Förvara rätt för smak och hållbarhet

Djupfryst, kylskåpskallt eller rumsvarmt? Med rätt förvaring håller dina matvaror längre och smakar som bäst.

Tips på förvaring

Bröd: i rumstemperatur eller i frysen. Plastpåse förlänger hållbarheten men mjukar upp skorpan på brödet. Bröd går mycket bra att frysa och ta fram i omgångar.
Fisk: i kyl eller frys, vakuum-förpackad fisk som ska ätas kall är särskilt viktigt att kyla.
Frukt: i rumstemperatur, kyl eller sval. Citrusfrukt och bananer trivs inte i kylen.
Fågel: i kyl eller frys.
Grönsaker: i rumstemperatur, kyl eller sval. Tomat och avokado trivs inte i kylen.
Kryddor: torrt och mörkt.
Kött: i kyl eller frys.
Mejerivaror: i kylen. Ta gärna fram osten en stund innan den ska ätas.
Potatis och lök: i rumstemperatur eller i kylen.
Smaksättare: ketchup, senap, matolja, honung och dressingar klarar rumstemperatur bra om det inte står kylvara på förpackningen. Hållbarheten förlängs i kylen.
Sylt och saft: i kylen. Frys gärna in äppelmos och sylt med låg sockerhalt.
Torrvaror: mjöl, pasta, knäckebröd och gryn ska förvaras torrt och mörkt.

Köksbänken

Smaken på mat kommer oftast bäst till sin rätt i rumstemperatur, det gäller till exempel ost, grönsaker och frukt. Ägg går bra att förvara på köksbänken. De är datumstämplade utifrån förvaring i rumstemperatur.

Skafferiet

I äldre skafferier med en ventil hålls skafferiet svalt och lite fuktigt. Här brukade man ha sylt, saft och konserverade grönsaker. Dagens skafferier utan ventilation passar bra till torrvaror som pasta, mjöl, knäckebröd och nötter, men även konserver och smaksättare som ketchup, olja och honung.

Kylskåpet

Här kan du förvara så gott som all mat. Kylan gör att mognadsprocesser och bakterietillväxt går långsammare så att maten håller längre. Mejerivaror, charkprodukter, kött, fågel och fisk ska förvaras i kylen. Sylt och saft klarar sig längre i kyl. De flesta grönsaker trivs bra i kylens grönsakslåda (dock inte gurka, tomat, avokado, banan, citrus eller melon).

Frysen

Djupfrysning gör att förruttnelse och bakterietillväxt stannar av helt medan näringsämnena blir kvar. Frysen passar nästan för allt, men grönsaker kan förlora sin normala konsistens i frysen och behöver kokas upp innan de fryses in. Förutom råvaror är det smart att frysa in matrester, gammal riven ost, äggvitor som blivit över och bruna bananer.

Scroll to Top