• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av pepparkvarnar

  En bra pepparkvarn ska mala jämnt. Och helst ska den vara så snygg att den får stå framme på middagsbordet. Vi har testat tio kvarnar från billig bruksvara till dyr design.Ladda hem testet som pdf här!

  Test av pepparkvarnar
  Testpanelen bestod av Måns Falk som efter många år som proffskock har en gedigen kunskap om hur en pepparkvarn ska uppföra sig, och Rolf Olofsson med erfarenhet som idog hemmapepprare. Foto: Erik Hedman.

  De finns i hundratals olika modeller och färger. De kostar allt från några tior till flera hundralappar. Ur detta överflöd av pepparkvarnar har vi valt ut tio och testat.

  Enligt tillverkarna ska det gå att reglera grovleken på det malda. På de enklaste modellerna sker det genom att lätta på eller skruva till toppmuttern. På mer avancerade kvarnar finns mer eller mindre sofistikerade skruvar undertill eller som för Peugeot en enkel inställning synlig på utsidan.

  Skillnaderna i effekt är mycket stora. Peugeot och Zassenhaus är enkla att justera i sex steg och det ger tydligt resultat, från finmalet till riktigt grovt. Bodum fungerar ganska bra medan övriga är mer eller mindre knepiga att reglera och resultatet skralt. Vi kunde inte åstadkomma någon påtaglig skillnad i grovlek för flertalet kvarnar.

  Hur hållbara kvarnarna är har vi inte kunnat testa, vi kan bara konstatera att några fabrikanter ger flera års garanti för själva kvarnverket. Spice boy har 5 års garanti, Zassenhaus 25 år och Peugeot lovar livstids hållbarhet!

  De två batteridrivna kan hanteras med bara en hand. Sundqvists kvarn har en acceptabel ljudnivå medan oljudet från Clas Ohlsons kvarn gör den helt stämningsdödande – absolut inget för första dejten.

  Att billigast skulle vara sämst och dyrast bäst kullkastades snabbt.

  Åhléns billiga akrylkvarn malde riktigt bra och var bekväm att hålla i.

  Bäst i test blev klassikern Peugeot. Den är inte lättast att fylla men i allt annat är den perfekt. Zassenhaus är bara ett litet steg efter.

  Testets sämsta är kvarnen med det roliga utseendet, kaninbollen. Den river sönder pepparkornen till en ojämn hög och skräpar ner efter sig. Skänklarna är obekväma och hela konstruktionen liknar mer ett träningsredskap för att öva handstyrka.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!