• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Förvara rätt för smak och hållbarhet

  Djupfryst, kylskåpskallt eller rumsvarmt? Med rätt förvaring håller dina matvaror längre och smakar som bäst.

  Förvara rätt för smak och hållbarhet

  Köksbänken

  Smaken på mat kommer oftast bäst till sin rätt i rumstemperatur, det gäller till exempel ost, grönsaker och frukt. Ägg går bra att förvara på köksbänken. De är datumstämplade utifrån förvaring i rumstemperatur.

  Skafferiet

  I äldre skafferier med en ventil hålls skafferiet svalt och lite fuktigt. Här brukade man ha sylt, saft och konserverade grönsaker. Dagens skafferier utan ventilation passar bra till torrvaror som pasta, mjöl, knäckebröd och nötter, men även konserver och smaksättare som ketchup, olja och honung.

  Kylskåpet

  Här kan du förvara så gott som all mat. Kylan gör att mognadsprocesser och bakterietillväxt går långsammare så att maten håller längre. Mejerivaror, charkprodukter, kött, fågel och fisk ska förvaras i kylen. Sylt och saft klarar sig längre i kyl. De flesta grönsaker trivs bra i kylens grönsakslåda (dock inte gurka, tomat, avokado, banan, citrus eller melon).

  Frysen

  Djupfrysning gör att förruttnelse och bakterietillväxt stannar av helt medan näringsämnena blir kvar. Frysen passar nästan för allt, men grönsaker kan förlora sin normala konsistens i frysen och behöver kokas upp innan de fryses in. Förutom råvaror är det smart att frysa in matrester, gammal riven ost, äggvitor som blivit över och bruna bananer.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!