• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av Mp3-spelare

  Bäst är storsäljaren iPod Nano från Apple, visar Icakurirens stora test av Mp3-spelare.Klicka här för att se testet av mp3-spelare.

  Sansa Clip från Sandisk är en prisvärd mp3-spelare med mycket bra ljud. Den klarar dessutom många olika ljudformat. Foto: Erik Hedman

  För några år sedan var det mest ungdomar man såg med mp3-spelare i öronen. Idag syns de i vart och vartannat medelålders öra ute på stan eller i motionsspåret. Då sa många förstå-sig-påare att mp3-spelarnas tid snart skulle vara över; de skulle bli utknuffade av mobiltelefoner med inbyggda musikspelare. Men så har det inte blivit. Många väljer att använda både och. Utbudet av mp3-spelare har heller inte minskat, däremot kommer det inte ut nya modell på marknaden lika ofta.

  Förutom att spela musik fixar många idag att visa bilder, spela upp filmer och göra röstinspelningar. Flertalet har också en FM-radio.

  Icakuriren har testat 10 mp3-spelare under 1 500 kronor.

  Läs hela testet av mp3-spelare här.

  Bäst betyg får iPod Nano från Apple, för cirka 1 200 kronor. Den är enkel och rolig att använda, har ett mycket bra ljud och en snygg design. Nackdelarna är att det krävs iTunes för att föra över musikfiler och att den inte har någon FM-radio, men det vägs upp av fördelarna.

  En trevlig överraskning är den betydligt billigare Sansa Clip från Sandisk för 450 kronor. Även den har ett mycket bra ljud, men också ett praktiskt format och klarar dessutom många olika ljudformat. Klart prisvärd.

  Hörlurarna som följer med är av standardtyp och det är inte ovanligt att ljudkvaliteten blir bättre om man byter till ett par andra.

  De flesta av spelarna i testet finns med olika lagringsutrymmen. Med ett minne på 4GB kan du räkna med att du åtminstone kan lagra 1 000 låtar i din spelare, än fler om du väljer lite sämre ljudkvalitet.

  Den angivna batteritiden varierar mellan spelarna, från 8 till 25 timmar. Vi har inte testat om det stämmer. Oftast brukar den angivna tiden visa hur länge batterierna klarar av att spela inspelad musik konstant med avstängd skärm. Ser du på film minskar batteritiden till en femtedel.

   

  Liten ordlista för olika ljudformat

  Det skiljer mellan mp3-spelarna vilka ljudformat, typer av filer, de klarar av att ladda ner och hantera. Det kan vara bra att veta vad de olika förkortningarna och namnen står för. Här är några.

  DRM står för Digital Rights Management och är ett kopieringsskydd som kan läggas in i ljudfiler. Det gör att upphovsrättsinnehavaren kan begränsa hur många datorer och MP3-spelare du kan använda musiken i, liksom hur många gånger du kan bränna filen till CD.

  MP3, WMA, AAC och Vorbis ger god ljudkvalitet trots relativt små filer. MP3 är vanligast, men kan inte skyddas med DRM (se ovan). Den mesta musiken som säljs på nätet är i formaten WMA eller AAC, som båda kan DRM-skyddas. Vorbis är ett fritt ljudformat, vilket betyder att de som tillverkar mediaspelare inte behöver betala licensavgifter för att använda det.

  WAV och AIFF är okomprimerade ljudformat, det gör att musiken tar mycket stor plats att lagra.

  FLAC är ett ljudformat med så kallad ickeförstörande komprimering, vilket innebär att filstorleken minskas utan att information tas bort.

  Audible är ett ljudformat för talböcker.

  ID3 och APE visar information om innehållet i filen, som artistens och låtens namn, men också data som inspelningsår, kompositör och en bild av skivomslaget kan läggas in.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!