Hur skadligt är det vita giftet

Det vita giftet - vetemjöl, mjölk, salt och vitt socker. För många av oss är det basvaror vi ofta använder. Är det farligt eller inte? Läs vad experterna tycker.

Hur skadligt är det vita giftet
Vitt gift
Mjölk, mjöl, socker och salt i måttliga mängder är inte skadligt, anser de flesta experter. Foto: Tequi0/istockphoto.com

Hur skadligt är det vita giftet Experterna tycker till om socker, mjöl, mjölk och salt.

En del betraktar dem som “vita gifter” och skadliga för oss människor. Att de kan kopplas till ohälsa, både kroppslig och själslig. Några exempel på biverkningar är högt blodtryck, övervikt, astma, allergi, koncentrationssvårigheter, psykisk ohälsa, beroende.
Näringsfysiolog Fredrik Paulún anser att begreppet vita gifter är en bra beskrivning, men att det är “dosberoende”, och handlar om mängden vi äter. Han tycker att vi konsumenter behöver ställa krav på producenterna att använda bra råvaror, för vår hälsas skull.
– Maten vi i dag äter drivs av lönsamhet, och vi som konsumerar den betalar med vår hälsa, säger Fredrik Paulún. Med sjukdomar som övervikt, hjärt-kärlsjukdom och cancer.

Diskussion om adhd
Det pågår även en teoretisk diskussion om att maten vi äter kan ge adhd-symtom och psykiska besvär. Enligt Fredrik Paulún ger några få studier belägg även för detta.
– När vetemjöl och gluten bryts ner bildas ämnen som kan ge adhd-symtom och psykiska besvär. Det handlar om udda effekter i kroppen hos personer som i grunden är extra känsliga för en del ämnen i maten. Och för mig är det ingen tvekan om att sockerberoende finns vid ett högt intag och att socker därför är lika farligt som alkohol.

En typ av belöning
Anna Krook, diabetesforskare och professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet, håller inte med.
– Visst kan olika personer uppleva saker på olika sätt men att socker skulle framkalla ett beroende att jämföra med alkohol och nikotin är nog lite väl tillspetsat.
Emily Sonestedt, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet är inne på samma linje.
– Att äta något sött ger en typ av belöning. Men det finns inte så många starka vetenskapliga belägg för att socker är beroendeframkallande på samma sätt som till exempel alkohol. Men för den som är drabbad är det verkligt.
Icakurirens dietist Viveca Annell tycker att uttrycket vita gifter skapar oro och dåligt samvete, och att det behöver finnas balans i den information som ges.
– Vad vi äter har stor betydelse för vår hälsa men att kalla vita livsmedel för gift är för mig helt fel. Vare sig mjölk, socker, vitt mjöl eller salt är något gift så länge vi äter dem i lagom mängder. Att överdosera, vad det än är, kan ju vara skadligt. Vi kan till exempel dö av att dricka för mycket vatten, säger hon.
Vidare konstaterar Viveca Annell att det är svårt att nå ut med bra allmänna råd om kosten, då vi människor tenderar att enbart ta till oss de råd vi gillar.

Vi äter för mycket
Även Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket tycker att uttrycket vita gifter är för starkt.
– Det största matrelaterade hotet är att vi äter mer än vi gör av med. Varannan svensk är i dag överviktig eller fet. Något som får allvarliga konsekvenser för hälsan.
Här spelar framför allt socker in, eftersom det är så lätt att få i sig för mycket kalorier när man äter och dricker söta livsmedel. Sockret bidrar inte heller med några näringsämnen, så det finns all anledning att undvika socker. Likaså är salt i för stora mängder ett stort bekymmer då det kan leda till högt blodtryck, bland annat, förklarar hon.

Ifrågasatta kostråd
På senare år har Livsmedelsverkets kostråd ifrågasatts av såväl enskilda forskare som matglada entusiaster.
– Det är inte fel att kritisera eller ifrågasätta våra kostråd, men det är ett problem när enskilda personers erfarenheter lyfts fram i media lika starkt som resultat från stora vetenskapliga studier. Vi på Livsme-delsverket är bekymrade över vilka hälsokonsekvenser råd som inte baseras på vetenskap kan få på lång sikt. Samtidigt visar mätningar att de flesta ändå har förtroende för oss och våra kostråd, säger Åsa Brugård Konde.

Av: Mia Coull

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top