• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ha koll på dig själv på nätet - andra har det

  Vem som helst kan kartlägga dig på internet med några enkla knapptryck på datorn. Vad kan man göra åt det? Börja med att skaffa koll på dig själv.

  Mängder av personuppgifter ligger ute på Internet för vem som helst som är nyfiken. Obehagligt? Det är inte så mycket du kan göra åt det, eftersom informationen är offentlig.

  Ditt telefonnummer och mobilnummer listas på eniro.se och hitta.se, såvida de inte är hemliga. Om du bor i någon av Sveriges större städer finns även en bild på din husfasad. Bekvämt för den som ska hitta någonstans. Tyvärr tycker även tjuven det. I datorer som polisen har beslagtagit efter brott avslöjar loggen att det har sökts hej vilt på personer och adresser.

  – Vi är inte riktigt medvetna om hur öppet samhället är i dag. Man ska vara rädd om sina uppgifter, säger Anders Ahlqvist på rikskriminalens IT-brottssektion.

  Du kan skaffa hemligt telefonnummer så att du inte listas överallt. Det är också upp till var och en att vara återhållsam med vad man berättar på sociala forum som Facebook, som till exempel när man är i Thailand i två veckor och huset står tomt.

  Men folkbokföringsuppgifter går inte att stoppa, såvida man inte har skyddad identitet. Därför kan sajter som ratsit.se och extrakoll.se lägga ut din adress och ditt födelsenummer helt öppet. För en liten peng finns mer information att hämta för den som vill, till exempel hur mycket du tjänar.

  Vinnare: De Internetbaserade upplysningssajterna och alla nyfikna.

  Förlorare: Din integritet.

  För det här är ingen liten business. Varje dag lämnas tusentals kreditupplysningar ut. Du får inte veta något.

  Så när försvann kreditupplysningslagen? Den är tillfälligt överspelad, sedan sajterna skaffat utgivningsbevis och skyddas av samma grundlag som gäller för till exempel dagstidningar. Tryckfrihetslagen står över andra lagar.

  Just den här luckan är på väg att täppas till genom ett tillägg i kreditupplysningslagen. I sommar kommer bara den som har legitima skäl att få ta kreditupplysningar och du kommer att få en kopia – precis som förr.

  Men många av dina personuppgifter kommer även i fortsättningen att vara allas egendom på Internet. Personuppgiftslagen är fortfarande tandlös och bilderna på din husfasad och ibland även dig och din bil kommer att finnas på eniro.se och hitta.se. Google har en motsvarande tjänst som heter "street view", men eftersom den är internationell följer den de regler för integritet som finns i övriga Europa och maskar människors ansikten och registreringsskyltar.

   

  6 sajter som har koll på dig:

  birthday.se

  eniro.se

  extrakoll.se

  hitta.se

  inkomst.se

  ratsit.se

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!