• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så fixar du rätt belysning hemma

  Det pågår en ljusrevolution i våra hem. Glödlampan är på väg ut och ska ersättas. Men med vad? Och hur får man ett mysigt ljus hemma? Ljusatkitekten Kai Piippo ger sina bästa råd.

  I den här lägenheten med stuckatur i taket har den rundstrålande taklampan ersatts av en skena med spotlights. Den belyser konstverken och kakelugnen och reflekterar ljuset in i rummet. Belysningen är dimbar för att kunna skapa olika effekter beroende på årstid och tidpunkt på dygnet. Foto: Charlie Drevstam

  En ljusslinga har fästs i hyllplanen bakom en påbyggd list. Den dolda slingan är dimbar och ger stämningsbelysning. Ljuset lättar samtidigt upp det skarpa ljuset från tv:n. Foto: Charlie Drevstam

  – Ljuset ska vara vackert och funktionellt. Det ska fungera vid olika tider på dygnet, och under alla olika årstider. Och det ska gå att anpassa till olika aktiviteter.

  Det säger ljusarkitekten Kai Piippo. Han har tillsammans med Emma Ångström gett ut boken Ljussätt ditt hem (Ica bokförlag). Det är en handfast och inspirerande hjälpreda för alla som vill skapa en bättre ljusmiljö hemma.

  – Vi nordbor är nog speciellt känsliga för ljuset. På Stockholms breddgrad kan den ljusa delen av dygnet skilja från sex timmar mitt i vintern till 19 timmar vid midsommar.

  Just nu håller ljuset omkring oss på att förvandlas dramatiskt. Glödlampan är en mer än 100-årig uppfinning som håller på att släckas för gott. Redan i september 2012 är det godnatt även för klara glödlampor.

  – Nu är vi i en mellanfas, säger Kai Liippo. Lågenergilamporna har gradvis blivit bättre men är ändå bara en tillfällig lösning. Halogenlamporna är utmärkta i många sammanhang men de sparar inte så mycket energi.

  Kai Liippo lyser mest när han talar om det han anser är framtidens ljus, den framtid som stavas LED. Det är en förkortning av light emitting diod, på svenska lysdiodlampa.

  LED-lampor har många fördelar: de tänder på en gång, de går att dimras. De går att göra små, och därmed lätta att bygga in, de är mycket ljusstarka och energisnåla och har en mycket lång livslängd.

  Hittills har de varit dyra och ljuskvaliteten har inte kommit upp i glödlampans klass. LED-ljuset har hittills gett en kylig färgåtergivning. Men nu utvecklas tekniken bland annat med RGB-ljus som kan reglera skenet i många olika färger.

  – Inom tio år kommer LED att kunna ersätta alla typer av ljuskällor, inklusive lysrör och glödlampor. Under en övergångstid kan vi använda halogenlampor och även lågenergilampor, men all utveckling sker nu med LED-lampor, säger Kai Liippo.

  I sin bok visar han ljussättningar som passar på olika ställen i hemmet. Ett kök till exempel kräver bra belysning över arbetsbänkar. Ett sovrum rätt stämningsljus och läsljus.

  Vardagsrummet är det rum som i de flesta hem har flest funktioner. Det kan vara tv-rum, mysrum, läs- och läxrum och kanske också matsal. Det kan ha spännande tavlor eller bokhyllor som behöver ljussättas.

  Läs mer:

  energimyndigheten.se finns mycket information om olika alternativ till glödlampan.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!