Test av kaffekvarnar

Flera av kaffekvarnarna som Icakuriren har testat bullrar och är svåra att rengöra. Läs hela testat av kaffekvarnar (öppnas i pfd-fil).

Fakta kaffekvarnar

Hur grovt ska kaffet malas?
Huvudregeln är: Ju kortare bryggtid, desto finare malning.
Finmalet till espresso.
Medium till bryggkaffe
Grovt till kokkaffe och kaffe som bryggs i perkolator.

Olika typer av kaffekvarnar
Knivar: Två roterande knivar hackar sönder bönorna, som i en mixer.
Malskivor: Den ena skivan är fast, medan den andra rör sig runt.
Koniska malskivor: Bönorna matas nedåt i kvarnverket som på en köttkvarn.

Så här testade vi

  • Kaffekvarnarna är testade av Birgitta Rasmusson, tidigare chef vid Ica Provkök.
  • En deciliter (34 gram) kaffe­bönor har malts i två olika malningsgrader 3–6 gånger beroende på om resultaten varit avvikande och sedan jämförts med köpt färdigmalet kaffe.
  • Bruksanvisningar, montering, reglage, behållare, ljud och rengöring har granskats.
  • Kapaciteten är den angivna.
  • Kvarnarna är inköpta i Stockholmsområdet i november 2011. Priset är det vi betalade i butik.
  • Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Det står numera en espressomaskin i vart och vartannat kök runt om i landet, och espresso och latte har blivit var mans dryck. Många väljer också att köpa bönor och mala sitt eget kaffe. Inte för att det är billigare, utan för att få den blandning och smak man föredrar.
Icakuriren har testat kaffekvarnar i prislägen från 400 till 2_000 kronor. Två av de billigare modellerna har knivar som hackar sönder bönorna, resten har kvarnverk som mal bönorna.
Graef, testets dyraste kvarn, maler bäst och jämnast. Den maler också den mängd man ställt in den på, vilket inte alla gör. Nackdelen med maskinen är att den är onödigt högljudd och att det är svårt att göra rent de många delarna.
Sämst är C3. Den maler ojämnt och är även den högljudd. Dessutom lämnar den mycket spill efter sig och är omständlig att rengöra.

Vi har också testat en handdriven kvarn, Hario, med keramiska malskivor. Den maler bryggkaffe perfekt, men är betydligt sämre på att mala kaffet fint till espresso. Det krävs också rejäl armstyrka för att dra runt veven, och den är därför inget alternativ för storkonsumenten av kaffe.
För samtliga modeller gäller: lär känna din kaffekvarn. Kvarnar med malskivor kan visserligen ha upp till 40 inställningar för önskad malningsgrad, men det stämmer inte. Räkna med att kvarnen klarar av att mala kaffet i tre–fyra olika grovlekar, oavsett vad som står i bruksanvisningen. Man får prova sig fram för att hitta rätt malningsgrad för sitt kaffe.
Flera av apparaterna har också inställningar eller timer för antalet koppar man vill mala kaffe till, men även den funktionen stämmer dåligt på flera av kvarnarna. Det blir för lite malt, om man inte gillar svagt kaffe förstås.
De båda kvarnarna med knivar, Bosch och Bodum, har inga inställningar alls. I stället får man kika ner i behållaren och själv stänga av när man tycker att kaffet blivit tillräckligt hackat. Resultatet blir ofta ojämnt. Därför rekommenderar man att just de här kvarnarna endast används för bryggkaffe. Det beror på att små kaffekorn kan täppa till hålen i filtret på en espressomaskin. Kaffekännare menar också att hackat kaffe smakar sämre än malt och rekommenderar därför inte kvarnar med knivar.

Malt kaffe blir mer eller mindre statiskt när det hamnar i kvarnarnas plastbehållare och flyger i väg när man öppnar locket. Många av kvarnarna fortsätter att drälla kaffepulver ur utkastet i dagar efteråt, trots att de rengjorts noggrant. Rengöringen är för övrigt ett kapitel för sig självt. Tre av kvarnarna, Nivona, Dualit och C3, ska enligt bruksanvisningen rengöras efter varje gång. Eftersom kvarnarna är elektriska apparater kan de inte diskas utan rengörs bäst med en brödpensel och en fuktig trasa. Flera av modellerna är också omständliga att plocka isär och montera tillbaka, vilket nog tyvärr innebär att kvarnen inte blir rengjord så ofta som den borde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top