• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Branschen i gungning efter Icakurirens blytest

  Icakurirens avslöjanden om giftigt bly i Lågprissmycken har fått branschen i gungning. Smycken dras in, beställningar stoppas och löften utfärdas om skärpta rutiner.

  Hela 72 procent av 50 slumpvis utvalda lågprissmycken innehåller bly, visar Icakurirens unika analys.

  Prover från sex av smyckena avslöjar extremt höga blyhalter på tio procent eller mer.
  En människa som får i sig en så blyhaltig smyckedel riskerar att dö. I USA avled en fyraårig flicka av blyförgiftning efter att ha svalt en bit av ett förgyllt halsband.

  Mode- och smyckebranschen reagerar både yrvaket och starkt på analysen, som gjorts av oberoende SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, på uppdrag av Icakuriren.

  - Vi stoppar nu alla nya ordrar, drar in alla barnbijouterier och begär blyfria smycken från våra leverantörer, säger Urban Strand som är marknadschef för Guldfynd och Albrekts Guld som ingår i samma koncern.

  - Det kommer att kosta oss pengar. Men det här måste få kosta.

  Paradoxalt nog är problemet med bly är väl känt inom branschen. I USA återkallas tusentals smycken varje år på grund av högt blyinnehåll. Frågan varför de svenska modekedjorna agerar först nu kvarstår.

  - I Sverige finns inget regelverk för bly i smycken. Jag tror det är därför problemet inte varit i fokus, säger Sara Carlsson som är informationschef på Lindex.

  Av: Fredrik Kullberg

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!