Test av fotoböcker på nätet

Gör en fotobok på nätet av dina semesterbilder. Men välj rätt leverantör. Det skiljer mycket i kvalitet mellan företagen. Läs hela testet av fotoböcker på nätet.

Fakta välja format

Alla fotoboksleverantörer har flera format och antal sidor att välja mellan. Dessutom kan du välja tjocklek och glans på pärmar och papper. Naturligtvis påverkar det priset.
En fotobok ska ju hålla länge och tåla att bläddras mycket i. Då är en hård pärm att föredra, även om den kostar lite mer än en mjuk pärm.

Så här testade vi:

  • Under maj månad testade vi hur lätt eller svårt det är att göra en fotobok med bild och text för en person som varken är ett tekniskt geni eller som vill lägga massor av tid för att få ett bra resultat.
  • När böckerna levererats tog vi in fotografen Theresia Köhlin som bedömde hur bilderna blev i tryck. Samma bilder las in i alla böcker. De var av varierande kvalitet, från enkla varianter tagna med mobilen till riktiga proffsbilder. Motiven omfattade såväl människor som djur, natur, utsikter och ­detaljer. En del bilder var svart-vita. 
  • Vi har i första hand gjort böckerna online. Nedladdade program användes bara när ­onlineversion saknades.
  • Vi valde att jämföra priser för hårda pärmar, i formatet stående A4. Priserna är exklusive frakt.
  • Betygen är 1–5, där 5 är bäst.

Test av fotoböcker på nätet
Test av fotoböcker
Test av fotoböcker. Foto: Erik Hedman

Låt minnena från semestern leva kvar länge. Samla sommarens ­digitala bilder i en fotobok.
Vi har testat nio leverantörer av fotoböcker som du gör själv i datorn.

Ingen har fått full pott men det finns tre klara favoriter i vårt test. Fotoböckerna från Photobox, Smartphoto och Önskefoto var lätta att göra och resultaten blev riktigt bra. Alla tre passar den som utan några större förkunskaper snabbt och enkelt vill göra en fotobok av bra kvalitet. Programmen var ­användarvänliga och hade bra funktioner.

Vilken av de tre som vi rekommenderar ska man då välja? Vad skiljer dem åt?
Photobox program är mycket användarvänligt, man förstår snabbt hur det fungerar. Bildhanteringen hade fått högsta betyg om det inte var för att det inte går att lägga bilder över uppslag. Det är också en nackdel att det bara går att rotera bilderna 90 grader. Någon bild blev lite blå i trycket annars var kvaliteten genomgående bra.

Smartphotos bok har bra färgåtergivning och bildkvalitet. Den är dock lite dyrare än de andra. ­Programmet kan göra allt vi ­önskar, men det känns inte lika enkelt som Photobox och ­Önskefoto. Vid ett tillfälle hängde sig programmet, men eftersom det sparar ­automatiskt orsakade det inget större problem.
Önskefotos program är mycket enkelt att använda, kanske det mest användarvänliga i testet. Det har en mycket bra funktion för att rotera både text och bild exakt så många grader man önskar, men det går inte att överlappa bilder. Några bilder har en aning rödstick, annars var det bra färgåtergivning.
Bildhanteringen har vi bedömt utifrån hur det är att ändra bildens storlek och placering, att rotera bilden, lägga den över ett uppslag, använda den som bakgrund, göra bilden ­utfallande och överlappa flera bilder.
När det gäller texthanteringen har
vi tittat på möjligheten att skriva längre texter, placera texten var man vill (även i bilden), använda olika färger och typsnitt, och ­rotera textrutor.

För den som inte vill eller hinner ägna tid åt layout, finns en ­funktion för att automatiskt fylla boken med de bilder man valt ut. Alla de testade programmen har autofyllning, men bäst fungerade det hos våra tre favoriter. Bilderna lades rättvända utan extrem beskärning, i snygg och lagom ­varierande layout.
De flesta fotoböcker kan man göra online. För att använda ­Iphoto, Photohome och Postfoto krävs dock att man laddar ner ett program till sin dator.
De absolut sämsta omdömena fick Ifolor och Fuji direkt.
Det färdiga resultatet blev riktigt uselt, men de har också dåliga program. Ifolor saknar dessutom många viktiga funktioner.
Nej, dem rekommenderar vi verkligen inte. Är man mån om att kunna lägga in bildtexter ska man också undvika Photohome som har en urusel texthantering. 
Leveransen av böckerna tog mellan 3 och 10 dagar, alla leverantörer höll sig inom utsatt tid. Frakten kostar runt en femtiolapp och tillkommer till priset.

Av Ia Röhl

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top