• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”Ekologiskt” medel rena giftet för naturen

  Ecover skryter med sina ekologiska rengöringsmedel. Ändå innehåller "Cream Cleaner" giftig silverklorid. – Rent och skärt lurendrejeri, anser Anders Finnson på Svenskt Vatten.

  Med vackra ord om ekologiskt och växtbaserat säljer Ecover sitt rengöringsmedel "Cream cleaner". Men nu kan Icakuriren avslöja att giftig silverklorid används som konserveringsmedel.

  Ecover finns att köpa i små specialbutiker som specialiserat sig på hälsokost och miljövänliga produkter. Förpackningen är full av påståenden om innehållets ofarlighet och vänlighet mot miljön, som till exempel: "Minimal påverkan på det som lever i vatten."

  – Silverklorid är mycket giftigt för vattenlevande organismer, säger Anders Finnson på Svenskt Vatten, branschorganisationen för Sveriges renings- och vattenverk.

  – Det är tokstolligt och helt ansvarslöst att sälja en vara som innehåller silverklorid, speciellt om den kallas ekologisk. Vi arbetar hårt för att få bort allt användande av silverklorid som spolas ner till reningsverken, undantaget vissa specifika sjukvårdsprodukter. Där måste nyttan för människan överväga de risker som finns för miljön.

  Anledningen till miljöexperternas samstämmiga oro för silver är att det är svårt och dyrt att rena bort och att det inte bryts ner i naturen. Mängderna byggs hela tiden på. Även små mängder bidrar – med ökade risker för att det som lever i vattnet dör.

  På Kemikalieinspektionen utreds just nu miljöriskerna med en annan produkt på marknaden, Samsungs silvertvättmaskin. För några år sedan drogs en Bliwtvål in från marknaden. Där användes silver som antibakteriellt ämne.

  Ecovers produkter är inte miljömärkta. Men det är lätt att låta sig luras av fyra symboler på förpackningen – två symboler för återvinning, ett Veganmärke och symbolen för en FN-utmärkelse för insatser på miljöområdet som företaget tog emot för 14 år sedan.

  – Företag som Ecover och Bodyshop lever på sin image som miljömedvetna, utan att vara miljömärkta. Det är inte trovärdigt. Företagen fattar ibland fel beslut när det gäller valet av ingredienser, konstaterar Frida Hök, kemist på SNF:s kontor för Bra miljöval.

  Peter Malaese är konceptchef på det belgiska företaget Ecover. Han försvarar valet av silverklorid som konserveringsmedel.
  – Om du ska bevara en produkt behöver du en giftig ingrediens. I "Cream cleaner" har vi valt att använda silverklorid som en del av konserveringsmedlet.

  Anser du alltså att silverklorid är ett klokt val?
  – Ja, det är det. Det handlar om halter mycket under kommatecknet. Vad tycker du att vi ska göra med alla implantat och fyllningar som innehåller silver?

  Nu talar vi inte om tandvård, utan om en rengöringsprodukt som ni kallar ekologisk. Hur försvarar du det?
  – Våra produkter passar in i ekosystemens logik. Det finns alltid lite silver i vatten och vårt bidrag betyder ingenting. Att en svensk vattenmyndighet säger att silverklorid inte är lämpligt i rengöringsmedel betyder inte att vi ändrar vår ståndpunkt.

  Efter Icakurirens artikel kommer Kemikalieinspektionen att påbörja en inspektion av Ecover Cream cleaner.
  Myndighetens inställning är att allt onödigt användande av silver ska undvikas. Även små mängder späder på halterna i naturen.

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!