Så fixar du rätt belysning hemma

Det pågår en ljusrevolution i våra hem. Glödlampan är på väg ut och ska ersättas. Men med vad? Och hur får man ett mysigt ljus hemma? Ljusatkitekten Kai Piippo ger sina bästa råd.

Hur ljussätter man då ett vardagsrum med alla dessa funktioner? Kai Piippo anser att man ska tänka i flera steg:

  • Börja med accenterna. Fundera på vad du vill lyfta fram. Tavlor, växter, ett skåp, en vacker stuckatur.
  • Nästa steg är allmänbelysningen. Traditionellt består det av en stor lampa i taket mitt i rummet. Pröva i stället med två golvlampor som ger en mjukt sidoljus. Eller rikta en rad spotlampor mot taket eller väggen. Det ger ett indirekt reflekterat ljus.
  • Variera med låga och höga ljuspunkter: sätt en lampa på ett högt skåp och en golvnära lampa i ett mörkt hörn. Sätt en ljuslist ovanför bokhyllan, det ger behaglig allmänbelysning i rummet.
  • Tänk sedan på funktionsljuset. Lampan över matbordet ska kunna ge stämningsljus och kanske även bra ljus för läxläsning. Skapa också en eller två läsplatser till exempel vid favoritfåtöljen eller i soffhörnan. Undvik lampor som bländar.

– Och ha allt på dimmer, säger Kai Piippo med eftertryck. Det ger möjlighet till både funktionellt ljus och stämningsljus. Tänk på att det behövs olika typ av dimmer för olika lamptyper. LED kräver annan dimmer än halogen till exempel.

Det viktigaste rådet har Kai Liippo sparat till sist: Köp lampor på öppet köp. Det är först när du testar armaturen i ditt hem som du märker om den ger det ljus du vill ha.

Så fixar du rätt belysning hemma
I den här lägenheten med stuckatur i taket har den rundstrålande taklampan ersatts av en skena med spotlights. Den belyser konstverken och kakelugnen och reflekterar ljuset in i rummet. Belysningen är dimbar för att kunna skapa olika effekter beroende på årstid och tidpunkt på dygnet. Foto: Charlie Drevstam
Så fixar du rätt belysning hemma
En ljusslinga har fästs i hyllplanen bakom en påbyggd list. Den dolda slingan är dimbar och ger stämningsbelysning. Ljuset lättar samtidigt upp det skarpa ljuset från tv:n. Foto: Charlie Drevstam

– Ljuset ska vara vackert och funktionellt. Det ska fungera vid olika tider på dygnet, och under alla olika årstider. Och det ska gå att anpassa till olika aktiviteter.

Det säger ljusarkitekten Kai Piippo. Han har tillsammans med Emma Ångström gett ut boken Ljussätt ditt hem (Ica bokförlag). Det är en handfast och inspirerande hjälpreda för alla som vill skapa en bättre ljusmiljö hemma.

– Vi nordbor är nog speciellt känsliga för ljuset. På Stockholms breddgrad kan den ljusa delen av dygnet skilja från sex timmar mitt i vintern till 19 timmar vid midsommar.

Just nu håller ljuset omkring oss på att förvandlas dramatiskt. Glödlampan är en mer än 100-årig uppfinning som håller på att släckas för gott. Redan i september 2012 är det godnatt även för klara glödlampor.

– Nu är vi i en mellanfas, säger Kai Liippo. Lågenergilamporna har gradvis blivit bättre men är ändå bara en tillfällig lösning. Halogenlamporna är utmärkta i många sammanhang men de sparar inte så mycket energi.

Kai Liippo lyser mest när han talar om det han anser är framtidens ljus, den framtid som stavas LED. Det är en förkortning av light emitting diod, på svenska lysdiodlampa.

LED-lampor har många fördelar: de tänder på en gång, de går att dimras. De går att göra små, och därmed lätta att bygga in, de är mycket ljusstarka och energisnåla och har en mycket lång livslängd.

Hittills har de varit dyra och ljuskvaliteten har inte kommit upp i glödlampans klass. LED-ljuset har hittills gett en kylig färgåtergivning. Men nu utvecklas tekniken bland annat med RGB-ljus som kan reglera skenet i många olika färger.

– Inom tio år kommer LED att kunna ersätta alla typer av ljuskällor, inklusive lysrör och glödlampor. Under en övergångstid kan vi använda halogenlampor och även lågenergilampor, men all utveckling sker nu med LED-lampor, säger Kai Liippo.

I sin bok visar han ljussättningar som passar på olika ställen i hemmet. Ett kök till exempel kräver bra belysning över arbetsbänkar. Ett sovrum rätt stämningsljus och läsljus.

Vardagsrummet är det rum som i de flesta hem har flest funktioner. Det kan vara tv-rum, mysrum, läs- och läxrum och kanske också matsal. Det kan ha spännande tavlor eller bokhyllor som behöver ljussättas.

Läs mer:

energimyndigheten.se finns mycket information om olika alternativ till glödlampan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top