• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smaktest: Potatissallad

  Krämig och fräscht syrlig – eller överkokt med parfymerad smak. Icakuriren har testat årets utbud av färdiga potatissallader och valt en vinnare. Så gör du din egen potatissallad >>

  Smaktest: Potatissallad

  I Sverige är potatissallad oftast en blandning av kryddad majonnäs och tärnad kokt potatis, ibland med örter i. Ofta lockvara sommartid. Det finns också varianter där såsen helt eller delvis är crème fraiche eller där smaksättningen är mindre diskret. Vi valde att smaka de neut­rala sorter vi hittade i Stockholmsområdet i slutet av maj 2015.

  Lagom mycket sås

  Halterna av fett, kolhydrater och salt är rätt lika i burkarna. Kaloritalet skiljer lite mera. Alla salladerna hade lagom mycket sås till potatisen. Somliga såser var lena, andra mera frånstötande gryniga.
  Stora örtbitar ser bra ut, men är segtuggade. Provarna tyckte gultonad salladssås var mera attraktiv än vitblek.
  Neutral salladssmak är att föredra om man vill blanda i ytterligare smaksättning: Sätt egen prägel genom att vända in rosépeppar, chiliflakes, krydd-örter, paprika, pepparrot, rädisor, kapris eller citrusskal.
  E-numren är många i ingredienslistorna, och det är kanske lika bra det.

  Håll salladen kall!

  Bakterietillväxt sker snabbt i ljumma, oskyddade äggsåser, särskilt utomhus i solen, och kan orsaka svåra matförgiftningar. Konserveringsmedel och antioxidanter hämmar tillväxten av bakterier.
  Det är också extra viktigt att kylkedjan hålls: Lägg upp lite i taget, ställ fram nyupplagd kall sallad till portion två, gärna i isvattenfylld ytterskål. Låt den inte stå framme länge. Tänk på att insekter som landar i öppna matskålar inte är rena om fötterna. Nätlock är en bra idé. Sätt in rester i kyl omgående, väl täckta. Öppnad, välskött förpackning kan hålla sig 4–5 dagar i kylskåp. Många av E-numren är dock konsistensgivare eller smakförstärkare och mera tveksamt nödvändiga.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!