• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Våga satsa på aktier!

  Börsen åker berg-och-dal-bana. Men aktier kan ändå vara en bra investering. Hur gör man? Få svaren i Icakurirens aktieskola!

  Att spara i aktier kan ge bättre avkastning än att ha pengarna på banken. Och gör du jobbet själv i stället för att låta en aktiefond köpa och sälja åt dig får du mer personlig relation till företagen du är delägare i.

  Här får du svar på många av dina frågor för att komma i gång.

  Vad är en aktie?
  En ägarandel i ett aktiebolag. Förr fick man aktiebrev som kvitto på sitt ägande. I dag registreras ditt aktieinnehav endast som datorinformation hos Värdepapperscentralen.

  Handeln med aktier sker på flera fondbörser, i Sverige är det Stockholms Fondbörs. Ofta handlar man inte i enskilda aktier utan i poster om 100 eller 1 000 stycken.

  Vilka aktier är bra?
  För småsparare är det vettigt att köpa så kallade B-aktier. De är de mest handlade aktierna på börsen. Du inbjuds till bolagsstämman men har inte lika många röster som A-aktieägare.

  Vilka företag väljer jag?
  Som nybörjare är det bra att satsa på företag du känner till och tror på. Sätt dig in i aktiemarknaden via tidningarnas börssidor och ekonominyheter.

  Läs företagens årsredovisningar, kolla dess hemsidor och gå på magkänslan. Har företaget en öppen och modern attityd? Miljötänkande? Jämställdhetspolicy?

  Vad ska jag tänka på?
  Fundera över vilken avkastning du har som mål, när du vill uppnå det och vilken risk du vill ta. Högre avkastning innebär ofta större risk.

  Historiskt sett har aktier gett en årlig avkastning på 12–15 procent men på kort sikt kan värdet variera väldigt. Tänk långsiktigt, 3–5 år, helst längre. Att hatta fram och tillbaka med aktieportföljen kan kosta mer är det smakar.

  Hur gör jag?
  Du öppnar en aktiedepå, ett slags konto där du sätter in pengarna du ska handla för.

  Du kan gå till en bank eller fondmäklare och öppna kontot och sköta alla affärer över disk, men enklast och billigast i längden är det hos en internetmäklare. Då har du direkt koll över ditt innehav och kan själv när som helst göra affärer.

  Vad kostar det?
  Att öppna en depå är oftast gratis, men en del mäklare tar ut årsavgift eller en avgift per kvartal om inga affärer görs. Vid varje köp eller försäljning tas ut ett courtage, en avgift för att mäklaren genomför affären.

  Det ligger på runt 0,1 till 0,5 procent av beloppet, med en minsta avgift som kan skilja mellan 9 och 99 kronor per affär. Generellt är internetmäklare billigast.

  Hur mycket ska jag satsa?
  Inte mer än du kan avvara. Du ska inte tvingas sälja aktierna till en dålig kurs för att du behöver pengarna. Satsa inte hela kapitalet vid ett enda tillfälle utan sprid ut det flera gånger under året, eller månadsspara till din depå.

  Hur tjänar man på aktier?
  Det är framför allt kursuppgången du tjänar pengar på, men också utdelningen. Börsföretagen delar varje år ut några procent av vinsten till alla aktieägare.

  Vilka är riskerna?
  Att spara pengar i aktier innebär alltid en risk. Värdet av aktierna kan sjunka och en del av dina sparpengar kan gå förlorade.
  I värsta fall kan företaget gå i konkurs och aktierna blir då värdelösa.

  Hur minskar jag riskerna?
  Väljer du stabila företag som har en lönsam historia är riskerna mindre än med nya företag i färska branscher eller i avlägsna länder som det är svårt att få information om. Satsa inte allt på ett kort.

  Fördela kapitalet på 8–10 aktier i olika branscher så sprider du riskerna. Än mer riskspridning blir det om du gör aktieköpen vid olika tillfällen så att du ibland köper dyrt, ibland billigt.

  När ska jag sälja?
  Det är roligt och lätt att köpa aktier, men svårare att sälja. Om aktien börjar sjunka tänker man gärna att det snart vänder. Visst är innehavet långsiktigt, men inte till vilket pris som helst.

  Bestäm när du köper aktien var din smärtgräns går för hur lågt kursen får falla innan du säljer. På samma sätt bör du bestämma vid vilken kurs du ska ta hem vinsten. När kursen är nådd, säljer du eller bedömer att aktien är värd att ha kvar och sätter upp en ny målkurs.

  Hur blir det med skatten?
  Om dina aktier ökat i värde när du säljer dem betalar du 30 procent skatt på vinsten. Du tar upp vinsten till beskattning i deklarationen och kan kvitta vinsten mot förluster, om andra aktier har minskat i värde. Skatt på aktieutdelning dras automatiskt.

  Några nätmäklare
  www.aktiedirekt.se
  www.aktieinvest.se
  www.aktiespar.se
  www.avanza.se
  www.etrade.com
  www.nordnet.se

  samt flera banker.

  Av: Lotta Palmelius

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!