Smaktest av smördeg

Smörsmaken saknas när man sätter tänderna i bakverk gjorda på köpt smördeg visar Icakurirens smaktest. Frasigheten är det dock bättre beställt med. Öppna hela smaktestet här.

Vad är smördeg?

Smördeg är en vikt, kavlad vetedeg med ett tunt smörlager i flera skikt. Vid gräddning separeras skikten och ett luftigt och frasigt bakverk bildas. Kallas också tusenbladsdeg eller mille feuille.

Smaktest av smördeg
Smördeg smaktest

Testets enda kylda smördeg, den från Sara Lee, var dyrast men godast. Smörsmaken var det dock inte så bevänt med, varken i den eller i någon av de fyra övriga som säljs frysta. Kanske inte så konstigt, inte en enda tillverkare av dessa smördegar redovisar smör i innehållsförteckningarna, endast margarin gjord på vegetabiliska oljor. Vinnaren hade trots detta en angenäm, brödig smak med fin sälta och frasighet. Sämre var det med degens förmåga att höja sig, Sara Lee var faktiskt den som höjde sig sämst. En bra smördeg ska under gräddningen stiga tio gånger tjockleken på degplattan.

Vill man ha en snygg smördeg ska man välja den från TC Brød, den höjde sig rejält och hade en vacker yta samt lätt och frasig konsistens. Undvik däremot Eldorados. Visserligen reser sig degen, den är frasig och fluffig men den hemska smaken och lukten av väl använd frityrolja gör den omöjlig att förtära.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top