• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så funkar det: Router

  För att alla i familjen ska kunna surfa på en och samma Internetuppkoppling behövs en router. Den skapar ett lokalt nätverk som gör det möjligt att dela såväl bredband som skrivare. Icakuriren reder ut hur routern fungerar.

  Så funkar det: Router
  Det finns både trådlösa och trådbundna routrar. De trådlösa har en begränsad räckvidd, därför är placeringen i bostaden viktig.

  Vad är en router?

  Det är en elektronisk apparat som gör att flera datorer samtidigt kan använda samma Internetabonnemang och annan utrustning som fotoskrivare.

  Hur funkar den?

  Man kan säga att en routern fungerar som en intern växel, som skickar information vidare dit den ska. Det kan den göra genom att delar upp Internetanslutningen, IP-adressen, så att varje dator får en unik intern adress.

  Vad är en IP-adress?

  Det är en unik sifferkombination som identifierar din dator på nätverket till exempel Internet.

  Varför behöver jag en router?

  Eftersom de flesta bredbandsleverantörer endast delar ut en IP-adress per hushåll, behöver du en router när du har flera datorer i ditt hem och vill att samtliga ska kunna använda Internet.

  Vad kan jag ansluta till routern?

  Förutom datorer kan du ansluta skrivare, telefoner, surfplattor som iPad, tv-apparater, mediaspelare, spelkonsoller och övervakningskameror. Kort sagt allt som har en nätverksanslutning.

  Finns det olika typer av routrar?

  Det finns trådlösa och trådbundna routrar. Trådlösa har en begränsad räckvidd och därför är placeringen viktig i bostaden. Till det trådlösa nätverket kan du ansluta en bärbar dator, så att du kan surfa var som helst i din bostad, men då krävs också ett trådlöst nätverkskort i datorn. Trådbundna routrar är fortfarande mer tillförlitliga. Ibland kan man behöva kombinera en trådlös med en trådbunden router, t ex om bostaden har två plan.

  Finns det olika standarder på routrar?

  Det finns tre olika generationer av routrar med olika hastigheter. Den äldsta är B och har i dag hunnit bli föråldrade och sälj inte längre. G-routrar är de vanligaste . Den senaste generationen heter N och har en ny teknik som gör att routrarna har större räckvidd och snabbare Internetuppkoppling. Det viktigaste när du väljer router är att den är stark nog för din bostad, för de flesta routrar fungerar bara upp till ett visst avstånd.

  Vad kostar en router?

  Från 500 kronor och upp till 2 500 kronor beroende på standard.

  Är det svårt att installera en router?

  När du köper router följer en snabbguide med som på ett enkelt sätt ska berätta hur du gör. Det viktigaste är att ställa in den på rätt sätt. Som alla nätverksenheter måste en router konfigureras med en unik IP-adress, som identifierar den på nätverket och ger routern möjlighet att arbeta med de datorer och annan utrustning du anslutet.

  Källa: Jonas Nilsson, Smartson

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!