Frisören Jens Hallberg var tvungen att sluta jobba

Det finns alternativ för den som vill fortsätta färga håret och ändå minska hälso­riskerna.

Det finns alternativ för den som vill fortsätta färga håret och ändå minska hälso­riskerna.
Den danska organisationen Grön Salong certifierar salonger som lever upp till deras krav vad gäller miljö och hälsa. De gröna salongerna får inte använda produkter med hälsovådliga eller miljöskadliga kemikalier enligt en särskild lista – där bland annat PPD och TDA (som nämnts i artikeln) står.
Det finns ingen svensk motsvarighet till Grön Salong, men hittills har 14 svenska salonger certifierats av den danska organisationen. En av dessa är Jens Hallbergs salong Grön frisör i Båstad. Jens fick så svåra hand­eksem av konventionella produkter att han tvingades slutade jobba.
– Men efter några år skolade jag om mig till ekologisk frisör och i dag har jag inga besvär, säger Jens.

Naturligt från örter
– I salongen använder jag örtfärger som verkar genom att det naturliga färgämnet sätter sig som en hinna på hårstrået. Resultatet blir en blandning av färgen som växterna ger och den egna hårfärgen. Vi kan i princip göra alla typer av färgningar som vanliga frisörer kan, men arbetssättet är annorlunda.
Kan du garantera att man inte blir allergisk?
– Nej, när det gäller hudkontakt så kan man vara allergisk eller överkänslig mot i princip vad som helst, vare sig det är syntetiska ämnen eller rena växtprodukter. Men i en certifierad grön salong vet du att du undviker de mest allergiframkallande ämnena.

Certifiering på gång
Branschorganisationen Frisörföretagarna tycker inte att Grön Salong-konceptet behövs i Sverige. I stället arbetar man för att själva frisöryrket ska certifieras, berättar ordförande Matilda Mielind.
– Vår tanke är att en svensk myndighet ska stå bakom certifieringen och att enbart de frisörer som har licens får utöva yrket. Det innebär en tydlig kvalitetsstämpel vad gäller allt från individens kemikunskaper till lokalens ventilation och kvaliteten på produkterna.
Enligt Matilda Mielind utvecklas hårfärgningsprodukterna i positiv riktning:
– De blir mildare och mer skonsamma mot håret.
Ditt råd till som den vill minska risken att drabbas att allergi?
– Gå till en frisör som kan visa sitt gesällbrev, vilket innebär att man har en grundutbildning i kemi.

Annons
Scroll to Top