• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av öronproppar

  Festivaltider ger öronen en tuff match. Satsa på öronproppar som dämpar musiken på rätt sätt. Vi lät steelpan-bandet Panoply testa tio hörselskydd. Öppna upp testet i artikeln.

  När tolv oljefat vibrerar i låten "Hot, hot, hot" kommer trumhinnorna i svängning. Tala om "heavy metal"! Akustisk metall kan låta farligt mycket och medlemmarna "Panoply" i Södertälje är vana användare av öronproppar. När vi hälsar på vid ett reptillfälle har många redan sina flergångsproppar hängande runt halsen.

  Eftersom musikintresset är stort har halva gänget också erfarenhet av pipande öron efter konserter och festivaler.

  – Jag har fått ont i öronen flera gånger. Ibland har det ringt i öronen dagen efter konserten, berättar Mikael Nilsson, 27, som de senaste åren har varit noga med att använda öronproppar.

  Jämfört med att vara utan proppar är alla modeller höjdare! Därför får ingen omdömet dålig. En annan anledning är att det handlar så mycket om tycke och smak. Alla öron är olika och även den billigaste proppen fick en fyra av någon användare.

  • Klicka här för att läsa hela testet. Öppnas i ett nytt fönster i en PDF-fil.

  Men fler gillade specialpropparna för musiklyssning, speciellt Ear Ultratech hifi och ER-20. Det är så liten skillnad mellan dem att det är omöjligt att utse en vinnare.

  – Man hör alla ljud. Det är bara volymen som sänks, vilket är jättebra, tycker Erika Lundberg, 18, om testvinnaren ER-20.

  Hörselkåporna från Peltor ger henne däremot ett fnissanfall under spelningen.

  – Jag kan inte låten så bra och när jag bara hör lite har jag svårt att hänga med.

  Skydden passar nog bättre för byggnadsarbete än för musiklyssning, men de är trots det ingen ovanlig syn på konserter. Kanske för att de är så sköna.

  Att föra in ett litet föremål långt in i hörselgången kan kännas obehagligt – men bara då fungerar öronproppen ordentligt. Grovt räknat finns det två typer som kräver var sin teknik för att få på plats på rätt sätt.

  Gör så här

  1. Engångsproppar, konformade. Rulla dem först smala. Håll dem intryckta en stund i öronen när de utvidgar sig på bredden.
  2. Flergångsproppar, granformade. Dra örat uppåt. För dem in i örat med en skruvformad rörelse så långt du kan.

  Den som redan har problem med tinnitus eller vill ha ett ordentligt förebyggande skydd kan beställa individuellt formgjutna öronproppar. De kostar ca 2 000 kronor och inprovningen kräver besök på öronklinik.

  Så här testade vi

  Öronpropparna testades av tolv personer på Kulturskolan i Södertälje som ingår i steelpanbandet Panoply. Komfort och ljuddämpning bedömdes på en betygsskala 1 – 5, där 1 är sämst och 5 är bäst. Propparna bedömdes för musiklyssning och inte maximal dämpning. Öronpropparna är inköpta i Stockholmsområdet under april 2007.

  Så fungerar decibelskalan

  Här ser du några vanliga ljudvärden i decibel. Örat upplever en skillnad på 10 decibel (dB) som en fördubbling av ljudet. En ljudskillnad på 3 decibel kan uppfattas av örat.
  85 dB – Arbetsskyddsgräns. Överskrids nivån ska arbetstagare erbjudas hörselskydd.
  110 dB – Vanlig ljudnivå på diskotek.
  135 dB – Högsta uppmätta värdet på en rockkonsert.
  180 dB – Kanonskott och trumhinnan brister.

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!