• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av planteringsjord

  Fyra för hundra eller en för femtio? Priserna varierar stort på planteringsjord. Men man får vad man betalar för.

  Så här såg det ut under testet.
  Foto: Annika Christensen

  Smakar det, så kostar det. Det gamla talesättet gäller det mesta och så även planteringsjord. Så här års baxar svenska folket hem tusentals kilo planteringsjord till sina trädgårdar.

  Klicka här och läs hela testet.

  På bensinmackar, stormarknader och i trädgårdsbutiker ligger säckarna travade.

  Prisnivåerna varierar stort – från 25–30 kronor per säck upp till en 50-lapp. Men trots att innehållet ser ungefär likadant ut, varierar kvaliteten. Det visar vårt brukartest där tomatplantor och sommardahlia fick växa i olika jordsäckar under förra sommaren.

  Jordens struktur avgör förmågan att hålla fukt, vilket förstås är avgörande för att växterna ska må bra. Planteringsjord torkar lätt ut om den innehåller en stor andel höghumifierad torv. Det är sådan torv som brutits ner till fina mörka smulor som snabbt faller ihop till en platt och stum massa. Sämst på att hålla fukten var säckarna från Eldorado/Willys, K-Rauta och Warpnäs/Coop. Plantorna riskerade att dö av torka en bit in på sommaren och fick därför ett extra tillskott vatten för att hålla tiden ut.

  Bäst på att hålla fukten var Weibulls Proffsjord, tätt följd av Hasselfors Planteringsjord och Växa Planteringsjord Jerle Torf.
  Spänningen steg i täppan när skörden skulle vägas och mätas i slutet av provperioden. Både tomatplantor och dahlior varierade stort i storlek och omfång.

  Minst blev tomatplantan i K-Rautas påse, ynka 62 centimeter hög och dessutom med gula skruttiga blad. Den hade också sämst skörd, bara 950 gram tomater. Det dåliga resultatet vägdes knappast upp av att dahlian lyckats pressa fram fyra blommor och 14 knoppar.

  Klent blev det också i Eldoradopåsen, bara 970 gram tomater, och överraskande nog även i Weibulls Proffsjord med 1 100 gram tomater.

  Överlägsen vinnare i invägningen blev Hasselfors Planteringsjord med hela 1 995 gram jämnstora tomater, alltså dubbelt så mycket som jordarna på jumboplats. Skånemylla från Ica Maxi visade sig vara ett hyfsat alternativ med 1 325 gram tomater och hela 32 dahliaknoppar.

  Så här testade vi

  Första veckan i juni 2006 köpte vi in åtta olika sorters planteringsjord. Priserna som anges gällde vid inköpstillfället. Säckarna fick lika stora dräneringshål i botten och placerades utomhus i vindskyddat läge med samma ljusförhållanden. Två kryss skars i varje säck.
  I det ena planerades en busktomat 'Tiny Tim' och i det andra en sommardahlia. Plantorna var likvärdiga i storlek och vattnades regelbundet under testtiden.

  Ingen gödning tillsattes någon av säckarna. Tredje veckan i augusti vägdes alla tomater, även omogna, på varje planta. Blommor och knoppar räknades på dahliaplantorna.

  Förvirrande valfrihet

  Planteringsjord, urnjord, pelargonjord, rosjord, citrusjord, rododendronjord, krukjord…

  Behövs alla dessa olika sorters jord? Den frågan diskuterades nyligen av företrädare för branschen vid ett seminarium på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Inte helt överraskande blev svaret – nja, egentligen inte. Växter plockar nämligen upp de näringsämnen de behöver i sin egen takt, oavsett vad som står på påsen.

  Det viktiga är att jorden har en bra struktur som håller fukt och syre till rötterna. En stabil långsiktig näringstillgång är bättre än en kraftigt gödslad jord där överskottsnäring läcker ut i naturen. Men utbudet av jord följer samma mönster som styr de flesta andra konsumentprodukter. Vi får ständigt fler tandkrämer, mjölkprodukter, bilar med mera att välja mellan – på gott och ont.

  Av: Madeleine Appelgren

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!