• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av resväskor

  Dyra väskor klarar den omilda behandlingen på flygplatserna betydligt bättre än de billiga.Det visar Icakurirens test av resväskor i olika prisklasser.

  Högsta betyg i Icakurirens stora test fick Samsonite Sky Wheeler.
  Foto: Erik Hedman

  Det ställs höga krav på en resväska. Den packas proppfull för att sedan dras kilometervis på gator och terminaler, kastas och lastas av flygplatspersonalen.

  Vi har testat åtta resväskor från 300 kronor upp till 2 400 kronor och kan konstatera att dyrast är bäst.

  • LÄS HELA TESTET HÄR!

  Idel toppbetyg får väskan från Samsonite, Sky Wheeler. Den tål galant att kastas och slängas utan att skadas och att rullas 10 kilometer på gatsten.

  Det klarar ingen av de andra sju väskorna. De spricker, draghandtagen lossnar, hjulen och hjulhusen går sönder och än värre: blixtlås spricker så att väskan blir helt oanvändbar. Det gjorde blixtlåset på Afly, testets billigaste väska redan under första delen av falltestet och allt som låg i väskan föll ur. Även Epic totalhavererade under fallprovet då den klistrade plastremsa som ska fungera som gångjärn
  lossnade och innehållet i väskan spreds över golvet.

  Även draghandtaget och hjulen är svaga punkter. Där skiljer sig en bra resväska mot en usel. På flera av väskorna gick draghandtaget sönder eller så lossnade själva handtaget under rulltestet.

  Längden på drag-handtagen varierar mellan modellerna. En väska med långt draghandtag är bekvämare att dra än ett kort. Ett bra draghandtag ska också automatiskt låsa sig när man dragit upp det och stanna där, det gör inte handtaget på Biltemas väska.

  I dag är de flesta resväskor av en modell som kallas trolley, en väska man drar med kortsidan uppåt. En trolley, som på engelska betyder tvåhjulig kärra, kan anting-en ha två eller fyra små hjul.

  Ju större hjul, desto lättare är väskan att dra. Många tycker att en väska med fyra hjul som står rakt upp är bekvämare att dra på flygplatser. Däremot är den svårare att rulla på gator och torg. De fyra hjulen sitter också mindre skyddade, eftersom den ska kunna dras åt alla håll. Det gör att hjulen är mer utsatta och lättare kan gå sönder av omild behandling.

  Samtliga väskor i testet väger strax under fyra kilo, utom Bil-temas som väger sex. Den är av ett tyngre och tjockare material, polypropen.

  Flera av tillverkarna utlovar många års garanti för tillverknings- och materialfel. Men konsumentköplagen ger alltid tre års reklamationsrätt när det gäller den typen av fel oavsett vad tillverkaren uppger.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!