Test av strumpbyxor 20 den

Dyra strumpbyxor håller inte bättre än billiga. Hållbara men präktiga eller snygga men dåliga och dyra? Ica­kuriren har testat tio svarta strumpbyxor. Läs hela testet av strumpbyxor här.

Litet strumplexikon

  • Bomullsgren gör strumpbyxorna mer bekväma att ha på sig. Bomullen är ofta blandad med andra material.
  • Comfort top är en kraftigare trosdel som trycker in magen och rumpan. Alltså en typ av gördel.
  • Denier är ett mått på hur tjocka strumporna är och förkortas ”den”. Det visar hur många gram 10 000 yards, cirka 9 000 meter, av garnet väger.
  • Elastan är en fiber med gummibandsliknade egenskaper som kan sträckas ut tre till sju gånger sin egen längd. Den används tillsammans med andra fibrer.
  • Lycra är ett inregistrerat varumärke för elastan.

Så här sätter du på dig strumpbyxorna

  • Sträck ut strumpbyxorna. Undvik vassa smycken och naglar.
  • Samla ihop strumpbenet och trä i tårna.
  • Dra försiktigt upp dem stegvis. Använd tvättpåse om du tvättar dem i maskin.

Test av strumpbyxor 20 den
Textilingenjör Sara Peterson testar vid vilket tryck strumpbyxorna går sönder. Foto: Anne Meisner
Test av strumpbyxor 20 den
I 300 varv får metallbollen studsa på strumpans yta innan man bedömer hur lätt det går maskor. Foto: Anne Meisner
Test av strumpbyxor 20 den
Icakurirens reporter provade sig igenom alla testade strumpbyxor och hade svårt att hitta en strumpbyxa med perfekt passform. Orsaken heter ofta dubbelstorlekar. Foto: Theresia Köhlin

Svarta tunna nylonstrumpbyxor är lika med fest. De är vackra men det är svårt att veta om de kommer att hålla hela kvällen eller om det snart går en maska på vaden. Och än värre: om de går sönder när man drar på sig dem. Frågan är om dyrare strumpor håller bättre och längre?

Icakuriren har låtit testa tio par svarta strumpbyxor i 20 den från 25 kronor paret till lyxiga med satinkänsla för 179 kronor. Vi har testat kvalitén genom att mekaniskt prova hur starka de är, det vill säga om de lätt kan brista när man drar dem på sig och hur lätt det går maskor om man skulle fastna.

Vardagsstrumpa bäst
Bäst och mest prisvärd är Pierre Robert för 69 kronor. Strumpbyxan får högsta betyg både när det gäller att stå emot maskor och att inte brista. Strumpbyxan har dock ingen hög festfaktor, utan känns främst som en bra vardagsstrumpa. Sämst håller dyra Dim som det både lätt går maskor på och brister.
Många strumpbyxor har numera andra funktioner också. De kan ha en gördel som ska ge en slimmad figur och rumpan ett lyft. Vogues strumpbyxor ska även ha stödjande effekt. Strumpbyxan trycker åt extra över ankeln, lår och vad och ska öka blodcirkulationen. Men en trängre strumpbyxa är än svårare att sätta på och med det ökar risken att man drar hårdare i dem så att de går sönder redan innan de hamnat på plats.
Nylonstrumpor innehåller elastan för att de ska bli mer elastiska och sitta åt på benen. Mest elastan finns i Lindexstrumporna, 25 procent, minst i Åhléns med 10 procent. Testet visar inget samband mellan att strumporna håller bättre om de innehåller mer elastan.

Välj med förstärkningar
Däremot kan förstärkningar på utsatta ställen förlänga livet på ett par strumpbyxor. Samtliga i testet är förstärkta i grenen och över tårna. Åhléns har också fotförstärkning och många även över stussen. Det är bra.
Tvättråden skiljer sig åt, från handtvätt till 40 grader i maskin. Trots att materialblandningen i strumporna är mycket lika är det överraskande nog endast de under hundra kronor som uppger tvätt i 40 grader. Om de nu håller så länge.

Dubbelstorlekar stjälper och hjälper

De flesta kvinnor vet hur det känns att diskret försöka rätta till strumpbyxor som hänger i grenen eller är på väg att glida ner under naveln. Det kan bero på för korta ben eller att resåren inte klarar av att hålla strumpbyxan uppe. Köper man en storlek större riskerar man i stället att de hasar ned och veckar sig runt vaderna.

Samma storlek varierar
Icakurirens reporter provade sig igenom samtliga strumpbyxor i testet i den storlek som täcker 42. Ofta ska en storlek täcka flera. Vanligast är 40/42 och 42/44, men också 40/44. Storlek 42 kan också, beroende på märke, motsvaras av så väl medium, som hos Woolford, som large, H&M och Oroblu. Märket Dim å andra sidan har ett eget storlekssystem, där 42 kallas 3.
När en strumpbyxa ska täcka flera storlekar passar den ingen storlek perfekt. Men ingen av modellerna upplevdes som för stora. Rymligast är H&M:s strumpbyxa i large. Minst i storleken kändes Åhléns. Den hänger ner i grenen och vill inte sitta kvar uppe. Den har vad som kallas control top, vilket gör den svårare att få upp över stussen och magen, benen räcker inte heller riktigt till. Det gör att den gärna glider ner så att resåren hamnar på höften.

Bekväm resår viktigt
De flesta av strumpbyxorna har en hög midja, men höjden på byxan är en smaksak. Det viktiga är att strumpbyxan sitter säkert på plats. Bra strumpbyxor har en bekväm resår i midjan. Den ska vara lagom bred, och sitta lagom hårt åt.  Bekvämast resår har Twilfit som är fem
centimeter. Men bredden på resåren är inte allt, utan hur strumpbyxan sitter.
Bästa tipset blir därför: när du har hittat ett märke, modell och storlek som passar dig, håll dig till den. 

Annons
Scroll to Top