Test av smörgåsgrillar

En toast kan vara frasig och gyllenbrun eller platt och degig. Trots att de är gjorda av samma ingredienser. Det visar Icakurirens test av nio smörgåsgrillar. Öppna testet på smörgåsgrillarna här.

Så här testade vi

Funktionstestet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef på Ica provkök.

Vita formbrödsskivor fylldes med två skivor ost och en skiva tomat. Inget matfett tillsattes trots att vissa bruksanvisningar rekommenderade matfett på brödets utsidor som ligger mot grillskivorna.

Efter förförsök och studier av tidsangivelse i bruksanvisningarna bestämdes grilltiden till 3 minuter. Fyra försök har utförts per grill.

Efter försöken har resultaten granskats och betygssatts och provsmakats för att kontrollera grillarnas jämnhet och genomgräddning.

Under grillningen har praktiska funktioner studerats som stabilitet, hantering och brännskaderisk.

Smörgåsgrillarna är inköpta i Stockholmsområdet under juni och augusti 2010.

Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Köpställen

Tillverkare/importörer

Coline, Clas Ohlsson AB 0247-444 00

Linea, Coop 020-71 10 10

Menuett, Jula 0522-246 60

OBH NordicaSvenska AB 08-445 79 00

Philips 08-598 520 00

Princess, Retro Electrik AB 0300-567370

Tefal Sverige 08-594 213 30

Waves, Coop 020-71 10 10

Tre goda fyllningar

  • Blanda en burk miljömärkt tonfisk i olja med en matsked chilisås och 2 matskedar hackad rödlök.
  • Bred färskost med örter på brödskivorna. Lägg på skivade champinjoner stekta tillsammans med vitlök och lägg ihop.
  •  
  • Blanda 150 gram plockad stekt kyckling med ˛ deciliter kesella, 1 matsked mango chutney och det rivna, yttersta skalet från en lime.

Test av smörgåsgrillar
Smörgåsgrill test

Det går inte att se på utsidan om en smörgåsgrill grillar frasiga och goda mackor. Även om flera tillverkare har satsat på design och starka färger.

I en bra smörgåsgrill får två normalstora skivor franskbröd bra plats i varje form och när man stänger igen locket ligger fyllningen kvar mellan skivorna. Mackan pressas inte ut så att smält ost fastnar på kanterna och i springor.

En bra smörgåsgrill är också lätt att rengöra. När det svalnat räcker det att torka ur grillen med ett hushållspapper, man slipper plocka fram diskborsten eller sätta i gång att skrapa för att få bort all gammal smält ost.

De bästa mackorna i Icakurirens test, grillas i två av de dyraste grillarna, Philips och OBH Nordicas Chilli. Båda levererar frasiga och gyllenbruna smörgåsar och är dessutom praktiska, lätta att stänga och hålla rena. Philips får stämpeln bäst, då den enbart får positiva omdömen och är den enda med sladdvinda.

Sämst är Coline från Clas Ohlson. Mackorna blir inte genomgrillade, utan ojämnt grillade, platta och degiga. Bygeln som ska fästas runt handtaget när man stänger apparaten, gick sönder redan andra försöket.

Även OBH Nordicas Singel snack får lågt betyg. Den har, som namnet antyder, plats för endast en smörgås medan övriga gör två mackor åt gången. Det låga betyget beror på att mackan är ojämnt grillad, bränd i ena kanten och blek på den andra. Apparaten står också mycket ostadigt. Den var på väg ned på golvet flera gånger under testet, vilket beror på den stumma, hårda och tjocka sladden. Det är också den enda grillen som det finns risk att bränna sig på, eftersom det är trångt för handen mellan handtaget och grillen.

Det finns två olika former på smörgåsarna, trekanter eller hela mackor, och det är en smaksak vilken man föredrar. OBH Nordicas Singelsnack, Menuette och Philips delar brödskivorna i hälften till trekanter. Coline är den ende med utbytbara formar, en för hela smörgåsar och en för trekantiga snittar. Det tycker vi inte är till Colines fördel, eftersom det gör att det finns fler springor där smält ost kan fastna.

Smörgåsjärnen har en beläggning som kallas för non-stick, som gör att man inte ska behöva använda något extra matfett på utsidan. Trots det rekommenderar många av tillverkarna extra fett. Men det visade sig vara helt onödigt. När vi testade järnen använde vi inget fett och det fungerade utmärkt, mackorna lossnade lätt från järnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top