• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smaktest av olivoljor

  Matredaktionen blindsmakade de vanligaste jungfruoljorna, extra virgin, i hygglig prisklass. Skillnaderna var små, men en tydlig vinnare korades.Läs hela testet här!

  Smaktest av olivoljor

  Vi jämförde oljor med klassisk, milt neutral karaktär. De klara, gulgröna proverna smakades med vitt bröd. Vi diskuterade utseende, arom, strävhet och användning: Grill och stekning tål mera smakrik olja än vad bakning och smaksatt dressing gör. Vissa vill använda olivoljan som en bordskrydda att ringlas direkt över maten. Andra är ute efter en mer neutral olja.
  Är gummidoft eller bananarom bra egenskaper hos en matolja? Det tyckte matredaktionen olika om, och konstaterade att värderingar av upplevelsen är starkt personliga. Vill man marinera rött kött kan gummiton ge stadig bassmak, på fisk blir det tristare. Banandoftande fisk och kyckling kan fungera, men hur verkar bananfalu egentligen?

  1 deciliter olja väger 92 gram. Kanske är etikettinfon på två flaskor helt enkelt felräknad, som en av importörerna hävdar – innehållet i flaskorna är 100 procent olja och inte 92.
  Generellt sett tyckte vi bättre om de dyrare oljorna.

  Läs hela testet här!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!