Tänk på det här innan du köper lampa

Här är 6 saker att tänka på när du ska köpa lampa!

Tänk på det här innan du köper lampa
Prova lampan mot handen
Prova också att belysa din hud, till exempel handen. Vissa LED- och lågenergilampor har svårt att återge röda nyanser. Foto: Ann Jonasson

1 Hur starkt ska lampan lysa?
Ljusets styrka anges i lumen och inte i watt. På de flesta förpackningar finns en “översättning”, men det kan vara bra att börja lära sig lumen (lm). Det står fortfarande watt (W) på lampans förpackning – med detta menas enbart hur mycket energi lampan drar.
Lumen måste stå tydligt på förpackningen.

  • 75 watt motsvarar 920–1 055 lumen
  • 60 watt motsvarar 700–805 lumen
  • 40 watt motsvarar 410–470 lumen
  • 25 watt motsvarar 220–250 lumen
  • 15 watt motsvarar 120–135 lumen

2 Hur ska färgerna se ut?
Gamla glödlampor – och nya halogenlampor – återger färger lika bra som dagsljus (fast dagsljuset innehåller mindre gult). Färgåtergivningen anges i Ra (Rendering Average, eller ibland Color Rendering Index – CRI) som är 100 för glöd- och halogenlampor.
LED- och lågenergilampor återger inte färger lika bra. De ska i dag lysa med minst Ra 80, som är vanligast, men det finns LED och lågenergi som återger färger bättre; upp mot Ra 90–95, vilket innebär att de kostar mer. Fråga i butiken om du inte hittar Ra-talet på lampförpackningen.
Prova också att belysa din hud, till exempel handen. Vissa LED- och lågenergilampor har svårt att återge röda nyanser.

3 Varmt eller kallt ljus?
Gamla glödlampor – och nya halogenlampor – lyser med ett varmt sken på 2 700 Kelvin. LED och lågenergi har antingen ett varmt eller kallare ljus. Detta anges som Kelvin (K) på förpackningen.

  • 2 700–2 900 K = varmvit
  • 3  000 K = bit
  • 4 000 K = kallvit

Ju högre Kelvin desto kallare, vitare – nästan blåaktigt – sken med skarpare kontraster. Ett kallt ljus kan upplevas som “spöklikt” och sterilt, samtidigt som det är effektivt över till exempel ett arbetsbord och brukar kännas uppiggande. Solljusets färgtemperatur är 5 500 Kelvin.
Ett rum med murriga, varma färger kan få liv om man belyser det med ett kallare ljus. Tvärtom kan ett vitt, avskalat rum bli mer gästvänligt med en varm ljussättning.

4 Vad får lampan kosta?
Halogenlampor är billigast och LED dyrast medan lågenergi ligger däremellan. Man får dock väga in lampans brinntid som alltid anges på förpackningen i timmar.
Om man ersätter en gammal glödlampa på 60 watt med stor sockel (E27) behöver man en lampa på 700–805 lumen, cirkapris:

  • LED-lampa = 150–250 kronor
  • Lågenergilampa =  ca 50 kronor
  • Halogenlampa = ca 20 kronor

5 Ska lampan funka med en dimmer?

  • Alla halogenlampor är dimbara.
  • Vissa LED- och lågenergilampor är INTE dimbara, eller kan bara dimras med vissa dimrar. Då ska det stå på förpackningen.

6 Hur miljövänlig ska lampan vara?
Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Energisnålast är A++ medan E är sämsta miljövalet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top