Så väljer du rätt bredband

Vilken typ av bredband ska jag välja? Och vilken operatör? Det beror på vad du ska använda bredbandet till. Och var.

Vad vill du göra på internet?

Här är en lathund som ger en fingervisning om nedladdningstider.Långsamt = 512 Mbit/s, Medelsnabbt = 2 Mbit/s, Mycket snabbt = 24 Mbit/s                         

  • e-mail 
    Långsamt: 0,15 sek. Medelsnabbt: 0,04 sek. Mycket snabbt: 0,003 sek
  • mp3 låt
    Långsamt: 1,5 min. Medelsnabbt: 20 sek. Mycket snabbt: 1,5 sek
  • film
    Långsamt:
    3 h. Medelsnabbt: 50 min. Mycket snabbt: 4 min

Det är lätt att gå bort sig i bredbandsdjungeln. På sajten telepriskollen.se finns en snabbjämförelse mellan bredbandsavtal och priser med olika operatörer. Där hittar jag 1771 olika varianter! En snabbjämförelse tar alltså sin rundliga tid. För att du ska hamna på rätt spår måste du först ha svaren på två frågor:

1. Fast eller mobilt bredband?

Vill du kunna koppla upp dig till internet någon annanstans än hemifrån? I sommarstugan, på tåget eller i båten där du inte kan ha en fast uppkoppling. Då behöver du en mobil internetuppkoppling.

2. Vad vill du göra på internet?

Det här avgör vilken överföringshastighet du behöver. Ska du bara betala räkningar och läsa e-mail behövs liten kapacitet, vill du ladda ner filmer och spela spel on-line kräver det hög kapacitet. Med ett långsamt bredband tar det många timmar att ladda ner en film. Med ett snabbt bredband bara några minuter.

Fast bredband

Det finns flera olika sätt att få en fast internetuppkoppling.

  • Via fiber (LAN).
  • Via kabel-tv-uttaget .
  • Via telefonjacket, med ADSL-koppling.
  • Via stadsnät, ofta är de begränsade till en kommun. Kan bygga såväl på fiberteknik som ADSL-teknik.
  • Via satellit. Den parabol som används för tv:n fungerar då också för internet.

Börja med att kolla med olika operatörer vilka möjligheter just du har. Om du kan få uppkoppling via fiber så är det bästa alternativet, det ger stabil uppkoppling och möjlighet till mycket höga hastigheter. Satellit är ett alternativ i glesbygdsområden där ingen annan teknik fungerar. 

Mobilt bredband

Tekniken ökar explosionsartat och marknadsföringen är massiv. I första hand ska man se det som ett komplement till det fasta bredbandet. Men om du vill vara uppkopplad ofta utanför hemmet och inte kräver mycket hög överföringshastighet kan du välja mobilt som enda uppkoppling.

Det finns två olika tekniker för att koppla upp sig på mobilt bredband.

  • Via datorn. Du behöver ett instickskort eller ett usb-modem (kallas ofta dongel) som kopplas till datorn.
  • Via mobilen. Du kan välja mellan att surfa direkt med mobilen eller använda mobilen som ett modem i datorn.

I båda fallen tecknar du ett abonnemang hos en operatör eller använder kontantkort. Obs! Oftast finns en övre gräns för hur mycket man får ladda ner under en månad. Når man den gränsen sänker operatören överföringshastigheten. Var också beredd på att det mobila bredbandet har barnsjukdomar. Det märks hos Post- och telestyrelsen, PTS, den myndighet som bland annat kontrollerar Internetoperatörerna.
– De klagomål som kommer till oss handlar mycket om täckningen för mobila bredband och att överföringshastigheten är betydligt långsammare än utlovat, säger Olof Bjurö på PTS.

Täckningen varierar mycket i landet. Enda sättet att få garanti är att du prövar på platsen.
– Om du skaffar mobilt bredband så är det viktigt att du får ett tydligt löfte från operatören om täckningen. Skriftligt. Allmänna reklamationsnämnden har gett konsumenter rätt att häva avtal om de kunnat visa att de undersökt täckningen och fått tydliga löften som inte uppfyllts, säger Andreas Evestedt på Konsumenternas tele- TV- & internetbyrå.

Några goda råd

  • Jämför priser och avtal

Nu har du bestämt dig för vilken typ av uppkoppling du ska satsa på, fast eller mobilt, och vilken överföringshastighet du behöver. Då är det dags att gå in på telepriskollen.se. Här kan du sortera bort de alternativ som inte är aktuella i fråga om hastigheter och olika tekniker. Och sedan granska avtalen och villkoren för de mest intressanta operatörerna.

  • Se upp med hastigheten!

De överföringshastigheter som anges är ett teoretiskt max som ingen når upp till. Flera operatörer anger numera ett intervall. Då ska åtminstone lägsta gränsen uppnås. Man kan kolla hastigheten på sitt bredband på bredbandskollen.se. Där finns också goda råd för vad du kan göra för att öka hastigheten.

  • Kolla vilka avgifter som tillkommer!

Månadsavgiften är viktig men det kan också finnas en etableringsavgift och kostnad för antivirusskydd, brandvägg, modem mm. Fakturaavgifter kan kosta flera hundralappar på ett år.

  • Läs det finstilta!

Kolla om du kan flytta med abonnemanget om du byter bostad och hur lång bindningstid som gäller. Inte minst gäller det för de paket som några av de stora operatörerna erbjuder. Du får internet, betal-tv och telefon på ett bräde men med bindningstider på ända upp till två år.

  • Testa kundservicen!

Ring upp och kolla svarstiden, hur du blir bemött och hur väl du får förklarat olika avtalsalternativ. Ställ frågor om leveranstid, ångerrätt osv. Fråga om installationshjälp ingår och vad det innebär.

Mer info:

  • Konsumenternas tele- TV- & internetbyrå, www.ktib.se
  • www.telepriskollen.se, jämförelser av priser och villkor för både fast och mobilt bredband
  • www.bredbandskollen.se, med bland annat testverktyg som mäter hur snabbt ditt bredband i själva verket är.
  • Tidningen Mobil, www.mobil.se, som testat täckningen av mobila bredband flera år i följd.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top