Nio steg till ett renare hem

Vårsolen är härlig – men avslöjande. Dags för en ordentlig storstädning? Städexperterna hjälper dig att komma igång.

Rätt rustad för storstädningen

Det är roligare att städa med rätt redskap. Då blir det också ett renare resultat.

Trasor Bra att ha många. Använd både stora och små. Bomullstrasor, disktrasor och trasor av mikrofiberduk, så kallade mirakeltrasor.

Borstar Diskborste eller rotborste är bra att skura rent med, till exempel i badrum eller kök. Gamla tandborstar är bra för att komma åt i trånga skrymslen. En mopp gör det lätt att skura eller svabba utan att behöva ligga på golvet. Glöm inte att tvätta moppen ibland eller att byta ut mjuk-
delarna när de har blivit slitna.

Dammsugare Om dammsugarpåsen är full – byt den. Använd gärna de mindre munstyckena till dammsugaren för att komma åt i mellanrummen i soffan, ovanpå gardinstången eller ovanpå golvlisterna.

Medel Såpa, ättika och diskmedel räcker långt för att lösa upp fett och kalk och få skinande rent. Gör gärna ett “allrengörings-medel” av 5 dl vatten, 1 msk
ättika och några droppar diskmedel som du blandar i en sprutflaska. Enkelt att spruta på och torka rent på kladdiga ytor.

Handen på hjärtat, hur ser det ut uppe på dina skåp och garderober? När vädrades kläderna längst in i garderoben senast? Och hur mycket smulor och kladd finns det bakom spisen?

De flesta städar någon gång i veckan med undanplockning och dammsugning, kanske lite våttorkning på de kladdigaste ytorna. Men någon gång per år är det bra att gå lite mer på djupet.

– Att ha välstädat är ju det bästa som finns, säger Marlené Eriksson som driver städfirman Fejax och är känd från TV4:s Rent hus. Det är en fröjd att ha det fräscht omkring sig. Om man inte städar ger man ju skadedjuren ett helt smörgåsbord att äta av. Tar man bort fett, smuts och damm så trivs inte djuren.

Läs mer: Därför ska du inte skeda ut avokado

Avsätt mer tid

Marlené Eriksson tycker att det är viktigt att man avsätter ordentligt med tid för en storstädning.

– Det kan kännas jobbigt att städa, men damm och smuts försvinner inte av sig självt. Ett sätt att göra städningen lättare är att vara flera som hjälps åt. Ett annat sätt att underlätta kan vara att man städar ett rum i taget, säger hon.

Tänk flyttstädning

Lotta Brolin, som arbetar med hemmastädning på Städbolag Ett i norra Stockholm, håller med om att storstädning ett par gånger om året är viktigt.

– Jag brukar säga att man ska göra en flyttstädning fast med möblerna kvar, säger hon.

Enligt henne är det ingen slump att storstädning passar bra just på våren och hösten.

– På sommaren har man ju öppet mycket och får in skräp, insekter och pollen som man behöver städa bort. Under vintern har man istället stängt och rör sig mycket inomhus, vilket gör att dammet samlas och behöver vädras ut nu till våren, säger hon. 

Nästa sida: Här är de 9 stegen till ett renare hem

9 steg till ett renare hem

 

1 Garderober

Kläder och tyger samlar mycket damm och den som vädrar kläderna och samtidigt torkar ur garderoben får automatisk bättre inomhusluft. Passa samtidigt på att rensa ur allt gammalt, och packa ner och lägga undan vinterkläderna.

 

2 Soffor

Ta bort kuddarna i soffan och dammsug i alla springor med dammsugarens lilla borstmunstycke. Ta lösa kuddar och plädar och piska eller skaka.

Stolar och skåp behöver torkas av. Använd en fuktig trasa och eventuellt några droppar såpa/diskmedel för att ta bort kladd och få en fräsch doft. 


3 Skinnmöbler

Skinnmöbler kan behöva torkas av eller smörjas med särskilt medel som ofta kan köpas där möbeln är köpt. Läderbalsam fuktar lädret så att det inte torkar ut och spricker. Vissa lädermöbler och fuskläder går att torka med fuktig trasa medan andra är känsliga både för fukt och fett. Om du är osäker, testa på något osynligt litet område på baksidan.

 

4 Mattor

De flesta mattor mår bra av att man tar ut och piskar dem. Eller om vädret tillåter, lägg ut dem i snön en stund, vänd den med luggen nedåt i snön och borsta sedan bort snö, damm och skräp. Passa samtidigt på att rengöra golvet. Parkettgolv får ny blank finish med golvpolish. Heltäckningsmattor kan också behöva en extra rengöring ibland. Då finns särskilda maskiner att hyra.

 

5 Sladdar

Alla hem har numera en hel del elektroniska apparater med sladdar som gärna samlar damm. Dammsug försiktigt och dammtorka gärna med mirakeltrasor, som kan motverka den statiska elektriciteten i tv-apparater eller datorer, vilket gör det lättare att torka dem dammfria.

 

6 Bokhyllor

Böcker och papper samlar damm och gör inomhusmiljön torrare.Ta ut böckerna och dammtorka hyllorna ordentligt någon gång om året. Rensa bland tidningarna då och då.

 

7 Sängar

Sovrummet med alla textilier är en riktig dammsamlare. Piska eller skaka sängkläder, täcken och kuddar. Lyft på bäddmadrass och madrass och dammsug. 

 

8 Lampor & Lister

Ofta ligger det damm och spindelväv på skåp, lampor och lister. Damma av med torr trasa och ta fuktig trasa, eventuellt med lite medel, om det behövs. Ibland kan det vara enklast att dammsuga försiktigt. Persiennerna kan dammtorkas och kristallkronor kan diskas försiktigt, prisma för prisma, i ljummet vatten med en droppe diskmedel. Torka prismorna med torr, mjuk trasa. 

 

9 Köket

Plocka ut ur skåpen och torka hyllor och lådor. Glöm inte besticklådorna.

Kör ett rengöringsprogram med särskilt medel/tablett i diskmaskin-en, torka ur skåpet under diskbänken och rengör bakom spisen om du har en utdragbar spis.

Plocka också ur kylskåpet och torka rent. Passa på att slänga sådant som har gått ut. Längst inne i kylen finns ett avrinningshål, där fukten ska rinna ut. Rengör hålet försiktigt med en bomullspinne.

Dammsug också gärna baksidan av frysen och kylen, damm på baksidor kan göra att de fungerar sämre och drar mer energi.  

Rensa i köksskåpen och skänk bort det du inte använder. Släng för gamla torrvaror och konserver.

Köksfläkten rengör du genom att torka rent med fettlösande medel. Byt filter, lägg filtret i blöt eller kör det i diskmaskinen, beroende på vilken fläktmodell du har.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top