Ha koll på dig själv på nätet – andra har det

Vem som helst kan kartlägga dig på internet med några enkla knapptryck på datorn. Vad kan man göra åt det? Börja med att skaffa koll på dig själv.

Så får du koll

* Skaffa dig koll på var du förekommer på Internet. Skriv ditt namn med citationstecken, till exempel "Maria Andersson", i sökmotorn Google. Gå in på sajterna nedan och kolla ditt namn.

* Säg till din teleoperatör att du vill att ditt telefonnummer ska vara hemligt. Det är gratis. Då meddelas eniro.se och hitta.se, som inte kommer att lägga ut det på Internet eller lämna ut det när någon ringer nummerupplysningen.

* Meddela hitta.se och eniro.se om du vill ta bort bilden på ditt hus eller dig eller maskera ett registreringsnummer. hitta.se plockar bort bilden i anslutning till ditt telefonnummer om du skickar in ett ändringsformulär. eniro.se maskerar bilder bara om du har starka skäl för det.

* Ett av de företag som samlar in och säljer dina personuppgifter till Internetbaserade upplysningsföretag är Business Check. Du kan kostnadsfritt få veta vilka uppgifter som finns om dig genom att skicka in ett formulär som du skriver ut från: www.businesscheck.se/TillDigSomPrivatperson.aspx

Mängder av personuppgifter ligger ute på Internet för vem som helst som är nyfiken. Obehagligt? Det är inte så mycket du kan göra åt det, eftersom informationen är offentlig.

Ditt telefonnummer och mobilnummer listas på eniro.se och hitta.se, såvida de inte är hemliga. Om du bor i någon av Sveriges större städer finns även en bild på din husfasad. Bekvämt för den som ska hitta någonstans. Tyvärr tycker även tjuven det. I datorer som polisen har beslagtagit efter brott avslöjar loggen att det har sökts hej vilt på personer och adresser.

– Vi är inte riktigt medvetna om hur öppet samhället är i dag. Man ska vara rädd om sina uppgifter, säger Anders Ahlqvist på rikskriminalens IT-brottssektion.

Du kan skaffa hemligt telefonnummer så att du inte listas överallt. Det är också upp till var och en att vara återhållsam med vad man berättar på sociala forum som Facebook, som till exempel när man är i Thailand i två veckor och huset står tomt.

Men folkbokföringsuppgifter går inte att stoppa, såvida man inte har skyddad identitet. Därför kan sajter som ratsit.se och extrakoll.se lägga ut din adress och ditt födelsenummer helt öppet. För en liten peng finns mer information att hämta för den som vill, till exempel hur mycket du tjänar.

Vinnare: De Internetbaserade upplysningssajterna och alla nyfikna.

Förlorare: Din integritet.

För det här är ingen liten business. Varje dag lämnas tusentals kreditupplysningar ut. Du får inte veta något.

Så när försvann kreditupplysningslagen? Den är tillfälligt överspelad, sedan sajterna skaffat utgivningsbevis och skyddas av samma grundlag som gäller för till exempel dagstidningar. Tryckfrihetslagen står över andra lagar.

Just den här luckan är på väg att täppas till genom ett tillägg i kreditupplysningslagen. I sommar kommer bara den som har legitima skäl att få ta kreditupplysningar och du kommer att få en kopia – precis som förr.

Men många av dina personuppgifter kommer även i fortsättningen att vara allas egendom på Internet. Personuppgiftslagen är fortfarande tandlös och bilderna på din husfasad och ibland även dig och din bil kommer att finnas på eniro.se och hitta.se. Google har en motsvarande tjänst som heter "street view", men eftersom den är internationell följer den de regler för integritet som finns i övriga Europa och maskar människors ansikten och registreringsskyltar.

 

6 sajter som har koll på dig:

birthday.se

eniro.se

extrakoll.se

hitta.se

inkomst.se

ratsit.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top