Det här ska du tänka på när du hyr ut din bostad

Alltfler vill hyra ut sin bostad, särskilt under vår och sommar. Och visst finns det pengar att tjäna – men också risker. Här är bästa tipsen.

Attityden till att hyra ut sin bostad för kortare eller längre tid har förändrats de senaste åren. Idag kan en fjärdedel av svenskarna tänka sig att hyra ut sitt hus eller sin lägenhet. Populärast är perioden april till september då många svenskar är på semester. 

En global trend är sajter som Airbnb som förmedlar privatboenden till turister. Resenärer över hela världen ser privata boenden som ett billigare och personligare alternativ till hotellen – och lägenhetsinnehavare och husägare inser att det finns pengar att tjäna. 

– Airbnb växer snabbt i hela världen, också i Sverige. Ungefär 10 000 svenska boenden är listade hos oss. Och det är inte bara unga som hyr ut. Den genomsnittlige uthyraren är närmare 40 år än 30, säger Aja Guldhammer, Nordenchef på Airbnb. 

Det finns också svenska sajter som uthyraren kan vända sig till, flera fokuserar på sommarstugor.  

– Jag skulle inte säga att Airbnb är en konkurrent till oss. Det är som att jämföra hotell och vandrarhem. Skulle jag hyra ut en stuga skulle jag vända mig till en stugsajt, säger Erik Olsson på Fritiden.se.

Bildquiz: Har du koll på metropolerna?

Inte riskfritt

Att hyra ut sin bostad är inte riskfritt. Polisen larmar till exempel om att en stor del av prostitutionen i Stockholm har flyttat från hotellen till korttidsuthyrda lägenheter. 

Och även om förändrade regler har gjort det lättare att hyra ut är det fortfarande viktigt att be om lov från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden, annars riskerar man att förlora sitt kontrakt. 

Ur försäkringssynpunkt finns det också saker att tänka på. Enligt Jenny Rudslätt, produktspecialist på If:s egendomsavdelning, ska man framförallt vara medveten om att hemförsäkringen troligtvis inte täcker stölder i hemmet under en uthyrning. 

– En hyresgäst är en person som du frivilligt har släppt in i bostaden. Det är viktigt att känna till att stöldskyddet framförallt gäller när obehöriga har brutit sig in, säger hon. 

Hon har dock inte hört att det skulle ha varit mycket stölder i samband med uthyrningar. 

– Sajter som Airbnb har ju ett omdömessystem där både uthyrare och gäst blir poängsatta. Människor är förstås måna om att få ett bra omdöme, säger hon. 

Däremot skulle hemförsäkringen täcka en eventuell vattenläcka.

– Den hade ju inträffat oavsett om det fanns hyresgäster i bostaden eller inte. 

TV: Därför ska du inte skeda ut avokado

“Göm undan det värdefulla”

Jenny Rudslätts andra tips är att gå igenom bostaden för uthyrningen.

– Vad har jag för saker, och vad är jag rädd om? Göm både sånt som är värdefullt för dig, och sånt som har ett faktiskt värde. 

Hon poängterar att tanken med hemförsäkringen är att den vilar på en privatperson. 

– Om bostaden hyrs ut i en sådan omfattning att det kan betraktas som affärsverksamhet behövs en annan sorts försäkring. Prata med försäkringsbolagets företagsavdelning. 

Erik Olssons erfarenhet är att det sällan inträffar incidenter vid uthyrningar. 

– Hyresvärdens vanligaste problem är att stugan lämnas ostädad, eller att man inte får in betalningen. Om det händer kan vi bistå med stöd och tips. Men det är väldigt sällan vi hör talas om problem. Jag skulle säga att i 99,9 procent av fallen går allting bra. 

 

Bästa tipsen innan du hyr ut

1. Sätt ett realistiskt pris. Kolla vad andra i samma område tar för liknande objekt. 

2. Lägg energi på annonsen. Både bilder och rubrik ska sticka ut. 

3. Beskriv omgivningarna. Många tyskar vill hyra hus i Sverige, och är ofta mer intresserade av den omgivande naturen än av hur huset ser ut. 

4. Var ärlig. Att beskriva en bostad som bättre än vad det är kommer bara att skapa problem. 

5. Om du inte får någon respons: Var aktiv på hemsidan. Ändra i annonsen.  

6. Upprätta en form av kontrakt som beskriver vad som förväntas av båda parter. Gör en förteckning över dina tillhörigheter. 

7. Fundera över handpenningen. Man kan ta ut halva beloppet, alternativt en tusenlapp för att försäkra sig om att uthyrningen kommer att bli av. 

Källa: Erik Olsson

Så blir uthyrningen säker 

1. Se över dina försäkringar. 

2. Välj hyresgäster med omsorg. Gå igenom profiler och tidigare omdömen hos förmedlaren. 

3. Lås in värdefulla saker. 

4. Hör dig för om hyresgästen själv har en hemförsäkring, och om det ingår ett ansvarsskydd om hyresgästen orsakar skada. 

5. Skriv ett ordentligt avtal. Var noga med detaljer runt städning, inventarier etc. 

6. Om du hyr ur regelbundet eller i större skala kan uthyrningen räknas som affärsverksamhet. Då behöver du teckna en särskild försäkring. 

7. Se till att ha hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd att hyra ut.

Källa: If

Här kan du hyra ut

www.airbnb.se

www.blocket.se

www.bostaddirekt.com

www.fritiden.se

www.novasol.se

www.stugknuten.se

www.stugnet.se

Det här ska du tänka på när du hyr ut din bostad
Cecilia Beer

Cecilia: Vi tjänade 20 000 förra sommaren

Familjen Beer hyrde ut villan i somras när de var ute och 

seglade och tjänade 20 000 kronor. 

– Det satte guldkant på vår semester. Vi behövde inte laga all mat i båten, utan kunde äta på olika skärgårdskrogar. Det ekonomiska var en orsak till att hyra ut, men också att jag tycker att den nya delningsekonomin är sympatisk, säger Cecilia Beer.

Familjen är inte överdrivet rädd om prylar. 

– Dessutom lever vi inte i ett hem fyllt av antikviteter. Saker som vi var rädda om placerade vi i ett rum som vi låste. Det hände en sak under veckan – en knapp på vår diskmaskin gick sönder. Vi funderade över hur vi skulle hantera saken, men det slutade med att vi aldrig tog upp det. Vi tänkte att det lika gärna hade kunnat hända då vi var hemma. 

Familjen lade mycket kraft på att göra det trivsamt för gästerna. 

– Vi ville ha högsta betyg i rankningen. Vi plockade undan så att alla gäster fick varsin garderob, vi bjöd på frukost när de kom och ställde fram en flaska champagne. 

Familjen hoppas kunna hyra ut i sommar igen. 

– Vi fick mersmak, säger Cecilia.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top