• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hyr film på nätet

  Ingenting att se på teve ikväll? Lugn, hyr en film på nätet. Det är enkelt, bekvämt och helt lagligt. Icakuriren svarar på dina frågor om hur man gör.

  Hyr film på nätet

  Uthyrningen av filmer via Internet växer mycket snabbt. Skälet är förstås att man inte behöver gå iväg till videobutiken, man behöver inte heller komma ihåg att lämna tillbaka filmen. Det samlade utbudet är mycket stort och det är ingen risk att filmen du vill se är uthyrd. Det är bara de allra färskaste filmerna, de som fortfarande går på biograferna, som inte finns på menyn.

  Hur hyr jag en film?

  Gå in på uthyrarens hemsida. Första gången du hyr film måste du registrera dig. När du sedan hittat den film du vill se gör du en beställning. Vanligast är att betala direkt med kreditkort.

  Vad kostar det?

  Att hyra en film kostar från 9 kronor och upp till 50 kronor. Några av uthyrarna, till exempel voddler.com och 24hmovies.com har också gratisfilmer, men då får man stå ut med reklam.

  Vilka uthyrare finns det?

  Det finns åtta svenska uthyrare som har tusentals filmer att erbjuda. (se lista). Vill du se teve-serier finns också anytime.tv4.se och svtplay.se, som är gratis. En bra överblick hittar du på www.hyrfilmer.se.

  Vad krävs av min dator?

  En PC fungerar hos alla uthyrare, Mac hos de flesta. Det krävs en hygglig kapacitet på ditt bredband (cirka 1 Mbit/s) och rätt operativsystem och webbläsare. Uthyraren testar din dator i samband med att du vill hyra och kan hjälpa till att uppdatera datorn. Kolla med företagets kundtjänst vad som gäller.

  Hyra eller köpa?

  Du kan välja på att hyra film via så kallad streaming eller ladda ner och köpa en film. Om du hyr filmen har du tillgång till den under 24 timmar. Köper du filmen kan du förstås se den hur ofta och när som helst.

  Hur lång tid tar det innan jag kan se filmen?

  Om du hyr en film kan du börja titta redan efter några sekunder.

  Köper du filmen beror nedladdningstiden på hur snabbt ditt bredband är och hur stor filmfilen är. Du kan börja titta på filmen redan när ca 10 procent av filmen är nedladdad. Om ditt bredband har en kapacitet på 2 Mbit/s innebär det cirka fem minuters väntan. Med 24 Mbit/s kan du börja kika redan efter mindre än en halv minut.

  Kan jag se filmen i teven eller bara i datorn?

  Det går utmärkt att se filmen i din teve, men då måste du först koppla ihop den med din dator och då måste datorns och tevens anslutningar passa ihop. Kabelguiden som finns på film2home.se är en bra hjälp att hitta rätt kabel och anslutning.

  Går det att kopiera filmen och se den på en annan dator?

  Om du hyr filmen så går det inte att kopiera den, den finns bara på din dator i 24 timmar och är sedan borta. Om du köper en film så går det i vissa fall att flytta filmen mellan olika datorer helt fritt medan andra filmer kräver en licens för att spela upp filmen. Det går att bränna ner filmen på en dvd, men den måste spelas upp på den dator där licensen finns. Kolla med uthyrarens kundtjänst vad som gäller.

   

  Här finns uthyrarna:

  sfanytime.com, mycket stort utbud.

  film2home.se, mycket stort utbud.

  cdon.se, mycket stort utbud.

  viasatondemand.se, stort utbud.

  medianow.se, litet utbud.

  voddler.com, mycket stort utbud, många gratisfilmer.

  ameibo.com, endast köpfilmer.

  24hmovies.se, mycket litet utbud, gratisfilmer.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!