Test av mikrovågsugnar

Endast en av tio mikrovågsugnar i Icakurirens test klarar att både tina, värma, koka och tillaga på ett bra sätt. Läs hela testet av mikrovågnsugnar här.

Fräscht med citron

Luktar det illa i mikron fast den nyligen är rengjord? Ställ in en skål med saft och skal från en citron och ett par deciliter vatten i ugnen, mikra i fem minuter. Torka sedan mikrovågsugnen noga med en fuktig trasa efteråt.

Laga mat i mikron

Du kan använda dina gamla favoritrecept i mikrovågsugnen.
Tänk bara på det här:

  • Minska vätskemängden. De flesta grönsaker behöver endast ett par matskedar vatten. Ibland kan vätskan uteslutas helt.
  • Använd mindre kryddor och salt.
  • Minska eller uteslut helt fett.
  • Minska koktiden.
  • Om du tycker att köttet för utseendets skull ska ha en stekyta: Stek köttet i en stekpanna först och efterstek det sedan i mikron.

Test av mikrovågsugnar
Test av mikrovågsugnar

Det är få som lagar mat i mikron. De flesta använder den i stället till att tina bullar, värma rester, poppa popcorn eller koka en tallrik havregrynsgröt i. Det är synd eftersom det är både energi- och tidsbesparande att laga mat i mikron.
Icakuriren har testat tio mikrovågsugnar under 1_000 kronor. Ugnarna varierar något i storlek, de minsta rymmer 17 liter, den största 23. De är dock tillräckligt stora för att en vanlig porslinstallrik på 27 centimeter ska får plats. Däremot är det mycket olika vad de klarar av och hur bra de är. Det enda alla är bra på är att koka vatten. Flera av ugnarna klarar inte av att värma maten till 70 grader, vilket är den temperatur som behövs för att mat ska vara fri från hälsovådliga bakterier.

Bäst är Samsung, den största mikron. Den är bra på att såväl koka, värma och tina som att tillaga och fördelar värmen jämnt i rätterna.
Så förhåller det sig inte med testets dyraste, Whirlpool, som fått betyget 1 i samtliga prov. Det beror på att den inte klarar av att fördela värmen bra. Gradtalet i en och samma laxbit eller lasagne kan skilja upp till 40 grader; rå i mitten och överkokt i kanten.
Den förbrukade effekten, som skiljer något mellan ugnarna, har inget att göra med hur bra mikrovågsugnen lyckas fördela värmen. Hur de fördelar har i stället att göra med konstruktionen, men också mängden mat. En och samma ugn kan vara usel på att fördela värmen i större mängder, men bra på små och tvärtom. De billiga ugnarna är enkla konstruktioner och inställda så att de är bättre på en viss mängd eller typ av funktion som tining eller värmning. Det är inget som framgår i bruksanvisningen.
Hur användarvänliga mikrovågsugnarna är varierar. En del har bara fem lägen, andra flera olika program som tining. Tiningsprogram där man själv ställer in vikten är klart bättre än förinställda eller tidsstyrda tiningstider.

Ingen av ugnarna får byggas in, i stället kräver de mycket ventilationsutrymme runt om och uppåt för att inte överhettas. Utrymmet varierar mellan 10 och 30 centimeter. Ändå blir flera av dem riktigt varma på ovansidan och längs med den högra sidan där magnetronen sitter. Matsui och Coline blir så heta att det nästan finns risk att man bränner sig på dem.
En intressant notering är att Matsui och Coline i stort sett är samma ugn. Det gäller också Menuette och Novaline. Det som skiljer dem åt, vad vi kan se, är yttre detaljer. Det är kanske inte så konstigt då de flesta bänkmikrovågsugnar, oavsett märke, tillverkas i ett fåtal kinesiska fabriker åt företag världen över.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top