• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test: Två mobilskal så giftiga att de förbjuds

  De är både trendiga och praktiska men kan innehålla gifter. Icakuriren har testat tolv mobilskal - två av dem är så giftiga att de förbjuds. Vi blev också inbjudna till Nyhetsmorgon i TV4 för att prata om avslöjandet. Klippet ser du här nere.

  Test: Två mobilskal så giftiga att de förbjuds
  Foto: Ann Jonasson

  Gå direkt till testet här>>

  Förutom att skydda mobilen har mobilskal också hög modefaktor, framförallt hos unga. Vad få tänker på är att skalen kan innehålla farliga kemikalier som till och med är förbjudna på grund av höga gifthalter.

  Icakuriren har låtit företaget ALS Scandinavia göra en kemisk analys av tolv mobilskal för att kontrollera om de innehåller kortkedjiga klorparaffiner samt ftalater – ämnen som kan förekomma i plast, konstläder och även äkta läder.

  Olagliga halter

  Två av mobilskalen, de från företagen Glitter och Mobello, innehåller olagligt höga halter av så kallade kortkedjiga klorparaffiner (SCCP). 

  SCCP tillsätts för att göra plasten mjuk. Nedbrytningstiden i naturen är extremt lång. Det är ett av de ämnen som har hittats i isbjörnar i Arktis, långt ifrån själva källan. 

  SCCP är cancerframkallande och reproduktionsstörande och förbjudet enligt POPs-förordningen, en särskild förordning inom EU som ska skydda människors miljö och hälsa.

  Mängden klorparaffiner mäts i viktprocent och gränsvärdet ligger på 0,15 procent. Att sälja produkter ovanför gränsvärdet är olagligt. Ett mobilskal från företaget Glitter innehåller 0,44 procent kortkedjiga klorparaffiner vilket alltså är tre gånger över den tillåtna gränsen. 

  Det andra företaget som säljer mobilskal med olagligt hög halt av kortkedjiga klorparaffiner är Mobello. Deras mobilskal innehåller 0,21 procent.  

  - Vi kommer omgående kontakta Glitter och Mobello. Om de inte slutar sälja produkterna kommer vi att förbjuda dem att göra det. Vi kommer med största sannolikhet också att göra en anmälan till miljöåklagare, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen. 

  Läs mer: Kokosolja - uselt för hälsan

  Särskilt farliga

  I Icakurirens test ingår också analys av ftalater som är ett samlingsnamn på en grupp kemiska ämnen som också tillsätts som mjukgörare i plast. Vi har framförallt låtit undersöka ftalaterna DEHP, DIBP och DBP.  Dessa ftalater påverkar den manliga fortplantningsförmågan och är med på EU:s kandidatförteckning som är en lista över särskilt farliga ämnen. 

  Ftalater är förbjudet i leksaker men inte i andra produkter som till exempel mobilskal. Vid en halt på 0,1 procent eller högre inträder den så kallade informationsplikten. Den innebär att ett företag måste kunna lämna besked till en kund som frågar om innehållet i en produkt finns med på kandidatlistan. 

  Kjell & Company, Glitter och Mobello säljer alla mobilskal som innehåller halter av ämnen som överstiger informationsplikten. 

  Ta sitt miljöansvar

  När Icakuriren som privatperson frågar Kjell & Company via företagets webbsida, om det aktuella mobilskalet innehåller några ämnen från kandidatförteckningen, får vi följande mejl från kundtjänsten: 

  "Svaret jag fick av vår produktionsavdelning är att de kontrollerar samtliga skal och att ingen av dessa innehåller några ämnen från kandidatförteckningen."

  Cecila Hedfors, sakkunnig miljögifter på Naturskyddsföreningen, anser att företag som säljer olagliga produkter och som inte följer informationsplikten, är ansvarslösa.

  - Detta visar att informationsflödet mellan underleverantörer och inköpare inte fungerar som det ska, vilket är allvarligt och genast måste åtgärdas. Om företaget som säljer varan inte vet vad den innehåller för farliga ämnen, så kan de heller inte ta ställning till om de ska sälja dessa produkter eller inte, menar Cecilia Hedfors.

  - Företagen måste ha en miljöansvarig som ser till att alla papper är korrekta, det här ska inte få förekomma, säger Cecilia Hedfors och understryker allvaret med ftalater. 

  - De frigörs väldigt lätt från plasten och finns därmed i luften. Ungdomar har också sina mobiler nära sig hela tiden. Den ligger till och med på sängbordet under natten. 

  Se hela testet på nästa sida>>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!