Frågor och svar
1. Hur sätter man igång en robotgräsklippare?
Du måste installera en dockningscentral i närheten av ett eluttag och lägga ut en begränsningskabel utmed tomtgränsen. Kabeln fästs med märlor. Det är viktigt att gräset är kortklippt när kabeln monteras. Efter ett par veckor döljs kabeln av övervuxet gräs. Det går också att fräsa ner kabeln några centimeter.
2. Hur klarar roboten kanter?
En del tillverkare hävdar att deras maskiner klarar att klippa utan att det blir breda kanter, andra rekommenderar att man ska använda en trimmer för att få perfekt resultat.
3. Hur skyddar jag buskar och rabatter?
Genom att montera en begränsningskabel runt det du vill skydda eller ett fast hinder.
4. Kan den vara farlig för katter och hundar?
Robotens sensorer gör att den byter riktning när den stöter mot ett djur eller något föremål.
5. Kan roboten vara farlig för små barn?
Tillverkarna hävdar att robotens knivar ska stanna om roboten lyfts upp eller vänds. Av
säkerhetsskäl sitter också kniveggen långt ifrån robotens ytterkanter för att undvika skador på fingrar och tår. En del tillverkare rekommenderar ändå att man stänger av roboten om små barn leker i närheten.
6. Hur högt låter roboten?
Runt 60 till 75 dBA (enhet för uppmätt ljudnivå). 65 dBA motsvarar normalt samtal och 75 ljudnivån på en storstadsgata, enligt Vägverket. Ljudnivån på en elgräsklippare brukar ligga runt 65 och på en motorgräsklippare på 85 dBA, ibland mer.
7. Hur stora gräsmattor klarar en robotklippare?
Beror på modell, men upp till 6 000 kvm.
8. Hur stor lutning klarar en robotgräsklippare?
Det varierar mellan olika modeller. En del klarar en maximal lutning på 25 procent, andra uppges klara branter på upp till 45 grader.
9. Kan roboten klippa när det regnar?
Det beror på vilket knivsystem roboten har. En del robotar kan klippa i regn. Andra har sensorer som känner av regn, då kör roboten på egen hand till basstationen. När regnet upphör fortsätter den att klippa.
10. Kan jag fjärrstyra min robotgräsklippare?
Ja, en del robotar kan interagera med din smarta telefon. Du kan alltså sitta på jobbet och besluta vilken höjd gräset ska ha när du kommer hem.
11. En del klippare har GPS, vad är det bra för?
En GPS gör att roboten vet var den har varit och var den ska klippa nästa gång. En GPS kan också visa var roboten finns om den blir stulen.
12. Hur undviker jag att roboten blir stulen?
Robotarna har en pinkod som gör den obrukbar för obehöriga, en del är också utrustade med tjuvlarm. Via en app kan du få ett sms om roboten blir stulen. Appen kan också spåra roboten.
13. Kan robotgräsklippare minska antalet mördarsniglar?
Ja, mördarsniglar blir avklippta av roboten. Dessutom trivs inte sniglar på alltför kortklippta gräsmattor.
14. Är robotgräsklipparen miljövänlig?
Ja, eftersom den inte använder fossila bränslen (förutom el) och man minimerar behovet av till exempel gödning och kalk.
15. Vad kostar en robotgräsklippare?
Priserna varierar från cirka 8 000 kronor till 45 000 kronor, beroende på fabrikat och modell.
Bor du på en bergig tomt med gräsmatta här och där? Är trädgårdsbudgeten redan hårt ansträngd? Då är en robotgräsklippare inget för dig.
Har du däremot pengar över och drömmer om en frisk och grön matta som sköter sig själv, kan en robot i trädgården bli din bästa vän. Den jobbar medan du fikar, rensar ogräs eller själv är på jobbet!
– Den största fördelen med en robotgräsklippare, förutom att den självklart sparar tid, är att den klipper lite, lite hela tiden. Det gör att gräsmattan på sikt blir tålig, slitstark och tät. Det korta gräsklippet, som hela tiden får ligga kvar och förmultna, tillför både näring och jordförbättring. Därför kan man skippa alla gödselmedel och kemikalier, säger Helena Rosenlöf, trädgårdsmästare och landskapsarkitekt.
4–5 centimeter bäst
Gräsmattan mår som bäst när stråna är fyra, fem centimeter långa, då får gräset ett djupt rotsystem som blir mindre känsligt för torka och andra påfrestningar. Men alla trädgårdsvänner vet att gräs växer fort, speciellt på försommaren. Ibland hinner mattan bli uppemot en och en halv decimeter innan det finns tid att dra igång gräsklipparen.
– Gräset mår då bäst av att klippas i flera omgångar. Man bör aldrig klippa mer än en tredjedel av gräsets höjd. Klipper man för mycket på en gång blir det en för stor störning i tillväxten som leder till att gräsets förmåga att konkurrera med mossa och ogräs försämras. Men vem har tid och tålamod att göra så, frågar sig Helena Rosenlöf.
Mossan frodas
Nej, de flesta klipper av de höga stråna på en gång och resultatet blir alltså en tufsig och känslig gräsmatta. Dessutom blir gräsklippet för långt och lägger sig som en tjock filt över gräsmattan om det får ligga kvar. Alltför stora ansamlingar av hö ser inte bara tråkigt ut, de gör också att det levande gräset varken får ljus eller luft.
– Att alltid kratta ihop gräset eller använda uppsamlare på klipparen är inte heller något bra alternativ, eftersom jorden då går miste om det
näringsrika gräsklippet. Så den enda bra lösningen är egentligen att klippa lite och ofta, oavsett metod och
utrustning, säger hon.