• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så funkar det: Poddradion

  Just nu undrar vi hur man gör för att lyssna på radioprogram i efterhand, det som kallas poddradio. Icakuriren berättar hur du gör.

  Så funkar det: Poddradion
  Med poddradio kan du ta med dig radioprogrammet i din musikspelare och lyssna närhelst du vill. Foto: Johnér Bildbyrå

  Svårt att hinna lyssna på "P1 Morgon" mitt i frukoststressen? Eller missade du ditt lokala nyhetsprogram i SR Sjuhärad i eftermiddags? Då är poddradio något för dig! Ta makten över ditt radiolyssnande, ladda ner programmen i efterhand och välj själv när du vill höra på dem. Direkt i datorn eller i din mp3-spelare. Vi ger dig en guide till hur det funkar.

  Vad är poddradio?

  Ordet är en försvenskning av engelskans "podcasting", en mix av broadcasting (sändning) och pod (som i Mp3-spelaren iPod). Apple, iPods skapare, var först med ett program för att ladda ner ljudfiler till bärbara spelare. Poddradio handlar helt enkelt om att ladda ner filer av radioprogram och lyssna på dem efter att de sänts. Helt lagligt och gratis!

  Kan jag lyssna på hela radioprogram?

  I princip. Men poddradio innebär oftast att musiken har tagits bort. Väljer du exempelvis "Sommar" levereras programmet utan låtarna eftersom Sveriges Radio inte äger rättigheterna till musiken.

  Vad behöver jag?

  En dator med internetuppkoppling. I datorn finns oftast ett förinstallerat program för att lyssna på ljud. Vill du inte lyssna i datorn kan du föra över programmet till din Mp3-spelare via en USB-kabel. Många mobiltelefoner har också inbyggd mp3-spelare så du kan höra poddradio direkt i mobilen.

  Var hittar jag radioprogrammen?

  Sveriges Radio har en väl utvecklad poddradio-tjänst. Gå in på sr.se, klicka på Poddradio under rubriken Tjänster i menyn till höger. Där hittar du alla program i bokstavsordning.

  Finns Poddradio annat än på Sveriges Radio?

  Visst, du kan lyssna på all världens radio! Mycket är helt gratis, som brittiska BBC eller amerikanska NPR. Googla på den engelska benämningen podcast. En hel del svensk lokalradio finns också. Webbsidan podradio.nu tipsar om olika poddradiosändningar.

  Hur laddar jag ner poddfiler?

  När du ser det radioprogram du är intresserad av på exempelvis www.sr.se klickar du på Prenumerera/ladda ner mp3. Då kommer du till programmets poddsida. Om du har PC högerklickar du på filen och väljer var på din hårddisk du vill spara programmet. Om du har Mac med enknappsmus, trycker du ctrl+musklick för att spara programmet till datorn.

  Hur får jag poddradio i min mp3-spelare?

  Koppla din mp3-spelare till datorn med USB-kabeln. Du kan spara programmet direkt från sr.se till din mp3-spelare om du högerklickar på filen, se ovan. Du hittar ikonen för mp3-spelaren om du går in under menyn på din dators hårddisk, som en flyttbar disk. Du kan även ladda ner radioprogrammet först till din dator och sedan vidare till din mp3-spelare. På PC högerklickar du på ljudfilen och väljer send, klicka sedan på symbolen för din mp3-spelare.

  Kan jag bränna programmen på en cd-skiva?

  Ja, använd ditt cd-brännarprogram och fyll cd:n med de program du vill ha. Se bara till så din cd-spelare klarar av att spela upp mp3-filer. Om du har en vanlig cd-spelare som bara kan spela upp ljud-cd måste du i brännarprogrammet välja formatet Audio-cd. Då får du inte plats med lika mycket.

  Är du också vilse i teknikens djungel? Icakuriren guidar dig i hur nya tekniska under funkar. Mejla till konsument.icakuriren@formapg.se

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!