• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Robotgräsklippare - praktisk hjälpreda eller onödig pryl?

  Var femte gräsklippare som säljs i år är en robot. Men är de värda sitt pris eller bara ännu en onödig pryl?

  Robotgräsklippare - praktisk hjälpreda eller onödig pryl?
  Gräset mår bäst av att klippas lite, men ofta. Då göder klippet det växande gräset. Foto: Anette Siewers

  Bor du på en bergig tomt med gräsmatta här och där? Är trädgårdsbudgeten redan hårt ansträngd? Då är en robotgräsklippare inget för dig.
  Har du däremot pengar över och drömmer om en frisk och grön matta som sköter sig själv, kan en robot i trädgården bli din bästa vän. Den jobbar medan du fikar, rensar ogräs eller själv är på jobbet!
  – Den största fördelen med en robotgräsklippare, förutom att den självklart sparar tid, är att den klipper lite, lite hela tiden. Det gör att gräsmattan på sikt blir tålig, slitstark och tät. Det korta gräsklippet, som hela tiden får ligga kvar och förmultna, tillför både näring och jordförbättring. Därför kan man skippa alla gödselmedel och kemikalier, säger Helena Rosenlöf, trädgårdsmästare och landskapsarkitekt.

  4–5 centimeter bäst

  Gräsmattan mår som bäst när stråna är fyra, fem centimeter långa, då får gräset ett djupt rotsystem som blir mindre känsligt för torka och andra påfrestningar. Men alla trädgårdsvänner vet att gräs växer fort, speciellt på försommaren. Ibland hinner mattan bli uppemot en och en halv decimeter innan det finns tid att dra igång gräsklipparen.
  – Gräset mår då bäst av att klippas i flera omgångar. Man bör aldrig klippa mer än en tredjedel av gräsets höjd. Klipper man för mycket på en gång blir det en för stor störning i tillväxten som leder till att gräsets förmåga att konkurrera med mossa och ogräs försämras. Men vem har tid och tålamod att göra så, frågar sig Helena Rosenlöf.

  Mossan frodas

  Nej, de flesta klipper av de höga stråna på en gång och resultatet blir alltså en tufsig och känslig gräsmatta. Dessutom blir gräsklippet för långt och lägger sig som en tjock filt över gräsmattan om det får ligga kvar. Alltför stora ansamlingar av hö ser inte bara tråkigt ut, de gör också att det levande gräset varken får ljus eller luft.
  – Att alltid kratta ihop gräset eller använda uppsamlare på klipparen är inte heller något bra alternativ, eftersom jorden då går miste om det
  näringsrika gräsklippet. Så den enda bra lösningen är egentligen att klippa lite och ofta, oavsett metod och
  utrustning, säger hon.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!