Barn har dött av blysmycken

Efter Icakurirens avslöjande överväger Kemikalieinspektionen att polisanmäla modekedjorna som säljer blyhaltiga smycken.

Barn har dött av blysmycken
Blyexperten Erik Gravenfors
Foto:Gunnar Ask

Efter Icakurirens avslöjande överväger Kemikalieinspektionen att polisanmäla modekedjorna som säljer blyhaltiga smycken.

Kemikalieinspektionens expert svarar på dina frågor om riskerna.
Erik Gravenfors, blyexpert och ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen, betecknar resultaten från Icakurirens blyanalys som “mycket oroande”.

– Det är oförsvarligt att sätta ut sådana här produkter på marknaden. Det visar på stora brister i butikskedjornas miljöarbete. Jag tycker de ska se över sina rutiner i grunden.

Hur vill du beskriva hälsoriskerna med bly?
– Bly är ett nervgift, kan man säga, som rubbar processen i hjärnan. Vi vet att bly påverkar inlärningsförmågan negativt. Man kan bli infertil och få njurskador. En del menar att bly kan leda till ökad aggressivitet. Man kan också bli akut blyförgiftad och dö.

Hur bedömer du de blyhalter vi hittat i smyckena?
– De är väldigt höga. Andelar på tio procent eller mer… det skulle kunna vara dödligt. Vi har ju sett dödsfall i utlandet där barn avlidit efter att ha fått i sig blyhaltiga smyckedelar, säger Erik Gravenfors.

Tidigare i år beskrev Kemikalieinspektionen i en rapport hur billiga smycken tillförs bly för att verka exklusiva och tunga.
Fabrikerna ligger nästan alltid i Kina eller Indien.

En konsult inom branschen uppger att smyckena kan innehålla så mycket som 50 procent bly. Rapporten berättar om förgiftningsfall i Japan med barn som fått i sig stora mängder bly från smycken.

I USA avled en fyraårig flicka i blyförgiftning efter att ha svalt en bit av ett förgyllt halsband.

Hur kommenterar du de något lägre blyhalter vi hittat, på upp till två procent?
– Det finns ingen säker lägstanivå. Även halter under två procent är riskabla.

Är det farligt att slicka eller suga på ett smycke med en blyhalt på, säg, tio procent?
– Om man gör det någon enstaka gång är det inte speciellt farligt, säger Marika Berglund som är toxikolog vid Institutet för miljömedicin i Stockholm.

– Men har man det som daglig rutin att stoppa halsbandet i munnen så är det inte bra. Tydligen smakar bly lite sött, och det kanske inbjuder att slicka på.

Är det farligt att ha blysmycken mot huden?
– Bly kan tas upp genom huden, men upptaget är inte alls lika stort som från lunga och mage. Det är en väldigt liten hudyta som utsätts. Jag skulle tro att man inte får i sig några betydande mängder.

Kan man få i sig blyet från smyckena indirekt?
– Ja, bly är ett oförstörbart grundämne så man blir liksom aldrig av med det när det en gång har brutits. Bränner man upp blyet med soporna, eller slänger det i naturen, tas det upp av växter och djur.

– Jag skulle själv aldrig köpa ett smycke som innehåller bly. Det är ett gift. Ju mindre vi använder, desto bättre, säger Marika Berglund.

Smycken med extrema blyhalter är märkta med symbolen för återvinning, visar Icakurirens analys. Kommentar?
– Det ger ju helt vilseledande information, en känsla av att smyckena är miljömärkta och kontrollerade, säger Erik Gravenfors.

Hur kan blyhaltiga smycken få finnas på marknaden överhuvudtaget?
– Det korta svaret är att lagarna inte är konstruerade för att reglera bly i den här typen av produkter. I somras fick Sverige och resten av EU en ny kemikalielagstiftning, Reach, men införandeprocessen är lång.

– Vi vill införa totalstopp för bly i smycken, absolut. Och jag menar att de här företagen bryter mot miljöbalken, som säger att ett farligt ämne som identifierats ska bytas ut. Det skulle kunna vara underlag för en polisanmälan.

Det är alltså tänkbart att Kemikalieinspektionen polisanmäler de aktuella modekedjorna efter Icakurirens granskning?
– Ja, det ska vi absolut titta på. Det är en helt annan situation nu när det finns en kemisk analys, säger Erik Gravenfors.

Av: Fredrik Kullberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top