• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Matexperternas bästa skinktips

  Vi ställde två frågor om julskinka till fyra matexperter:1. Vad tycker du att man ska tänka på när man ska välja julskinka?2.  Vilken julskinka väljer du själv?

  Lisa Förare Winbladh

  Matskribent, föreläsare och författare.
  1. Jag tycker att du ska välja en ekologisk skinka från en pålitlig producent. Nibble Gårdsgris är också ett bra alternativ. Torkad ingefära i senapsglaseringen är ett måste. Köp en liten skinka eller ge bort halva i julklapp. Eller byt en bit mot en paté. Det är med julskinka som med släktbesök. Första dagen är underbar, femte dagen är det underbart att det dröjer ett år till nästa gång.
  2.  Jag köper ingen julskinka i år. Sedan två år tillbaka äter vi thailändskt eller indiskt hemma på julafton eftersom släktingar bjuder på julbord. När eko-skinkan reas ut i butikerna för att alla andra tröttnat på den – då fyndar jag!

  Malin Söderström

  Krögare och kock på Moderna museet och restaurang Hjerta i Stockholm.
  1. Jag brukar testa olika skinkor varje år. De har varit av skiftande kvalitet.
  2. Jag väljer såklart en svensk skinka, rimmad, som jag ugnsbakar.  Jag gör min julskinka hemma långt före jul, så på julafton är den inte så viktig. En skinkmacka med kryddig rödkål, smälta äpplen och sötstark senap på knäcke är en stående frukost- eller lunchmacka före jul.

  Mats-Eric Nilsson

  Matdebattör och chefredaktör på matmagasinet Hunger.
  1. Att den inte innehåller fosfater som används när man pumpar in mycket vatten i köttet. Och väljer man ekologisk skinka har grisen fötts upp på ett rimligare sätt.
  2. De senaste jularna har vi haft fantastiskt god vildsvinsskinka utan tillsats av nitrit. Den blir då lite gråare än vanlig rosa skinka, men vad gör det? Så ser ju kokt fläskkött ut!

  Johan Jureskog

  Krögare och köttkock på Rolfs köks och restaurang AG i Stockholm.
  1. Viktigt är att välja en skinka med stor fettkappa, svensk ska den vara! Svårt att se hur fet den är då den oftast är vakuumförpackad. Förra årets bästa skinka enligt mig var den svenska rapsgrisen. Den är supermarmorerad vilket resulterar i ett saftigt resultat.
  2. Jag gillar skinka på ben, brukar köpa mig en fet gårdsgrisskinka, rimma själv och sedan koka den, vilken buljong!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!