Följ oss gärna på Facebook
Under hemmafruns glansdagar var det lika självklart att mangla dukar och lakan som att laga middag åt familjen varje kväll. Sedan blev mangeln en symbol för förspilld kvinnokraft.
Men de senaste åren har manglingskonsten återupptäckts. Nya generationer kvinnor – och män – tar mangeln i den gemensamma tvättstugan i anspråk, eller går och köper sig en egen.
Bra för allergiker
– Vår försäljning av manglar har ökat de senaste åren. Det är inte bara kvinnor över 40 utan även yngre som kommer in och köper, säger Riccard Larsson, ägare till Elonbutiken Kökspunkten i Ängelholm som har sålt manglar i 30 år.
Det finns många fördelar med att mangla. Lakanen tar mindre plats i skåpet och drar inte åt sig lika mycket smuts och damm, eftersom textil-fibern blir mer kompakt.
Dammhalten minskar 10–60 gånger och kvalstren trivs inte – rena drömmen för allergiker alltså. För en rutinerad manglare tar det inte längre tid att mangla än att stryka ett lakan, och är betydligt mer meditativt.
Linnet får lyster
Och så var det ju linnedukarna:
– Lystern i linneduken kommer bara fram ordentligt om man manglar och inte om man stryker, förklarar Edra Özboyaci, mangelexpert på tvätteriet KTI Sverige, där stora mängder lakan, handdukar och dukar manglas till hotell och restauranger varje dag.
Mangling kan också bli en förevändning för att umgås. I Åmål till exempel har sex damer i olika åldrar bildat en mangelklubb. Strax före jul samlas man och manglar linnedukar i en gammal handdriven stenmangel. Mangelkvällen avslutas med vin och god mat.
Så här gör du – steg för steg
Så hittar du rätt mangel
Hur bred ska mangeln vara? Ska man satsa på en varm- eller kallmangel? Det finns en hel del att tänka på före köpet.
För hemmabruk är kallmangel det vanligaste – och billigaste. För knappt 3 000–3 500 kronor får du en kallmangel. En varmmangel kostar från 10 000 kronor och uppåt. Allt enligt Riccard Larsson på Kökspunkten i Ängelholm.
– Varmmangeln har ett större användarområde. Den har funktioner så att du kan stryka skjortor och pressa byxor, men är betydligt dyrare. Därför är 95 procent av manglarna vi säljer kallmanglar.
Den vanligaste frågan han brukar få handlar om bredden på mangeln – ska den vara 60 eller 80 centimeter? Svaret är: Har du stora dubbelsängslakan som täcker hela sängen är 80 centimeter bäst, annars räcker 60 gott. Lägger du på några hundralappar på grundpriset får du en mangel som öppnar valsen automatiskt när du tar ut tyget.
– Det passar dem som har svaga axlar, för äldre personer rekommenderar jag alltid automatisk mangel, säger Riccard Larsson.
Kallmanglarna är flyttbara och kan flyttas ner från bordet när de inte används, men du kan köpa till ett bordsstativ.
Många vitvarumärken saluför inte längre manglar. Cylinda och UPO gör det.
– Alla kallmanglar görs på den enda mangelfabriken i Sverige, Pexymek i Falkenberg. Jag har själv besökt fab-riken, där mycket av mangeln tillverkas manuellt, säger Riccard Larsson.