15 prisvärda semestertips i sommarsverige

En tunn plånbok behöver inte betyda en dålig semester. Vi tipsar om hur du får en billig och härlig ledighet i Sommarsverige.

15 prisvärda semestertips i sommarsverige
Här är din guide till prisvärda semestertips i Sommarsverige!
Vill du semestra billigt men ändå kunna njuta av nya upplevelser? Här är din guide till prisvärda semestertips i Sommarsverige! Foto: Johnér

Nu är det hög tid att börja planera för sommarens semester. För många väcker tanken på ledigheten oro. Hur ska pengarna räcka? Men med några smarta knep kan du faktiskt hålla kostnaderna nere. För det första betyder semester inte att man måste åka utomlands. Sommarsverige har mycket att erbjuda för såväl slappa dagar som riktiga äventyr.

– Det viktigaste är att våga åka till nya platser, men det kan lika gärna vara nära som långt bort så blir transporten billigare, säger Jenny Engström på Svenska Turistfö­re­ningen.
Varför inte ge sig ut i naturen?
Något som växer sig allt starkare är vildmarkstrenden, att se mer av det vilda, fria och att uppleva den ”riktiga naturen”. Tack vare allemansrätten kan du i Sverige uppleva den närapå gratis.
– Tar man med sig sitt tält och ger sig ut i skogen kostar det ju ingenting, säger Jenny Engström.
Ett ökat intresse för vildmarken var en av trenderna när Svenska turistföre­ningen gjorde en undersökning om framtidens turism.

En annan trend är hemvändartrenden, att uppleva platser där familjens rötter finns. Att tillbringa sommaren på samma sätt som du själv gjorde som barn, samma stigar, badvikar och skrovliga stenar.
– Det säkraste smultronstället är och förblir även i framtiden barndomens hembygd, säger Jenny Engström.
Söker du din barndoms somrar är det inte heller svårt att pressa budgeten. Campa, bo på vandrarhem och laga mat i det fria när du söker dina rötter.
När du ska försöka hålla priset nere men ändå vill njuta och lyxa till det är det bra att fundera över vad du tycker är viktigast att lägga pengar på.

Bor du på någon av Svenska Turistföreningens anläggningar kan du själv välja om du vill ha med dig lakan eller hyra, det går också att välja att laga egen frukost eller köpa.
– Något jag tycker är otroligt lyxigt är att åka runt bland Sveriges gårdsbutiker, lokala producenter och bykrogar för att ”äta” sig igenom Sverige, säger Jenny Engström.

Det är också mycket mer prisvärt än i storstäder och på de populäraste turistresmålen.
Så vart vill då svensken allra helst resa i sommar?
– När vi frågade våra medlemmar var det Lappland som flest drömde om att besöka, berättar Jenny Engström.

15 smarta sommartips

Vill du semestra billigt men ändå kunna njuta av nya upplevelser? Här är din guide till prisvärda semestertips i Sommarsverige!

Budgetboende

Bo på vandrarhem
Ett billigt och bra alternativ. På www.svif.se (Sveriges vandrarhem i förening) hittar du ett stort utbud. Tel: 031-82 88 00.
På Svenska Turistföreningen hittar du också många anslutna vandrarhem. Du kan söka på exempelvis skärgård, miljömärkt eller ”på väg till fjällen” via hemsidan: www.svenskaturistforeningen.se
Tel: 08-463 22 70.

Bo på lantgård
Vill du testa ett lite annorlunda boende som är populärt bland barn? Bo på lantgård! Det finns lantgårdar med såväl rum med frukost som självhushåll. Mer info hittar du på www.bopalantgard.org
Tel: 035-12 78 70.

Byt boende med varandra
Ett billigt och spännande sätt samtidigt som du har någon som tar in din post och vattnar blommor på köpet. Skriv små guider till varandra med områdets bästa smultronställen och byt miljö för ett tag! Det finns flera sajter som förmedlar kontakter mellan länder, bland annat www.hembyte.nu och intervac-homeexchange.com.
 
Hyr en stuga
Här hittar du stugor från söder till norr, från budget till lyx.
www.sverigesemester.com
Tel: 08 -761 00 90.
På STF:s anläggningar i fjällen bor barn upp till 15 år gratis tillsammans med betalande vuxen. En
förutsättning är att man är medlem.Mer info: www.svenskaturistforeningen.se Tel: 08-463 22 70

Res billigt

Hyr begagnad bil
Det går att hyra en begagnad bil till ett smart pris. Bilarna är givetvis besiktigade och välunderhållna.
Bilarnas ålder varierar men de byts ut kontinuerligt.  Mer information:
www.rent-a-wreck.se

Båtluffa i Stockholm
Du behöver inte resa till Grekland eller Kroatien för skärgårdskänsla och solnedgångar. Båtluffarkortet kostar 420 kr och gäller i fem dagar och på alla Waxholmsbolagets båtlinjer. Tel: 08-614 64 50
www.waxholmsbolaget.se

Läs också vår Stockholmsguide här >>

Smarta mattips

Fixa en lyxig picknick
Att ta med sig egen mat behöver inte bli jättedyrt. I de flesta butiker hittar du papperstallrikar, potatissallad och en grillad kyckling. Eller en färdig caesarsallad med dressing och krutonger och en låda jordgubbar och glass till efterrätt.

Laga mat i naturen
Det är underskattat med makaroner och köttbullar tillagat på Trangia­kök. Eller nyponsoppa och mandelbiskvier som fika under fjällvandringen. De flesta barn älskar att få uppleva riktigt friluftsliv, långt borta från stress, dagis och matsalar.

Besök lantgårdar
Under sommaren öppnar många lantgårdar dörrarna och säljer egenproducerade produkter till bra priser. Kanske hembakat i en syrenberså eller frukostägg från glada hönor utomhus. Upplevelsen får du på köpet.

PRISVÄRDA AKTIVITETER

Ridled genom Halland 
Upplev landskapet från en hästrygg. I Kungsbacka finns en ridled som är 44,5 km och längs vägen finns höbönder hos vilka du kan övernatta tillsammans med din häst. Leden ingår i en ridled genom Halland som är längre än 65 mil. Läs mer på www.kungsbacka.se Tel: 0300-83 40 00.

Fjällvandra på egen hand
Att vandra är gratis! Ta med hela familjen eller en nära vän och ge dig ut i naturen. I Sverige finns allt från lantliga kullar till rejäla berg. Ta med tält och triangakök eller parkera bilen och stanna över på närmsta vandrarhem. På nätet kan du själv söka information om de flesta orter. www.turistmal.se
 
Fynda i Ullared
Gekås i Ullared grundades 1963 och är Skandinaviens största varuhus och även Sveriges största ”utflyktsmål”. Allt från kläder till hushållsmaskiner, men var beredd på att köa såväl in till affären som ut. Det finns också camping och en del andra aktiviteter, läs mer på www.gekas.se

Besök en loppis
Ett annat sätt att både shoppa och fynda billigt är självklart Sveriges alla loppisar. Här kan du  tillbringa flera timmar. På www.svenskaloppisar.se hittar du mängder av platser att besöka.
 
Gratis stadsfester
På de flesta orter organiseras aktiviteter som är gratis eller nästan gratis. Ta med egen picknick och besök alla stadsfester med konserter. För att kolla din närmsta ort, kolla på staden eller länets hemsida i deras evenemangskalender.

Av Kim Tigerstedt

Annons
Scroll to Top