• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stor guide: Fiskrom

  En klick fiskrom ger en extra guldkant till en festlig måltid. Icakuriren har kollat in både lyxvarianter och budgetalternativ i en guide över sju sorter. Välj vilken du gillar bäst.

  Stor guide: Fiskrom
  Här finns fiskrom för alla smaker och plånböcker. Foto: Björn Tesch

  Varje år äter vi svenskar över 500 ton fiskrom och en stor del av dem går åt till jul och nyår. Det vanligaste är att använda rommen som dekoration eller som smaksättare i kalla såser. Vilken sort man ska välja beror på smakpreferenser och storleken på plånboken.

  1 Kalixlöjrom

  Kalixlöjrom är en av Sveriges tre ursprungsskyddade livsmedel. Finns också från Vänern, Kanada och Finland. Löjrom kommer från fisken siklöja. Smaken är mild och läcker av hav och sälta.
  Cirkapris 1 200 – 2 000 kr/kg för Kalixlöjrom. Och fryst amerikansk löjrom kostar cirka 700–900 kr/kg.

  2 Stenbitsrom

  Stenbitsrom är rom från fisken sjurygg eller kvabbso som honan kallas (stenbit är namnet på hanen). Rommen är svagt orange, men färgas röd eller svart med färg-ämnen. Röd är populärast, cirka 70 % mot svart cirka 30 %. Smakar fisk och salt. Cirkapris 360 kr/kg.
  Abba säljer också en rödfärgad finkornigare kaviarvariant gjord av sillrom. Romkornen är ganska hårda och rommen är MSC-märkt. Cirkapris 310 kr/kg.

  3 Ishavsrom

  Det är fisken Loddas rom som kallas ishavsrom. Inte så vacker att dekorera med, men passar bra i en romsås. Den har en elegant och mild smak av hav och sälta. Cirkapris 220 kr/kg.

  4 Tångcaviar

  Det finns också ett romalternativ med smak av hav för vegetarianer. Tångcaviar är gjord av alger och påminner till utseendet om stenbitsrom. Finns både röd och svart. Cirkapris 260–280 kr/kg.

  5 Forellrom

  Forellrom har större romkorn, cirka fem millimeter i diameter och kommer från regnbågsöring. Den smakar mer av fisk än löjrommen.
  En annan storkornig romsort är laxrom. Romkornen i laxrommen är också rödorange och cirka sju millimeter i diameter. Cirkapris forellrom 1 200 kr/kg.

  6 "Rysk kaviar"

  Dyrast av alla är "Rysk kaviar", svart kaviar, eller störkaviar, som förknippas med ofattbar lyx. Numera är den vilda stören rödlistad. Däremot finns det rom från odlad stör. Rommen är mjuk och len med smak av hav och sälta. Cirkapris 12 000–40 000 kr/kg.

  7 Sikrom

  Sikens rom påminner om löjrom i smak och färg, men med något större korn.
  Cirkapris 560 kr/kg.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!