Universalkontroll – vägen till ett enklare liv i tv-soffan

Får du spel på alla fjärrkontroller som dräller i vardagsrummet? Skaffa en universalkontroll!

Philips SRU9600

Cirkapris: 1 000 kronor.

1. Tryck på knappen för att lägga till en apparat, till exempel en dvd.
2. Ange varumärket, i det här
fallet Pioneer.
3. Sätt på dvd:n och håll universalkontrollen framför dvd:n. Tryck in den knapp som anges. Du behöver ingen manual, instruktioner kommer hela tiden på skärmen.
4. När dvd:n stängs av har fjärrkontrollen hittat koderna för just den apparaten. Men ibland fungerar det inte. Då gör man
bara en ny sökning.

Just den här Pioneermodellen från 2003 hittade inte fjärrkontrollen förrän rätt långt in bland sina förprogrammerade koder. Men vad gör det, det funkade till slut.
Upprepa samma procedur med upp till åtta apparater

Logitech Harmony 785

Cirkapris: 1 400 kronor.

1. Skriv upp det fullständiga namnet på alla dina underhållningsmaskiner. De står i manualerna. Annars finns modellnamnet på kanten av maskinen eller baksidan. Det här är programmeringens besvärligaste punkt.
2. Koppla in universalkontrollen i datorn med den USB2-sladd som följer med. Installera
programvaran som följer med.
3. När du loggat in på den hemsida som automatiskt kommer upp följer du bara instruktionerna.

Ibland måste man gå tillbaka till sin dvd eller förstärkare för att se vad det står på någon knapp som ska stängas av eller på.
När du är klar laddas all information ner i fjärrkontrollen

Underhållningsapparaterna i vardagsrummet blir allt fler. Och med var och en kommer en ny fjärrkontroll.

Där vi förr bara hade en tv och video har vi nu också en dvd, en digitalbox, en förstärkare, en spelkonsol och kanske ett hemmabiosystem.
En undersökning från Logitech visar att 8 av 10 svenska hushåll använder mer än tre fjärrkontroller om dagen. Lägger man till de kontroller som inte används dagligen är siffran högre.

De många fjärrkontrollerna är både fula och svåra att hålla ordning på.

Men det finns en enkel lösning på problemet: Byt ut allihop mot en universalkontroll!

Universalkontrollerna har funnits länge, men utbudet har exploderat under senare år. De har blivit enklare att sköta, fått snyggare design och blivit mer mångsidiga.
De dyraste kostar över 10 000 kronor. Det är små handdatorer som riktar sig till teknik- och filmentusiaster med avancerade hemmabiosystem.
De allra billigaste kostar bara några hundra, men är inte särskilt smarta. De mest prisvärda kontrollerna hittar man i spannet 600 till 2 000 kronor.

Det är två saker som avgör hur bra universalkontrollen är:
1. Hur enkel den är att programmera
2. Hur lätt den är att använda. Olika kontroller programmeras på olika sätt.

Philips, som är marknadsledare, har redan lagt in koder till över 1 000 apparater på sina kontroller. Man ställer sig bara framför apparaten och trycker på några knappar och sedan söker fjärrkontrollen själv upp rätt koder.

Det fungerade utmärkt på min mycket blandade maskinpark med Andersson-tv från 2006, Pioneeer-dvd från 2003 och Yamahaförstärkare från 1996.
Enda problemet fick jag med min spelkonsol Xbox360. Där fick jag hålla Xbox-fjärrkontrollen mot universalkontrollen och lära över funktionerna.

Logitech, som har sin bakgrund i datortillbehör, går en helt annan väg. Där kopplar man upp sin fjärrkontroll mot internet och laddar sedan ner all information i kontrollen.

Det fina med den lösningen är att fjärrkontrollen kan agera mer intelligent. På nätet kan man nämligen ange vad som ska ske när man trycker på knappen för att titta på tv. Kanske vill man till exempel att både tv och digitalbox ska sättas på plus att förstärkaren ställs in på dvd/tv. Allt det kan ske med ett knapptryck på universalkontrollen.

Det finns betydligt fler universalkontroller än dessa, men var varken för snål eller generös när du köper en. De billigaste är inte bra nog, de dyraste är antagligen för komplicerade. Håll dig också till kända varumärken. Både Philips och Logitech har till exempel supportavdelningar som ger snabb och bra hjälp.

Av: Thomas Arnroth

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top