• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av skjortor

  En skjorta till pappa. Säg en mer klassisk fars-dag-present – förutom en slips förstås. Vi har testat vilken skjorta som är bäst.Läs hela Skjort-testet här!

  test skjortor

  En juste skjorta ska inte bara var snygg utan också vara lättstruken, välsydd och så får den naturligtvis inte krympa i tvätt.

  Icakuriren lät Textil och Läderlaboratoriet testa tio skjortor från 249 kr till 998. Alla med mer eller mindre klassiska ränder.

  Bäst resultat fick Stenströms skjorta i två-trådigt tvinnat garn av egyptisk bomull. Den krympte knappt, var mycket lättstruken och fick mycket goda betyg i släthetsbedömingen, alltså hur skjortan ser ut efter just strykning. Skjortan, som har hård krage, har knappar av pärlemor och knapphål som sytts 114 (!) stygn och 35 cm tråd, allt enligt tillverkaren. Minifoldern som följer med lovar en skjorta som utmärker sig från de andra. Det gör också priset, eftersom skjortan bokstavligen kostar detsamma: 998 kr. Ett sämre betyg än 5 hade alltså varit under all värdighet.

  Hack i häl kommer skjortan från Dressman som får nästan lika bra omdömen trots att den bara kostar en tredjedel. Dressmanskjortan behöver knappt strykas och får också bästa betyg av tyget i släthetsbedömningen. Däremot får den minus för att bröstfickan blir rynkig i överkant efter tvätt, troligen på grund av fel spänning på tråden.

  Största besvikelsen blev skjortan från Oscar from Sweden med sina kaxiga röda knapphål. Skjortan fick mycket bra betyg i släthetsbedömningen men helhetsbetyget rasar ner till en tvåa på grund av bubblor på kragen. Tyget har släppt från det så kallade mellanlägget som ska ge kragen stadga, något som inte får hända med en skjorta i den prisklassen.

  En del tillverkare (t ex The Shirt Factory) uppmanar sina skjortanvändare att inte centrifugera skjortan utan låta den dropptorka. Vi valde trots det att låta skjortorna genomgå centrifugeringsprogrammet eftersom det är både mest praktiskt och vanligt, oavsett vad tillverkarna vill och tror.

  Men hur välsydda är de då? Sammanfattningsvis kan man säga att man får vad man betalar för. Med andra ord är Stenströmsskjortan suverän liksom skjortan från Melka. The Shirt Factory får också bra betyg. Den nästan strykfria skjortan från Dressman, med sina slarvigt sydda sömmar, klarar inte en närgången granskning.

  En stor besvikelse är återigen Oscar from Sweden. Slarvigt sydda sömmar och lösa trådar. Dessutom är det den enda skjorta vars sömmar i sidorna är så kallade överkastade sömmar vilket känns billigt på en så dyr skjorta.

  Samtliga skjortor får mycket bra betyg när det gäller att hålla färgen vilket beror på att tygerna är vävda av garnfärgade garn.

  Tips: Så kollar du skjortan före köp!

  Avslöja skjortans kvalitet genom att kolla den svaga punkten; sömmarna är runt halsslån, alltså där den översta knappen knäpps.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!