• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av smörgåsgrillar

  En toast kan vara frasig och gyllenbrun eller platt och degig. Trots att de är gjorda av samma ingredienser. Det visar Icakurirens test av nio smörgåsgrillar. Öppna testet på smörgåsgrillarna här.

  Smörgåsgrill test

  Det går inte att se på utsidan om en smörgåsgrill grillar frasiga och goda mackor. Även om flera tillverkare har satsat på design och starka färger.

  I en bra smörgåsgrill får två normalstora skivor franskbröd bra plats i varje form och när man stänger igen locket ligger fyllningen kvar mellan skivorna. Mackan pressas inte ut så att smält ost fastnar på kanterna och i springor.

  En bra smörgåsgrill är också lätt att rengöra. När det svalnat räcker det att torka ur grillen med ett hushållspapper, man slipper plocka fram diskborsten eller sätta i gång att skrapa för att få bort all gammal smält ost.

  De bästa mackorna i Icakurirens test, grillas i två av de dyraste grillarna, Philips och OBH Nordicas Chilli. Båda levererar frasiga och gyllenbruna smörgåsar och är dessutom praktiska, lätta att stänga och hålla rena. Philips får stämpeln bäst, då den enbart får positiva omdömen och är den enda med sladdvinda.

  Sämst är Coline från Clas Ohlson. Mackorna blir inte genomgrillade, utan ojämnt grillade, platta och degiga. Bygeln som ska fästas runt handtaget när man stänger apparaten, gick sönder redan andra försöket.

  Även OBH Nordicas Singel snack får lågt betyg. Den har, som namnet antyder, plats för endast en smörgås medan övriga gör två mackor åt gången. Det låga betyget beror på att mackan är ojämnt grillad, bränd i ena kanten och blek på den andra. Apparaten står också mycket ostadigt. Den var på väg ned på golvet flera gånger under testet, vilket beror på den stumma, hårda och tjocka sladden. Det är också den enda grillen som det finns risk att bränna sig på, eftersom det är trångt för handen mellan handtaget och grillen.

  Det finns två olika former på smörgåsarna, trekanter eller hela mackor, och det är en smaksak vilken man föredrar. OBH Nordicas Singelsnack, Menuette och Philips delar brödskivorna i hälften till trekanter. Coline är den ende med utbytbara formar, en för hela smörgåsar och en för trekantiga snittar. Det tycker vi inte är till Colines fördel, eftersom det gör att det finns fler springor där smält ost kan fastna.

  Smörgåsjärnen har en beläggning som kallas för non-stick, som gör att man inte ska behöva använda något extra matfett på utsidan. Trots det rekommenderar många av tillverkarna extra fett. Men det visade sig vara helt onödigt. När vi testade järnen använde vi inget fett och det fungerade utmärkt, mackorna lossnade lätt från järnen.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!