Farliga ämnen i bantningspiller!

Minst två av tio preparat som Icakuriren har granskat innehåller skadliga ämnen. Ett är till och med olagligt eftersom det klassas som läkemedel.

Så kollar du själv

• Skadliga växter
Vill du själv kolla om det finns några skadliga växter i ditt kosttillskott, gå in på Livsmedelsverkets webbplats och ladda ner “Förteckning över växter och växtdelar som är olämpliga i livsmedel”: www.slv.se. Enklaste vägen är att skriva “olämpliga växter” i sökfältet.

• Läkemedel
Så här skriver Läkemedelsverket om bantningsmedel som gått över gränsen från livsmedel till läkemedel. Det sker när deras avsikt är att “påskynda födans passage genom tarmen (laxermedel), bedöva smaksinnet eller dämpa aptiten, om medlet kan antas verka direkt på centrala nervsystemet eller hämma fett-, kolhydrat- eller proteinnedbrytande enzymer i mag-tarmkanalen.”

• Om du vill anmäla något bantningsmedel som lovar för mycket, skriv till Konsumentverket. Bifoga förpackningen eller annonsen. Om det handlar om reklam på tv, skriv när den sändes.

• Adress:
Konsumentverket
118 87 Stockholm
konsumentverket@konsument-verket.s

Farliga ämnen i bantningspiller!
Varning! Växten Garcinia comogia är hälsofarlig, eftersom den påverkar ämnesomsättningen i cellerna. Extra krom ökar inte förbränningen av socker och fett. Extra karnetin ökar inte fettförbränningen.
Farliga ämnen i bantningspiller!
Varning! Växten Coleus forskohlii är hälsofarlig, eftersom den kan orsaka högt blodtryck och påverka hjärtat. Grönt te-extrakt kan skada levern.
Farliga ämnen i bantningspiller!
Ämnen som hämmar enzym i mag- och tarmkanalen räknas som läkemedel. Därför olagligt i kosttillskott. Dessutom ingen effekt på viktnedgång.
Farliga ämnen i bantningspiller!
Effekt av koffein och klorogensyra inte säkerställd, utom tillsammans med efedrin (som är ett läkemedel och därför otillåtet). En kopp starkt kaffe framstår som mer pris-värt.

Här kan du se tabellen med alla tio granskade preparat (pdf öppnas i nytt fönster)

Det går bra för hälsokostbranschen. På fem år har försäljningen ökat med 26 procent. Det som ger de stora vinsterna är olika typer av kosttillskott – och där ingår även preparat för viktminskning.
Icakuriren har granskat 10 bantningsmedel tillsammans med professor Åke Bruce på Livsmedelsverket. Ironiskt nog räknas preparat för viktminskning som kosttillskott och klassas därför som mat.

Ingen bevisad effekt

Åke Bruce anser att det inte finns tillräckligt med bevis för att något viktminskningsmedel fungerar i praktiken.
– Vad som saknas är publicerade studier på människor under vetenskapliga former, säger han. I de flesta fall säger jag bara ‘upp till bevis’!

Vi har gått igenom innehållsförteckningarna och packsedlarna i förpackningarna och alltså hittat både ohälsosamma och otillåtna ämnen i bantningsmedlen. Men alla ämnen som ingår listas inte och det kan därför finnas mer i preparaten som kan vara skadligt för din hälsa.
– Vi har hittat otillåtna ämnen i flera preparat och kommer att varna för dem, säger Kerstin Hjalmarsson på Läkemedelsverket, som tillsammans med Livsmedelsverket har gjort kemiska analyser på 40 bantningsmedel.

Svåra biverkningar

Just nu sammanställs resultatet och flera produkter kommer att klassas som läkemedel. Då är de förbjudna att säljas i hälsokosten. Bland annat har efedrin hittats, som kan ge svåra biverkningar på hjärta och kärl.
– Det är stora risker med att köpa viktminskningsmedel, konstaterar Kerstin Hjalmarsson på Läkemedelsverket.
– Många blir lurade. De handlar i hälsokosten, just för att de tror att varorna där är bra och hälsosamma. Det är de inte alltid.

Förbjudna ämnen

I vissa fall kan man konstatera att det handlar om ett läkemedel bara genom att läsa i packtexten. Så är det med Redumax, som innehåller ett ämne som “till stor del blockerar enzymet alfa-amylas innan det hinner omvandla stärkelsen till socker/fett”. Enzymhämmare är förbjudna i kosttillskott.
Det aktiva ämnet kommer i det fallet från brytbönan. Låter oförargligt. Men att ett ämne är naturligt och kommer från en växt behöver inte alls betyda att det är ofarligt. Det finns många giftiga växter.

Hälsofarliga växter

Ett par av de hälsofarliga växter som Livsmedelsverket har listat återfinns i “Cuur” och “Förbränning”. De är olämpliga i livsmedel, och därmed kosttillskott.
– Att växterna är hälsofarliga betyder inte att de är akut giftiga. En del ämnen ger skadliga effekter först efter en tids användning, säger toxikologen Ulla Beckman Sundh.

