• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Byt tvättmaskin – och spar el

  Spar både pengar och miljö. Med en ny tvättmaskin kan du tjäna 600 kronor på ett år.

  När dina gamla vitvaror går sönder finns det stora pengar att tjäna i energikostnad.

  Spar pengar och miljö
  Om du jämför en tio år gammal tvättmaskin med en ny energisnål märkt A eller A+, kan du få igen dina pengar på sju år. Gäller i dag! Men med skenande elpriser vet ingen hur fort ditt inköp betalar sig.

  Det är också ditt bidrag till miljön. Under tvättmaskinens livslängd sparar du ett ton koldioxid. Den skillnaden mellan en gammal och en ny maskin gäller alla typer av vitvaror.

  ABC märkningen
  Hög tid alltså att lära sig energimärkningens ABC! Ungefär de bokstäverna behöver du kunna. De mest energislukande maskinerna kan vara märkta D, E, F och G, men de är på väg bort. (Se faktaruta.)

  –Men det går inte att stirra sig blind på bokstaven A och sedan bete sig hur som helst. Då försvinner vinsten, säger Berit
  Carlsson på Energimyndighetens Testlab.
  – Det hjälper inte att köpa en energisnål tvättmaskin och sedan bara fylla den till hälften.

  Eller att köpa en kyl klassad A+ och sedan placera den vid ugnen eller diskmaskinen. Då drar den betydligt mer energi.
  På Testlab provas ibland vitvaror för att se om tillverkarna håller vad de lovar när det gäller energiåtgång. Det gör de, i de flesta fall.

  – Man kan lita på märkningen, även om tillverkarna ofta ligger i övre delen av intervallet, nära gränsvärdet, säger Berit Carlsson. Men när det gäller tvättmaskinens sköljning köper man fortfarande grisen i säcken. Många maskiner sköljer dåligt när mängden vatten har minskat. Ett problem för dem som lätt får eksem.

  Tänk också på kostnad för varmvatten
  Den som handdiskar gör av med 20 liter varmvatten per dag (disk och skölj i balja, fyra personer). Köpet av en A-klassad diskmaskin har betalat sig på bara
  fyra år.
  För att inte tala om hur skönt det är att slippa disken.

  Så märks vitvarorna

  • Fråga efter energimärkningen A-G. Många butiker slarvar, men det är lag på att den alltid ska finnas på de maskiner som ställs ut. A är bäst och G är sämst.
  • Första vitvaran att märkas för tio år sedan var kyl och frys. Där har tillverkarna kommit längst och redan sprängt drömgränsen två gånger. De mest energisnåla modellerna är nu märkta A++.
  • Energimärkta varor är kyl/frys, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare och ugnar. Snart kommer märkning för fler produkter, som varmvattenberedare och kranar.
  • Det finns tre bokstäver på tvättmaskiner. Det som klassificeras är energi, tvättresultat och centrifugering.
  • Se testade vitvaror och läs mer på Köpguiden på www.konsumentverket.se

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!