• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av fotoböcker på nätet

  Gör en fotobok på nätet av dina semesterbilder. Men välj rätt leverantör. Det skiljer mycket i kvalitet mellan företagen. Läs hela testet av fotoböcker på nätet.

  Test av fotoböcker
  Test av fotoböcker. Foto: Erik Hedman

  Låt minnena från semestern leva kvar länge. Samla sommarens ­digitala bilder i en fotobok.
  Vi har testat nio leverantörer av fotoböcker som du gör själv i datorn.

  Ingen har fått full pott men det finns tre klara favoriter i vårt test. Fotoböckerna från Photobox, Smartphoto och Önskefoto var lätta att göra och resultaten blev riktigt bra. Alla tre passar den som utan några större förkunskaper snabbt och enkelt vill göra en fotobok av bra kvalitet. Programmen var ­användarvänliga och hade bra funktioner.

  Vilken av de tre som vi rekommenderar ska man då välja? Vad skiljer dem åt?
  Photobox program är mycket användarvänligt, man förstår snabbt hur det fungerar. Bildhanteringen hade fått högsta betyg om det inte var för att det inte går att lägga bilder över uppslag. Det är också en nackdel att det bara går att rotera bilderna 90 grader. Någon bild blev lite blå i trycket annars var kvaliteten genomgående bra.

  Smartphotos bok har bra färgåtergivning och bildkvalitet. Den är dock lite dyrare än de andra. ­Programmet kan göra allt vi ­önskar, men det känns inte lika enkelt som Photobox och ­Önskefoto. Vid ett tillfälle hängde sig programmet, men eftersom det sparar ­automatiskt orsakade det inget större problem.
  Önskefotos program är mycket enkelt att använda, kanske det mest användarvänliga i testet. Det har en mycket bra funktion för att rotera både text och bild exakt så många grader man önskar, men det går inte att överlappa bilder. Några bilder har en aning rödstick, annars var det bra färgåtergivning.
  Bildhanteringen har vi bedömt utifrån hur det är att ändra bildens storlek och placering, att rotera bilden, lägga den över ett uppslag, använda den som bakgrund, göra bilden ­utfallande och överlappa flera bilder.
  När det gäller texthanteringen har
  vi tittat på möjligheten att skriva längre texter, placera texten var man vill (även i bilden), använda olika färger och typsnitt, och ­rotera textrutor.

  För den som inte vill eller hinner ägna tid åt layout, finns en ­funktion för att automatiskt fylla boken med de bilder man valt ut. Alla de testade programmen har autofyllning, men bäst fungerade det hos våra tre favoriter. Bilderna lades rättvända utan extrem beskärning, i snygg och lagom ­varierande layout.
  De flesta fotoböcker kan man göra online. För att använda ­Iphoto, Photohome och Postfoto krävs dock att man laddar ner ett program till sin dator.
  De absolut sämsta omdömena fick Ifolor och Fuji direkt.
  Det färdiga resultatet blev riktigt uselt, men de har också dåliga program. Ifolor saknar dessutom många viktiga funktioner.
  Nej, dem rekommenderar vi verkligen inte. Är man mån om att kunna lägga in bildtexter ska man också undvika Photohome som har en urusel texthantering. 
  Leveransen av böckerna tog mellan 3 och 10 dagar, alla leverantörer höll sig inom utsatt tid. Frakten kostar runt en femtiolapp och tillkommer till priset.

  Av Ia Röhl

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!