• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av termoskannor

  Icakuriren har testat tio stycken termoskannor. Bäst i test blev kannan Buffé Elin.

  termoskannor test
  Ska ni på utflykt är en termos med innerbehållare av stål att föredra. Då håller den om den faller i marken.
  FOTO DOUBLE_P/ISTOCKPHOTO.COM

  Visst är det de inre egenskaperna som räknas men ett snyggt yttre är aldrig fel. I vårt stora test får dock drottningarna bland termosar, tyska Alfa Juvel och danska Stelton Classic, kliva åt sidan för den mindre kända Buffé Elin.

  Den vinner förstapris just tack vare sin inre förmåga – att hålla värmen.
  Sju av kannorna fick godkänt, tre hjärtan eller fler, i testet. För det krävs att temperatursänkningen i kannan inte överstiger mer än tio grader, något som Buffé Elin klarade med bravur.

  Vi testade även temperaturen när termosen var halvfull och här var Elin också överlägset bäst.

  Men även Elin har sina brister. För den med liten hand krävs bägge händerna för att hälla upp kaffe eftersom det är alldeles för långt avstånd mellan handtag och snäppe, alltså det lilla handtaget på locket. Elin är också svår att rengöra på grund av att flaskhalsen är räfflad.

  – Kaffe är fett och det räcker inte att endast skölja ur en termos för att få den ren. Man måste använda diskmedel och borste också, kommenterar Birgitta Rasmusson, expert på hushållsprodukter som utfört testet.

  Största överraskningar är termosarna från City Gross (prisvärd) och Ikea, som passar till det stora kafferepet eftersom den rymmer 1,8 liter.
  Coops kanna Id, med självklara mindervärdeskomplex (jämför utseendet med klassikern Stelton) fick godkänt när det gäller temperatur men underkänt när det gäller hällförmågan.

  Kaffestrålen gör en stor och vid båge (tänk Manneken Pis, den kissande pojkfontänen i Bryssel…). Stor risk för att kaffet hamnar i knäet på gästerna i stället för i koppen.

  Riktiga dåliga är termosarna från Jula och Clas Ohlson som inte bara är lika till utseendet utan också har samma slamriga och smäckiga känsla.
  Absolut sämst var den relativt dyra kannan från Anders Petter. Den ena av de testade två kannorna hade en temperatursänkning på 23 grader!

  Det hade kanske gått att förklara om det hade funnits något synligt fel på kannan, eller om den hade skramlat på grund av trasiga delar, men så var icke fallet. Oförsvarbart att företaget har så dålig kontroll vid tillverkningen att det släpper ut en sådan usel kanna på marknaden.

  Läs hela testet här

  Av: Kersti Byström

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!