används, men du kan köpa till ett bordsstativ. 

Många vitvarumärken saluför inte längre manglar. Cylinda och UPO gör det. 

– Alla kallmanglar görs på den enda mangelfabriken i Sverige, Pexymek i Falkenberg. Jag har själv besökt fab-riken, där mycket av mangeln tillverkas manuellt, säger Riccard Larsson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top