Test av kattsand

Alla klumpar sig som de ska – men hälften ger dålig lukt. Icakuriren har testat 10 klumpande sorters kattsand.Klicka här för att få fram hela testet.

Test av kattsand
Test av kattsand
Hälften av den testade kattsanden ger dålig lukt.

Sand av lera

Kattsand är egentligen lera av en typ som heter bentonit. Leran har den egenskapen att den sväller och klumpar ihop sig när den blir fuktig. Ibland tillsätts olika ämnen i leran som kalk, havssalt, zeolit och aktivt kol för att öka klumpförmågan eller bättre kamouflera lukten. Men informationen på förpackningarna är ofta bristfälliga när det gäller vad som blandats ner i leran. Leran torkas och mals ner till grus och sand, för att därefter “dammsugas” för att damma mindre innan den paketeras.
Den mesta av leran kommer från länder runt Medelhavet där den brutits i dagbrott och sedan skeppats i bulkfartyg till några få större fabriker i Europa. Flera av märken har också fraktats hit över havet från USA.
Använd sand slänger du i soporna. Vissa kommuner runt om i landet vill dock hellre ha den bland det komposterade avfallet. Kolla vad som gäller i din kommun.

Alternativ till kattsand

 

  • Papperspellets är tillverkat av returpapper och har låg vikt. Hela kattlådan bör bytas och göras ren en gång i veckan.
  • Träpellets blir till sågspån och luktar terpentin när katten kissat. Betydligt lättare att bära hem än kattsand, men lådan måste rengöras och tömmas varje vecka.
  • Vitt kiselströ färgas gult av kisset. Bör inte användas om kattlådan är placerad i fuktiga utrymmen, då den absorberar all fukt. Låg vikt. Bör bytas var 3:e–4:e vecka.
  • Icke klumpande kattsand är också tillverkad av lera, men av en annan typ än klumpande. Sanden måste bytas cirka en gång i veckan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top