En av de hälsokostbutiker som Icakurirens reporter besökte är Life. Det är den största kedjan hälsobutiker i Sverige, med 220 av landets cirka 500 butiker. Life ägs av ett norskt bolag. Tre kedjor – Exist, Naturapoteket och Life – har blivit en. Vi ringde Sverigechefen Peter Svorono.

Vår granskning av viktminskningspreparat visar på tre tveksamma märken. Hur kan ni sälja preparat som kan vara skadliga?
– Jag kan omöjligt känna till alla preparat vi säljer, men alla produkter du nämner är oskadlighetsgranskade. Det förvånar mig att till exempel Cuur innehåller något som kan vara skadligt, i och med att det är en väldigt väldokumenterad produkt.

Just den produkten innehåller Coleus forskohlii, en växt som kan vara skadlig för hälsan och därför finns med på Livsmedelsverkets lista över olämpliga ingredienser. Kommentar?
– Kan vara skadligt. Det är där vi lider av att myndigheten går ut med information som inte alltid är så enkeltydlig. Jag är väldigt förvånad över det du säger och har svårt att svara något på rak arm.

Ni kallar era butiker för hälsobutiker. Hur kan ni då sälja bantningspreparat?
– Vi säljer hjälpmedel för viktminskning och i vår hälsorådgivning i butikerna är vi väldigt tydliga med att den här typen av preparat är ett hjälpmedel.

Vad menar du med att ni är tydliga? “Lycka till”, sa säljaren till mig när jag handlade i en Lifebutik. Ingen sade någonting till mig om att det är ett hjälpmedel.
– Om du efterfrågar information ska den ges. Vi är också rätt måna om att produkterna har dokumenterad effekt.

Producenter och leverantörer av hälsolivsmedel, kosttillskott och naturläkemedel är organiserade i Svensk Egenvård. Vi ringde Ingrid Atteryd, som är vd.

Hur förklarar du att ni har preparat för viktminskning, när ni säger er vilja leverera naturliga och bra produkter?
– Det finns ingen anledning att vara kritisk till viktminskningsprodukter generellt. Att gå ner i vikt gör du genom att förändra din livssituation och lägga om din kost. En viktminskningsprodukt kan hjälpa konsumenten att komma i gång.

Men det här är produkter som säljs dyrt och i bästa fall har marginell effekt. Var finns moralen?
– Det finns en efterfrågan hos konsumenterna. Det här med effekt får stå för dig. Det faktum att det finns en efterfrågan tyder på att det finns kunder som tycker det här är bra prylar. Om produkterna inte hade effekt skulle de inte köpas.

Era medlemmar levererar produkter som innehåller skadliga växter. Samtidigt framhåller ni er omfattande produktkontroll. Kommentar?
– Jag kan inte svara på frågor om enskilda preparat utan att ha sett analysprotokoll. Vi testar produkterna i ett oberoende laboratorium efter ett regelverk som vi har satt upp. Det är baserat på Livsmedelsverkets och Läkemedelsverkets bestämmelser. I vissa fall är våra gränsvärden strängare.

Ny kontroll

Senare återkommer Ingrid Atteryd med information. Cuur ska in för förnyad kontroll 2007. Företaget Bringwell anser att växten Coleus forskohlii finns i en mycket liten mängd i kapslarna jämfört med ren ört och att analyser av giftighet inte visar på några biverkningar.
Redumax ska också in för kontroll på laboratorium i år. Innan dess kommer dock Svensk Egenvård att diskutera preparatet med Läkemedelsverket.

HÄLSOLARMEN ÅR FÖR ÅR

Oktober 2006
Echinacea i förkylningsmedel kan orsaka allvarlig överkänslighet, som andnöd och blodtrycksfall, varnar Läkemedelsverket.

Maj 2006
Livsmedelsverket varnar för frätande ämne i produkterna Citrocidal, Citroseed, Citrosept och Citrin. Kan orsaka dödlig förgiftning.

Juli 2005
Livsmedelsverket varnar för att äta preparat med växten Coleus forskohlii. Bantningspreparat förgiftade fyra i Italien.

Juni 2005
Konsumentverket hotar företaget Bio Tech Pharma med böter om produkterna artichoke-extrakt och sibirisk ginseng fortsätter att säljas med lögnaktig reklam om viktnedgång.

Oktober 2004
Läkemedelsverket varnar för bantningspreparatet Jivovital, med extrakt av olika örter. Innehåller efedrin, som är olagligt i kosttillskott.

September 2003
39 av 42 granskade preparat har ingen effekt, visar test utfört av den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet. Danska livsmedelsverket bötfäller 16 bantningsprodukter.

Augusti 2002
Livsmedelsverket varnar för bantningspreparatet Eat & Lose, som innehåller sköldkörtelhormon. Fyra kvinnor i Västerås fick symtom av giftstruma.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top