Smaktest av olivoljor

Matredaktionen blindsmakade de vanligaste jungfruoljorna, extra virgin, i hygglig prisklass. Skillnaderna var små, men en tydlig vinnare korades.Läs hela testet här!

fakta om olivolja

  • Extra virgin är högsta oliv­oljekvaliteten. Oljan pressas mekaniskt, utan kemikalier.
  • Oljans karaktär beror på oliv­sort och skördetidpunkt. Tidig skörd ger starkare smak och färg.
  • Olivolja har höga halter anti­oxidanter, nyttigt omättade fettsyror och fettlösliga vita­miner.
  • Olivolja förstörs av fritering, men håller bra för stekning.

Vi jämförde oljor med klassisk, milt neutral karaktär. De klara, gulgröna proverna smakades med vitt bröd. Vi diskuterade utseende, arom, strävhet och användning: Grill och stekning tål mera smakrik olja än vad bakning och smaksatt dressing gör. Vissa vill använda olivoljan som en bordskrydda att ringlas direkt över maten. Andra är ute efter en mer neutral olja.
Är gummidoft eller bananarom bra egenskaper hos en matolja? Det tyckte matredaktionen olika om, och konstaterade att värderingar av upplevelsen är starkt personliga. Vill man marinera rött kött kan gummiton ge stadig bassmak, på fisk blir det tristare. Banandoftande fisk och kyckling kan fungera, men hur verkar bananfalu egentligen?

1 deciliter olja väger 92 gram. Kanske är etikettinfon på två flaskor helt enkelt felräknad, som en av importörerna hävdar – innehållet i flaskorna är 100 procent olja och inte 92.
Generellt sett tyckte vi bättre om de dyrare oljorna.

Läs hela testet här!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top