• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sälja bostad privat - så funkar det

  Trött på höga arvoden och lockpriser? Allt fler väljer nu att sälja bostaden själva, utan mäklare. Här är bästa tipsen för dig som vill sälja privat.

  Sälja bostad privat - så funkar det
  Foto: Peshkov/iStockphoto.com

  Vad ska jag tänka på först?
  Börja med att fråga dig själv: Klarar jag av att sälja helt på egen hand eller behöver jag hjälp med delar av för­säljningen? För det tar tid och kraft att fixa allt. När bostaden annonseras ut måste du vara tillgänglig. Du måste också kunna hantera papper och pengar.

  Hur utformar jag annonsen?
  Skaffa bra bilder av bostaden, exteriört och interiört. En tydlig planlösning är också värdefull. Beskriv bostaden så tydligt som möjligt med rätt bostads­yta och tomtstorlek, om det är ett hus.

  Var ska jag annonsera?
  De privata annonserna syns bäst på de stora bostadssajterna på nätet. Det finns sajter som är billiga att annonsera på, en del är till och med gratis. Stora aktörer är Hemnet, Bovision, Booli, Bocirkeln, Blocket, Bostadsvisning, Privatmäklaren, Hemverket och Adirekta.

  Vilken prislapp ska jag sätta?
  Låt göra en värdering om du inte har mycket god kännedom om hur marknaden ser ut för liknande objekt i ditt närområde. Skaffa dig en realistisk uppfattning. Ett för högt utgångspris lockar inga köpare.

  Vad måste jag göra inför visningen?
  Gör en homestyling. För att få ut högsta marknadspris måste du göra som mäklarna: Gör bostaden så attraktiv som möjligt. Skapa ytor genom att plocka undan saker och möbler, sätt blommor i vaser och lägg upp ett fruktfat. Det finns experter som kan hjälpa till men det kostar förstås några sköna tusenlappar.
  Ta reda på alla fakta så att du kan svara på frågor om kostnaden för el och vatten, bredband, dagis och skolor i området, grannar, kommunikationer och tusen andra saker.

  Visning för en i taget eller för många?
  Att bjuda in en eller några få intresserade i taget ger god möjlighet att berätta allt om bostaden. En allmän visning tar mindre total tid men det kan bli rörigt. Samtidigt kan det förstås skapa en känsla av att bostaden är attraktiv.

  Hur gör jag när rätt köpare finns?
  Berätta tydligt om de fel och brister i bostaden som du känner till. Skriv sedan ett köpekontrakt. Det finns billiga kontraktsmallar att köpa i bok­handeln men en del av dem är alldeles för enkla och utelämnar viktiga saker. Se till att följande punkter regleras i kontraktet:

  • Tillträdesdag.
  • Rätt att häva köpet och kräva skadestånd om inte köpeskillingen betalas i rätt tid.
  • Hur och när betalning ska ske och hur stor handpenning som ska betalas.
  • Om föremål eller viss inredning ska ingå.
  • Villkor kring städningen.
  • Säljer du en bostadsrätt så måste det finnas en klausul om att köpet går tillbaks om köparen inte får medlemskap i föreningen. Dessutom bör ni avtala vad som ska hända om föreningen inte hunnit behandla medlemskapet innan tillträdesdagen infaller.
  • Säljer du en villa eller ett fritidshus är det värdefullt om du låtit en fackman besiktiga huset. Du kan också teckna en försäkring mot dolda fel hos till exempel Hemverket.se för 6 000 kronor.

  Något annat som är viktigt att tänka på?
  Lämna ALDRIG över nycklarna förrän bostaden är fullt betald!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!